Újpest: "Mindegy ki rúgja a gólt, csak én rúgjam" - páros interjú a rivalizáló Novothnyval és Tischlerrel a derbi előtt

Riválisok, de barátok, problémát pedig nem okozott nekik egymás között, hogy egyikük sokkal többet játszik az NB I-ben. Az Újpest 3. helyéért küzdenek a derbin is, pedig egyikük majdnem Fradi-játékos lett, a válogatotthoz pedig nem érzik közel magukat. A csakfoci.hu páros interjúja.
Dudás Gábor 2018. március 30., péntek 11:32
Riválisok, de barátok, problémát pedig nem okozott nekik egymás között, hogy egyikük sokkal többet játszik az NB I-ben. Az Újpest 3. helyéért küzdenek a derbin is, pedig egyikük majdnem Fradi-játékos lett, a válogatotthoz pedig nem érzik közel magukat. A csakfoci.hu páros interjúja.
Szerző: Dudás Gábor 2018. március 30., péntek 11:32

"Olyan kérdéseket kaptunk, amelyekre nem lehet jót válaszolni"

Ki lőtt több gólt ma az edzésen?

Novothny: - Döntetlen lett…

Tischler: - Soma…

Novothny: - Nem számoltuk egyébként.

Nyilván azért is kezdtem ezzel, mert ugyan minden csapatban éles a házon belüli verseny minden posztért, de a ti párosotok valahogy nagyobb figyelmet kapott az átlagnál. Ti ezt hogyan dolgoztátok fel, esetleg beszéltétek meg?

Tischler: - Részemről egyáltalán nem kellett erről beszélni, nincs közöttünk a normálisnál nagyobb rivalizálás. Nyilván a közvélemény felkapta, hogy van két csatár, de csak egy csatárral játszunk, miért ez, vagy miért az játszik, de ez nem volt téma nálunk. Amikor nyilatkoztam, az nem Soma ellen szólt, elmondtam, hogy mi a véleményem, most is van véleményem, de dolgozom tovább, csinálom a dolgomat.

Novothny: - A sajtó jobban felfújta ezt az egész dolgot, olyan kérdéseket kaptunk, amelyekre nem lehet jót válaszolni. Jóban vagyunk, sokat vagyunk együtt, szinte ugyanaz a "brigádunk", nincs semmiféle gond közöttünk. Az ilyesfajta rivalizálást egyébként nem is szabad belevinni a személyes kapcsolatokba, az öltözőbe, úgyis az edző dönt az ilyen kérdésekben. Kis konfliktus sem volt emiatt közöttünk.

Ugye azt lehetett tudni már 2016 nyarán, hogy Soma Újpestre fog igazolni, így te már úgy érkezhettél a csapathoz tavaly, hogy biztos volt, hogy lesz egy gólerős posztriválisod. Készültél így az egészséges rivalizálásra?

Tischler: - Ugye egyik csapatban sincs úgy, hogy egyedül van az ember a saját posztján, így nem jelentett ez újdonságot, meglepetést. Tudtam, hogy itt lesz Soma, ő is tudta szerintem, hogy érkezik rivális, ha nem én, akkor más. Jó esetben minden csapatban van két egyenlő képességű játékos ugyanarra a posztra. 

Soma, te mit szóltál, amikor kiderült, hogy egy gólerős csatár érkezik a "nyakadra"?

Novothny: - Már szó volt róla korábban is, hogy fog még csatár érkezni rajtam kívül és aztán körvonalazódott is, hogy Patrik lesz az. Tudtam, hogy egy olyan játékost igazolunk így, aki tapasztalt és sok gólt szerzett már az NB I-ben. De nem volt és nincs is ezzel semmi gond.

Játszottatok együtt is már, de az valahogy nem működött olyan jól, mint amikor külön-külön vagytok a pályán. Ennyire egyforma stílusú játékosok vagytok, vagy mi volt az oka?

