„Régen az volt a baj, hogy nincs pénz a magyar fociban, most az, hogy túl sok van” - interjú az Ausztriában csodát tévő magyar edzővel

Magyar edzővel a szezon bombameglepetését szolgáltatja az osztrák Admira Wacker akadémiai csapata. Szántó Csaba vezetésével sorra nyomják le a jóval gazdagabb klubokat. Supka Attila egykori segítője szerint a magyar és az osztrák fiatalok között főleg motiváltság terén van különbség, és nem a mieink javára.
Privacsek András 2018. január 22., hétfő 11:31
Magyar edzővel a szezon bombameglepetését szolgáltatja az osztrák Admira Wacker akadémiai csapata. Szántó Csaba vezetésével sorra nyomják le a jóval gazdagabb klubokat. Supka Attila egykori segítője szerint a magyar és az osztrák fiatalok között főleg motiváltság terén van különbség, és nem a mieink javára.
Szerző: Privacsek András 2018. január 22., hétfő 11:31

Kevesen tudják Önről, hogy Ausztriában edzősködik. Hogy került az Admira Wackerhez?

 - Tavaly nyáron Supka Attilával el kellett jönnünk Sopronból, ő elfogadta a Szeged ajánlatát - kezdte Szántó Csaba a csakfoci.hu-nak. - Mondtam Attilának, hogy az NB I-be bármikor követem, de 450 kilométerre nem akartam elköltözni Soprontól. Ráadásul, sem szakmailag, sem anyagilag nem éreztem akkora kihívásnak a lehetőséget, hogy szétszakítsam a családot. Annak ellenére döntöttem így, hogy nem volt B tervem. Pár nappal később aztán felhívott Stefan Fuhrmann, akivel még a Mattersburgnál dolgoztam együtt. Közölte, hogy ő lett az Admira Wacker akadémiájának a vezetője és az U18-as csapathoz keres rutinos edzőt.

Mennyire gyakori, hogy külföldi edzőket visznek az osztrák akadémiákhoz?

 - Semennyire, méregettek is a kollégák eleinte, hogy ki vagyok és mit akarok. Sopronban az U12-től az U19 ugyan vezettem már az utánpótlást, de mindig is nagyon szívesen dolgoztam volna kiemelt képességű gyerekekkel akadémiai keretek között. Ezért egyértelmű volt számomra, hogy elfogadom a felkérést.

Ezt nem hitték volna az osztrákok

Gondolom, az eredményeivel gyorsan meggyőzött mindenkit…

 - Eddig a középmezőnyben, a 6-7. hely környékén volt általában az Admira U18-as csapata a bajnokságban. Most vezetjük a bajnokságot kilenc győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel. Itt nem gondolták volna, hogy a Rapidot, az Austria Wien vagy éppen a Red Bull Salzburgot le tudjuk győzni. Nagyon jó társaságot kaptam, a srácok vevők a munkára, én pedig csak azt kérem rajtuk számon a meccseken, amit hétközben begyakoroltunk. Támadófocit játszunk egy stabil védekezés mellett, amit maradéktalanul megvalósítanak a fiúk.

A klubon belül van előrelépési lehetőség az Ön számára? Adott esetben 1-2 éven belül oda kerülhet mondjuk a felnőtt csapat szakmai stábjába?

 - Most már ott tartok, hogy a felnőtt csapat sportigazgatója több esetben is kikérte a véleményemet. Látom, érzékelem, hogy felfigyeltek a munkámra és ezt meg is becsülik. Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok, hamarosan meglesz az utánpótlás UEFA Elit Youth licencem, amit Bécsben végzek. Számomra a legnagyobb elismerés, hogy öt játékosomat a második, míg kettőt az első csapathoz vittek fel. Ennél jobb visszajelzés nem kell egy utánpótlás edzőnek. Fizikálisan és taktikailag is sokat fejlődtek a srácok az elmúlt félévben. Tavasszal majd új csapatot kell építenem az egy évvel fiatalabbakból, de bátran állok a kihívás elé.

Tehetségesebbek az osztrák fiatalok, mint a magyar társaik?

 - Ezt nem mondanám, hiszen nálunk is sok tehetség van. Inkább a motiváltság terén érzek különbséget. Itt hatalmas harc megy azért, hogy a fiatalok feljebb tudjanak lépni, nem kényelmesednek el.

Komoly pénzt csak akkor vihetnek haza, ha már bizonyítottak a felnőttek között, míg Magyarországon szinte teljesítmény nélkül is jól lehet keresni. Régen az volt a baj, hogy nincs pénz a hazai futballban, most pedig az a gond, hogy túl sok van….

Ön szerint Magyarországon tanult és itt dolgozott edzőkre miért nincs szükség külföldön?

