Rossi kiválasztottjait a klubjaikból sem lehet kirobbantani - a TOP 5 magyar légiós a szlovák meccs előtt

A felejthetetlen Eb-szereplés óta egyik leginkább várt fellépésére készül Szlovákia ellen válogatottunk. Marco Rossi számolhat a legtöbbet foglalkoztatott 5 magyar légiósra a csütörtöki selejtezőn. De kik is ők? Kik azok, akik az Eb óta szinte folyamatosan pályán vannak külföldön?
Dudás Gábor 2019. március 20., szerda 8:39
A felejthetetlen Eb-szereplés óta egyik leginkább várt fellépésére készül Szlovákia ellen válogatottunk. Marco Rossi számolhat a legtöbbet foglalkoztatott 5 magyar légiósra a csütörtöki selejtezőn. De kik is ők? Kik azok, akik az Eb óta szinte folyamatosan pályán vannak külföldön?
Szerző: Dudás Gábor 2019. március 20., szerda 8:39

Több mint két és fél év telt el a 2016-os, magyar szempontból felejthetetlen Európa-bajnokság óta, amelyen 44 év után vehetett részt újra a válogatott. Az akkori csapat magja a címeres meztől visszavonuló "nagy öregek" - Gera Zoltán, Juhász Roland, Király Gábor - kivételével megmaradt, és nemzetközi szinten is jóval rutinosabb lett.

Köszönhetően annak, hogy a csapat gerincét alkotó játékosok külföldön, többen komoly európai bajnokságokban játszanak. De mennyit? A csakfoci.hu azt vizsgálta meg a Szlovákia és a Horvátország elleni Eb-selejtezők előtt, hogy 2016 nyara óta mely futballistáink azok, akik a legtöbbet szerepeltek külföldi klubjaikban. Az alábbi TOP 5-ös listán azon légiósaink szerepelnek, akik folyamatosan külföldön játszanak azóta, és a jelenlegi keretnek is tagjai.

Az élen az a Gulácsi Péter áll, aki most már hosszú ideje a német RB Leipzig elsőszámú kapusa, ami a számokon is meglátszik. Az európai kupaporondon is rendszeres szereplő lipcsei gárda hálóőre

111 tétmeccset játszott klubjában az elmúlt két és fél évben,

nem meglepő módon a válogatottban is igen stabilnak tűnik a helye.

A magyar válogatott ugyancsak biztos pontjának számító Kádár Tamás 96 bajnoki, kupa- vagy nemzetközi kupameccset játszott a Lech Poznanban, majd a Dinamo Kijevben a 2016-os Eb óta, Marco Rossinál is ő a védelem egyik oszlopa. A képzeletbeli dobogóra pedig egy olyan játékos állhat fel, aki épp a franciaországi torna után állt légiósnak és azóta alapembere csapatának: a francia Le Havre még mindig csak 24 éves jobbhátvédje, Bese Barnabás 90 találkozót tudhat maga mögött klubjában.

Ők hárman (Gulácsi, Kádár, Bese) érték el a szezononkénti 30 meccset átlagban, ami NB I-es szinten is kiemelkedőnek számít.

A TOP 5 további két tagja jó eséllyel szintén pályára léphet majd a szlovákok és a horvátok ellen, hiszen a szövetségi kapitány elsőszámú jelöltjeinek tűnnek posztjukon. Korhut Mihály Beséhez hasonlóan 2016 nyarának végén állt légiósnak, ő először Izrael felé vette az irányt, a Hapoel Beer-Shevához szerződött és az olasz Internazionale elleni győztes Európa Liga-mérkőzésen mutatkozott be új csapatában. Kétszeres izraeli bajnokként igazolt a télen Görögországba, ahol a jelek szerint ugyancsak alapemberré válhat.

Olvastad már?
Interjú: „Ha az beakadt volna, rögtön cserét kérek” – Korhut új erőre kapott Görögországban
A görög élvonalban rögtön alapemberré vált Korhut Mihály elmondta, keresték-e az NB I-ből, és frappáns választ adott arra is, hogy ő-e a jelenlegi legjobb balhátvéd Magyarországon.
Elolvasom

Szalai Ádám a magyar válogatott elsőszámú középcsatára és egyik csapatkapitánya, Rossi többször is leszögezte, hogy nélküle nehezen elképzelhető a kezdőcsapat. Klubjában viszont nem feltétlenül kezdőember, sőt, utóbbi bő két és fél évének 73 meccséből 40-et a kispadon kezdett, ám mentalitása, vagy a világ egyik legerősebb bajnokságában, illetve a BL-ben szerzett fontos góljai miatt Hoffenheimben is nagyon fontos és foglalkoztatott játékos.

Külön megemlítendő Kalmár Zsolt, aki a 2016-os kontinenstornán nem volt a keret tagja, de már 2014-től külföldön játszik. A többek között a Marco Rossi által is irányított DAC-ban is szerepelt középpályás 81 találkozón játszott légiósként az elmúlt nagyjából két és fél évben. Willi Orbán ugyanebben az időszakban 96 tétre menő mérkőzésen szerepelt a Lipcsében, de ő ugye tavaly ősz óta magyar válogatott.

A 2016-os Eb óta a legtöbb külföldi meccsen pályára lépett válogatott játékosaink

Gulácsi Péter (RB Leipzig): 111 tétmeccs (111 kezdőként / 92 bajnoki)

Kádár Tamás (Lech Poznan / Dinamo Kijev): 96 (93 / 51)

Bese Barnabás (Le Havre): 90 (85 / 81)

Korhut Mihály (Hapoel Beer-Sheva / Arisz): 75 (76 / 44)

Szalai Ádám (Hoffenheim): 73 (33 / 63)

Neked ajánljuk
Átigazolások
Román foci
Joao Janeiro
A korábban a Szegeden, Kisvárdán, Dunaszerdahelyen és Debrecenben is dolgozó Joao Janeiro az FC U Craiova 1948 együttesénél dolgozik a jövőben.
Mezőkövesd
Kuttor Attila
Tóth László sportigazgató fontos bejelentést tett Kuttor Attila vezetőedző jövőjéről.
MTK/Újpest
Nemanja Antonov
Az NB I utóbbi éveinek egyik legmeghatározóbb védője szabadon igazolható játékossá vált a szezon végén, és a felmerülő ajánlatok közül az MTK Budapestét fogadta el.
Tovább az összes átigazoláshoz