Novothny: - Inkább úgy mondanám, hogy bizonyos csapatok, ellenfelek ellen működik a dolog, vagy van olyan játékhelyzet is. Nyilván van, amikor nehezebben, de összességében azt tudom mondani, hogy jól éreztem magam Patrikkal együtt a pályán.

Tischler: - Hasonlóképpen gondolom én is. Nyilván gyakrabban kellene együtt játszanunk ahhoz, hogy igazából azt lehessen mondani, hogy jól vagy rosszul működik a párosunk, de szerintem pozitívan lehet értékelni azt a kevés időt, amikor együtt játszhattunk. Működött a dolog.

Ha egy-két dolgot ki kellene emelni, amiben szerintetek a másikótok jobb, mi lenne az?

Novothny: - Fizikum és lövőtechnika.

Tischler: - Harcosság és fejjáték.

 

"Valamiért előttünk állnak 17 ponttal"

A Fradi védelme a kapott gólok alapján a legjobb az NB I-ben. Melyik védőjük szerintetek a legkellemetlenebb ellenfél?

Tischler: - Elég nagy merítési lehetőségük van hátul is, nem lehet tudni, csak sejteni, hogy ki fog játszani. Ha Leandro esetleg belső védőt játszana, őt mindenképpen kiemelném, jó futballistának tartom, az eszét is használja, tud meglepetéseket okozni egy csatárnak is. Otigba és Blazic pedig fizikálisan nagyon jó. De mi arra törekszünk, hogy gólokat szerezzünk ellenük, ebből a szempontból pedig mindegy, ki játszik.

Novothny: - Nincs olyan Ferencváros-védő, aki ellen könnyű lenne játszani, mindenkinek megvan az erőssége. Leandrót én is kiemelném, sok tapasztalata van, fejben játssza a focit, de egyikük sem kellemes rivális.

És az NB I-ben úgy általában, melyik védő ellen nem szerettek játszani?

Tischler: - Juhász Roli a Videotonból mindenképpen ilyen, ő elég kellemetlen tud lenni a pályán. Aki még eszembe jut a közelmúltból, az a bosnyák Besic a Fradiból, ő elég magas szinten játszott belső védőt. De az ember mindenki ellen úgy készül, hogy valahogy érvényesítse a saját erényeit.

Novothny: - Nekem is Juhász Roland jut eszembe elsőként a mostani mezőnyből, ha pedig a volt NB I-es védők közül is kellene mondanom valakit, az bizos, hogy Lang Ádám lenne, ellene sem volt könnyű soha a pályán. Agresszív belső védő, furcsa volt ellene játszani, hiszen együtt nőttünk  fel, jó barátok vagyunk.

17 pont a két csapat között a különbség, ugyanakkor az Újpest talán a legerősebb most az utóbbi éveket figyelembe véve, helyezése alapján mindenképp. Túlzó a 17 pont?

Novothny: -  Egy Újpest-Fradin tényleg soha nem számít a helyezés, de nyilván valamiért előttünk állnak 17 ponttal. hazai pályán azonban ez nem szabad, hogy látszódjon, rájuk kell erőltetnünk a játékunkat, és három pontot kell szereznünk.

Tischler: - Lehet első az egyik és utolsó a másik csapat, a derbi az derbi.

A Fradi meg a Vidi elhúzott már a bajnokság elején, ők vívják a maguk kis különcsatáját. Nekünk a reális célunk a harmadik hely megszerzése, ehhez viszont be kell gyűjtenünk itthon a három pontot, mindegy, hogy a Fradi mennyivel vezet előttünk.

Patrik, neked ugye picit nagyobb tapasztalatod van a Fradi ellen, hiszen végig itthon játszottál. Mennyire más ellenük pályára lépni újpesti játékosként?