-   Azzal nem mondok újdonságot, hogy a magyar futball megítélése nem a legjobb Európában. Ha egy-két csapatunk be tudna kerülni rendszeresen az EL csoportkörébe, akkor előbb a játékosaink lennének keresettek, majd pedig ebből adódóan az edzőink is.  Nekünk az a feladatunk, hogy dolgozzunk és piacképes futballistákat neveljünk.  Az alapfeltételek adottak, az irány jó, most már lassan el kellene jönnie azoknak az időknek, amikor a szakmán van a legnagyobb hangsúly….

A Bundesligában is megállná a helyét

Egyértelmű volt, hogy Tamás fiát 15 évesen Ausztriába küldi?

-  Mivel ismertem a soproni és a hazai körülményeket az utánpótlás terén, ezért tudtam, hogy lépni kell. Három akadémia keresett meg minket, a győri, a szombathelyi és a Rapid akadémiája. Végig azt éreztem, hogy az osztrákok szándéka a legkomolyabb, ezért nem is vacilláltunk. Amíg a Rapidtól hetente mondjuk ötször kerestek és érdeklődtek, addig a magyarok egyszer hívtak.

Ott tart most Tamás 21 évesen, ahol tartania kell?

 - Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy remek döntés volt a Rapidot választani. Folyamatosan fejlődött, lépkedett egyre feljebb, van négy év tapasztalata a felnőtt fociban, kész játékosnak mondható. Sajnos ősszel a sérvműtétje és az elhúzódó rehabilitációja miatt nem tudott játszani, de most már teljesen rendben van, így tavasszal újra bizonyíthat és vissza küzdheti magát a kezdőbe.

Mikor lehet kész a válogatottságra?

Ha tavasszal visszanyeri a formáját, akkor abszolút helye lesz a magyar válogatottban. Ezt most nem mint elfogult apa, hanem, mint edző mondom.  A passzpontossága csaknem 90 százalékos, jól látja előre a játékot, fizikálisan rendben van, csakúgy, mint mentálisan.

- A fejjátéka az utóbbi időszakban sokat fejlődött, de az a terület még csiszolható. Az edzője szerint egy picit önzőbbnek, szemtelenebbnek kellene lennie, de rá soha nem volt jellemző az egyénieskedés. Azon kevés fiatal magyar középpályások közé tartozik, aki a 10-es és a 8-as pozícióban is közel azonos teljesítményre képes, vagyis támadásban és védekezésben is tud kiemelkedőt nyújtani. Még legalább tíz évig komoly szinten futballozhat. Egy Bundesliga középcsapatban el tudna játszani, ez egészen biztos, de ha a Rapidból vonulna vissza, én akkor is rendkívül büszke leszek rá. Kéthetente hazai pályán 25 ezer néző előtt futballozni rendszeresen, az azért nem olyan rossz…

Csak futómennyiségben fejlődött a magyar bajnokság

Az NB I nem opció?

 - Pár éve a Fradi érdeklődött iránta, de a Rapid hallani sem akart a távozásáról. Még hároméves szerződés köti őt az osztrákokhoz, de a mai futballban minden előfordulhat. Ha Magyarországról futna be olyan ajánlat, ami a klubnak és neki is megfelelő lenne, akkor biztosan mindenki elgondolkodna rajta.

Ön szerint fejlődött az NB I az elmúlt években?

 Nagyobb az iram a meccseken, mint korábban volt. A nagy rohanásban viszont jobban kijönnek a technikai hiányosságok. Aki közepes tempóban nem tudta átvenni a labdát, az sajnos sprintben sem lesz rá képes. Futómennyiségben tehát fejlődött a bajnokság, színvonalban talán még nem annyit, mint kellett volna.

 - Ilyen szintű fejlesztések sehol nincsenek Európában, mint nálunk, gyönyörűek a stadionjaink, most már illene lassan tartalommal is megtölteni a formát…Megjegyzem, nincs nagy különbség az osztrák és a magyar élvonal között. A Fradit és a Videotont csak a Salzburg verné meg biztosan, a többi csapattal nagyon kiélezett meccseket játszanának és valószínűleg a tabella első felében végeznének.

PRIVACSEK ANDRÁS

Neked ajánljuk
Átigazolások
Újra csapatot kapott
Ricardo Moniz
A Fradi és a Zete korábbi edzőjének, Ricardo Moniznak kell megmentenie a Zürich idei szezonját.
Fradi
Henry Wingo
A Csakfoci úgy tudja, hogy Henry Wingo nyártól jó eséllyel az MLS-ben szereplő Austin FC-ben folytathatja pályafutását.
BVSC
Lemondott a vezetőedző
Az NB II-es BVSC-Zuglót irányító Szekeres Tamás hétfőn lemondott vezetőedzői tisztségéről. A szakember november végén vette át az együttest, amely jelenleg a másodosztály 15. helyén áll. (hunfoci.hu)
Tovább az összes átigazoláshoz