Fotó: MTI/Illyés Tibor

Rossi: "Remélem, nem haragítom magamra a Fradi-szurkolókat, de..." – nagyon fontos kérése van a kapitánynak a kapuskérdés kapcsán

Rossinak egyelőre fogalma sincs, ki lesz a kezdőkapus az Eb-n, de arra kéri a szurkolókat, akárhogyan is lesz, támogassák a döntését.
Nyikes Zoltán 2024. március 25., hétfő 13:03
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Rossinak egyelőre fogalma sincs, ki lesz a kezdőkapus az Eb-n, de arra kéri a szurkolókat, akárhogyan is lesz, támogassák a döntését.
Szerző: Nyikes Zoltán 2024. március 25., hétfő 13:03

Megelőzheti Mészöly Kálmánt a szövetségi kapitányok rangsorában

– Találkoztam Mészöly Kálmánnal többször, de a múltban inkább a fiát, Gézát ismertem jobban – kezdte a telki sajtótájékoztatóját Rossi. – Tisztában vagyok azzal, milyen helyet foglal el és milyen tiszteletet vívott ki a magyaroknál magának, úgyhogy az, hogy a Törökország elleni találkozón már azonos számú mérkőzésem volt a kispadon, mint Mészöly Kálmánnak, óriási büszkeséggel tölt el. Ha pedig minden jól megy, Koszovó ellen sikerül őt megelőznöm, és fellépek a dobogó harmadik helyére Baróti Lajos és Sebes Gusztáv mögé, akik abszolút magyar focilegendák. Nyilván nem hasonlítom össze magam velük, nem lehet velük egy lapon említeni engem, de az, hogy a válogatottságban megközelítem őket, óriási büszkeséggel és elégedettséggel tölt el.

Hasonlít-e Koszovó Svájchoz?

– Őszintén szólva nem látok sok hasonlóságot a kettő csapat között. Mindkét válogatottban vannak rendkívül jó, technikás játékosok, de ami az egyéni minőséget illeti, ez a két válogatott különböző szintet képvisel. Ez játékstílusban is megmutatkozik. A svájci válogatott játéka sokkal inkább a meccs dominálásán, uralásán, a labdabirtokláson alapul, az üres területek keresésén, amit párharcokkal, cselezéssel is elérnek, ezzel szemben Koszovó sokkal inkább direktebb, közvetlenebb futballt képvisel. Egyéniségek és játékstílus terén is két meglehetősen különböző válogatottal lesz dolgunk.

Mennyire szól a kísérletezésről a Koszovó elleni meccs?

– Egy néhai olasz edzőt tudok idézni, aki Magyarországon kevésbé ismert, ő mondta, hogy a válogatott terén nincsenek marháskodásból elkövetett kísérletezések, én is igyekszem ezt elkerülni.

Egy olyan válogatott edzője vagyok, amely megtett már bizonyos utat a fejlődés terén, meccsről meccsre, összetartásról összetartásra fejlődünk, és remélem, lesz még esélyem sok további fejlődésnek a tanúja lenni. De mindent, amit csinálunk, meghatározott célból teszünk, ennél fogva nincs is értelme olyan taktikai kontextusokban kísérletezni, amikről biztosak vagyunk, hogy nem alkalmaznánk az Eb-n. Ha lesz változás Koszovó ellen, márpedig lesz, azt a célt fogják szolgálni, hogy kipróbáljak olyan játékosokat, akikre biztosan számíthatok az Eb-n és tudom is, hogy hasznosak lehetnek. Mindennek meghatározott célja van, ezt a célt szolgálja egy esetleges kísérletezés is.

Mi a helyzet a kapuskérdéssel?

– A kezemet a szívemre teszem, fogalmam sincs, ki lesz az első számú kapus az Eb-n, ha ti ezt jobban tudjátok nálam, akkor jobban beleláttok a lelki világomba, mint saját magam. Dibusz Dénes több mint egy éven keresztül védett a magyar válogatott kapujában, az NB I legjobb csapatának kapusa egy évtizede, mellette is nagyon sok pozitívum szól.

Remélem, nem haragítom magamra a Fradi-szurkolókat, de ha egymás mellé tesszük a Fradit és a Leipziget, azért érződik, hogy két különböző minőséget képviselő csapatról van szó, de ha a két kapust tesszük egymás mellé, akkor a saját adottságaikat tekintve tulajdonképpen azonos minőséget képviselnek. Van olyan tulajdonságuk, amiben egyikük, és van olyan, amiben másikuk erősebb. Mindketten topjátékosok, topcsapatokban játszanak, ezen az Eb-n egyformán fogok rájuk támaszkodni, sőt fenntartanám magamnak a jogot, hogy az utolsó pillanatban döntsem el, melyiküket játszassam.

Akárhogy döntök, az egy nagyon nehéz és kellemetlen döntés lesz, de azt kívánom magamnak, bárcsak ugyanilyen nehézségekkel szenvednék minden poszton. Hadd kérjem meg a magyar szurkolókat is, akikről mindannyian tudjuk, mennyire szenvedélyesen támogatják a válogatottat, hogy ne álljanak egyik kapus mellé a másik ellenében, ez nem ilyen döntés, mindannyian ugyanazért küzdünk. Mindketten nagyszerű játékosok, arra kérem a szurkolókat, akármelyikük mellett is döntök, támogassák ezt a döntést.

Jelenleg 13 mérkőzés óta veretlen a magyar válogatott. Meddig tarthat ez a remek széria? Kattints és szavazz!

Olvastad már?
Koszovó magyarverésre készül Budapesten: "Nagyon nagy meglepetés lesz a meccs vége"
A koszovói válogatott két tagja is optimistán készül a Magyarország elleni, keddi felkészülési mérkőzésre.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Lőw Zsolt, Szalai Ádám
Sajtóhírek szerint Szalai Ádám nemet mondott az Újpest sportigazgatói pozíciójára. A lila-fehérek felvették a kapcsolatot Lőw Zsolttal is, aki azonban nem edzőként segítene.
Légiósok
Szalai Attila
A Kicker szerint a Hoffenheim sportigazgatója az olyan "átigazolási mellényúlások" miatt távozhat, mint például Szalai Attila, Mërgim Berisha és Anton Stach.
Nyíregyháza
Révész Bálint
A klubtulajdonos az erősítési tervekről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Tovább az összes átigazoláshoz