Tischler: - Teljesen más. Játszottam az MTK-val, a Puskás Akadémiával és a Vidivel is ellenük, de tényleg nem véletlenül mondják, hogy ez a derbi, ami külön fejezetet jelent a sportújságokban, az interneten. Ez egy külön atmoszféra, nagyon más, de sokkal jobb is ennyi néző előtt, ilyen hangulatban futballozni. A legemlékezetesebb meccsem ellenük? Amikor az MTK-val nyertünk 4-2-re, 2012-ben. Ha jól emlékszem, Könyves Norbi a félpályáról lőtt gólt, furcsa és izgalmas meccs volt.

(Tischler mérlege az FTC ellen - az NB I-ben: 10 meccs / 0 gól; az NB II-ben: 3 / 1 - a szerk.)

 

Fradi helyett Napoli

Olaszországban játszottál összesen nagyjából 4 évet, és nyilván nem kell bemutatni egy ottani kiemeltebb meccs hangulatát senkinek. Volt olyan vagy hasonló atmoszférájú rangadód kint, mint az Újpest-Fradi?

Novothny: - Volt egy kupadöntőnk a Napoli második csapatával a Juventus ellen. 35 ezren voltak kint, mondhatom, hogy az hasonló hangulatú volt…

Elég jó a gólátlagod a Ferencváros ellen az NB I-ben, 6 meccs, 3 gól, de még 17 éves veszprémi csatárként is betaláltál az FTC II ellen. Fradi-specialista vagy?

Novothny: - Azt azért nem mondanám, mert az NB I-ben még egyszer sem voltam győztes csapat tagja ellenük. Most el is cserélném a gólomat arra, hogy nyerjünk.

(Novothny mérlege az FTC ellen - az NB I-ben: 6 meccs / 3 gól; az NB II-ben: 1 / 1 - a szerk.)

Mindkettőtök neve felmerült már korábban Fradi-igazolásként. Mennyin múlott akkor, hogy zöld-fehérbe öltözzetek?

Tischler: - Konkrét megkeresés akkor nem volt, a menedzserek által hallottam, hogy érdeklődnek. Akkor ez csak inkább szóbeszéd volt talán.

Novothny: - 17 évesen, amikor 9 gólt szereztem az NB II-ben, Lipcsei Péter hívott, hogy a Fradi II-ben számítana rám, aztán meglátjuk, hogy hogyan tovább. Akkor végül maradtam Veszprémben, majd jött aztán a Napoli ajánlata, amit nem lehet visszautasítani. Nem jártam rosszul annyira.

 

100 Hamsík és a "Puskás-átok"

Nápolyban együtt játszhattál a szlovák Hamsíkkal is, jóban is voltatok, egy régióból is származtok. Min múlik ilyenkor, hogy az egyik ünnepelt klasszis lesz, a másik játékosnak pedig végül el kell jönnie?

Novothny:

Ha ezt tudnám, akkor utánpótlás-neveléssel foglalkoznék és kinevelnék száz Hamsíkot...

Nyilván fontos a tehetség, az akarat, a szerencse is. Tényleg nagyon jóban voltunk, nagyon jó fej srác, kedves ember, mondhatjuk, hogy felkarolt, amikor az első csapathoz kerültem, és amellett, hogy egy klasszis, végtelenül szerény is maradt.

Érdekes állomás volt a karrieredben Diósgyőr is, ahonnan annak ellenére is eljöttél végül, hogy a szurkolók is szerettek, jól is ment a játék, a vezetőség is marasztalt volna...

Novothny: - Az utolsó évben már marasztaltak volna, előtte a Benczés Miklós azért csak félig-meddig. Utána pedig már az Újpest játékosa lettem, így hiába próbáltak már megtartani, már lehetetlen volt, hogy maradjak.

Volt jó időszakod a Puskás Akadémiánál, de a vége neked sem volt sikertörténet, mint több más neves játékosnak, aki végül eljött Felcsútról, miután picit megrekedt a karrierje. Miért van ez így szerinted?

Tischler: - Az utolsó fél évemet mondanám ott „megrekedésnek”, azért előtte voltam az NB I-es góllövőlista második helyezettje is ott, lőttem 8, meg 15 gólt is. A Puskás Akadémiát szerintem egy picit felfújják abból a szempontból, hogy ha odaigazol egy nagyobb nevű játékos, akkor az baj, hiszen egy akadémiáról van szó, és aki odamegy, az meg fog rekedni. Nem éreztem így, bár voltak tényleg bukkanók, amikor például Jarni időszakában kölcsönadtak a Videotonnak, de ezt nem a Puskás számlájára írnám, hanem az edzőére, aki akkor nem számolt sem velem, sem Lencse Lacival. Tavaly, már Pintér Attila edzősködése idején aztán az Újpest is szeretett volna engem és Balogh Balázst is a Puskás, így létrejött az üzlet. Nem gondolom, hogy ott megrekedt volna a karrierem.

Eléggé hasonlóan, nagyon fiatalon robantatok be a magyar fociba. Hogy érzitek, most ott tart a pályafutásotok, ahogy elképzeltétek? Mi az, amit esetleg másként csinálnátok?

Novothy: – Nyilván lehetett volna másként, hiszen kint voltam Nápolyban, talán kint is maradhattam volna, ki tudja. De nem szoktam ezen gondolkodni, próbálom kihozni a maximumot inkább a jelenből, a mostani helyzetből.

Tischler: - Voltak olyan dolgok, amiben biztosan hibáztam, amikor rosszul döntöttem, de az is lehet, hogy mindent ugyanígy csináltam volna. Kár ezen gondolkodni már szerintem. Elégedett vagyok azért azzal, amit eddig elértem, régóta játszom az NB I-ben, korán be tudtam mutatkozni az élvonalban. Jó lenne majd persze egy külföldi szerződésről vagy magyar válogatottságról beszélni az esetemben, amik esetleg eddig hiányoztak, de így alakult, ez a múlt, menni kell előre.

 

Válogatott: "Aki nem tud a 35-ös keretbe bekerülni,  az messze van"

Utánpótlás-válogatottak voltatok mindketten, de a felnőttcsapatban még nem játszottatok. Látva a kazah és a skót meccset, milyen messze vagytok szerintetek a címeres meztől?

Tischler:  - Jelen pillanatban biztos, hogy elég messze, nem most vagyok a legközelebb hozzá. Voltak sokkal jobb idényeim is, amikor nem kaptam meghívót,  most pedig nem is lenne reális.

Novothny: - Szerintem én is. 

Aki nem tud a 35-ös keretbe bekerülni,  az messze van a válogatottól.

Hogy hány gól kellene még hozzá? Nem hiszem, hogy ebben mérik…nyilván dolgozom tovább, ha jön a meghívó, az tényleg egy játékos karrierjének a csúcsa, de nem lebeg ez nap mint nap a szemem előtt.

Végül vissza a derbihez: a meccs vége van, gólhelyzetben mindketten, passzoltok vagy lőttök majd?

Tischler:

Szokták mondani, hogy mindegy ki rúgja a gólt, csak én rúgjam…ez nem kérdés, főleg ha olyan szituáció van, hogy döntetlen az állás. Mondjuk ha 6-0 van és Soma már kétszer betalált…de a viccet félretéve: lepasszolnám, az biztos.

Novothny: - Én is passzolnék, ez egyértelmű.

DUDÁS GÁBOR

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Ben Romdhane
Az FTC elismerte, hogy több klub is érdeklődik Ben Romdhane iránt, több ajánlat is érkezett a játékosért ebben a nyári átigazolási időszakban. Legutóbb az egyiptomi Al-Ahly érdeklődéséről lehetett olvasni. (Btolat)
Légiósok
Ádám Martin
A görög sajtó szerint Ádám Martin a napokban már el is utazik az Aszterasz Tripoliszhoz, hogy aláírja szerződését a leendő csapatánál.
Szentlőrinc
Új igazolás
A szlovén élvonalba feljutott Lendva középpályását, Dinnyés Olivért igazolták le. A 24 éves játékos itthon a Vidi, az Újpest és a Vasas utánpótlásában is játszott.
Tovább az összes átigazoláshoz