Ennyire volt újító Storck a válogatottnál - összehasonlítás Dárdaival és az elődökkel

Összességében Pintér Attila volt a legkísérletezőbb, míg Bernd Storck nagyjából az átlagot hozta, de kétszer annyira volt "újító", mint az előző külföldi kapitány ennyi idő alatt.
Dudás Gábor 2017. október 12., csütörtök 13:24
Összességében Pintér Attila volt a legkísérletezőbb, míg Bernd Storck nagyjából az átlagot hozta, de kétszer annyira volt "újító", mint az előző külföldi kapitány ennyi idő alatt.
Szerző: Dudás Gábor 2017. október 12., csütörtök 13:24

A sort a holland Erwin Koemannal kezdjük, aki bő két évig ült a válogatott kispadján, ez idő alatt pedig kereken 10 újocnak adott lehetőséget (ez meccsenként 0,5-ös átlagot jelent). A korábbi Európa-bajnok játékos kiválasztottjai közül mára négyen, Szalai Ádám, Varga József, Németh Krisztián és Elek Ákos maradt a válogatottban, vagy annak közelében. Összességében azonban elmondható, hogy Koeman nem igazán kezdett új csapatot összerakni, épített az elődje választottjaira.

Olvastad már?
Storck mérlege: Koeman, Várhidi és Matthäus szintjét érte el
Összehasonlítottuk, hogy Bernd Storck mérlege mennyivel jobb vagy rosszabb, mint a nemzeti csapat előző kapitányaié.
Elolvasom

A több mint három éven át regnáló Egervári Sándor próbálta azonnal átformálni a csapatot, és nem csak az újoncok száma vagy az ideje hosszúsága miatt, de átlagosan is kísérletezőbb volt Koemannál, 19 bemutatkozó játékosnak is lehetőséget adott. Közülük később többen is elérték a 10 válogatottságot, de akadtak olyanok is, akik egy vagy pár mérkőzésnél megragadtak, például Debreceni, Gyömbér vagy Devecseri. A mai csapatból (vagy annak "környékéről") Pintér Ádám, Kádár, Gyurcsó, Guzmics, Stieber, Pátkai, Lovrencsics és Böde is akkor debütált a válogatottban.

Kevés idő, de annál több kísérletezési kedv jutott Pintér Attilának a csapat kispadján. A ma már Felcsúton dolgozó szakember még Egervárinál is drasztikusabban nyúlt hozzá a válogatotthoz, 9 hónap és 5 mérkőzés alatt 14 újoncot vetett be, ez átlagban kiemelkedik az utóbbi évek kapitányai közül, majdnem hármas meccsátlaggal. Igaz, a mélyvízbe dobott játékosok közül Gulácsi, Korhut és Lang mondhatja el magáról, hogy azóta is rendszeres vagy fontos tagja a válogatottnak.

A Hertha felkérése miatt Dárdai Pál még Pintérnél is kevesebb ideig ült a kispadon, és összességében inkább a már „ismert anyagból” dolgozott, nem voltak nála nagy mozgások a keretben, bár voltak nála is bevált vagy épp picit eltűnt újoncok is. A mai nemzeti csapatban csak Fiola számít törzstagnak a Dárdai-féle "zöldfülűek" közül.

Elérkeztünk Bernd Storckhoz, a jelenlegi kapitányhoz, aki nagyjából Dárdai átlagát hozta az újoncok terén, persze amellett hogy a rendelkezésére álló idő miatt jóval több új játékost vetett be, mint közvetlen elődje. Rá is jellemző volt hosszabb ideig, hogy a már bevált játékosokkal dolgozott, majd az idő előrehaladtával kezdte sorban előhúzni az embereit. Közel dupla annyi újonc mutatkozott be nála, mint utolsó külföldi elődjénél, Koemannál. A német debütánsai közül elsősorban Nagy Ádám és Bese Barnabás kiemelhető, akik alapemberei lettek a válogatottnak, de Kleinheisler beválogatása is jól sült el összességében Storcknak. Az utánpótlást is vezető szakember jól láthatóan igyekezett hozzányúlni a fiatalokhoz és többen is lehetnek olyanok, akik a folytatásban – akár Storck, akár már irányítása mellett – is fontos részei lehetnek majd a válogatottnak.

Olvastad már?
Lehet, hogy Bernd Storck már rég lemondott
A címben szereplő mondat nem véletlen, arra ugyanis talán már kevesen emlékeznek, hogy a német szakember az andorrai vereség után lemondott. Legalábbis Csányi Sándor ezt közölte akkor, majd azt is elárulta, ő kérte Storckot, hogy a lemondását ne hozza nyilvánosságra, várja meg az elnökséget.
Elolvasom

Az elmúlt évek szövetségi kapitányainak újoncai a válogatottban

Erwin Koeman: 10 (25 hónap alatt) - 20 találkozó, 0,5 újonc átlagban/mérkőzés

Koltai (összes válogatottságai száma: 12)
Rudolf (28)
Szalai (42)
Varga J. (31)
Horváth G. (4)
Lázok (2)
Németh K. (30)
Koman (36)
Laczkó (22)
Elek Á. (45)

Egervári Sándor: 19 (38 hónap) - 34 találkozó, 0,55

Lipták (18)
Lázár P. (6)
Pintér Á. (27)
Kádár (43)
Bogdán (20)
Korcsmár (24)
Stieber Z. (23)
Szakály P. (6)
Debreceni (1)
Mészáros N. (9)
Gyurcsó (18)
Pátkai (9)
Guzmics (26)
Böde (19)
Kovács I. (5)
Lovrencsics G. (19)
Devecseri (3)
Gyömbér (1)
Nikolics (23)

Pintér Attila: 14 (9 hónap) - 5 talákozó, 2,8

Futács (3)
Gulácsi (14)
Lang (22)
Korhut (12)
Szabó J. (2)
Kalmár (9)
Varga R. (7)
Vécsei (2)
Bosnjak (1)
Heffler T. (2)
Rózsa (2)
Simon K. (4)
Nagy G. (1)
Balogh B. (1)

Dárdai Pál: 6 (8 hónap) - 7 találkozó, 0,85

Fiola (21)
Dibusz (4)
Forró Gy. (3)
Simon Á. (3)
Poór (1)
Szolnoki (1)

Bernd Storck: 18 (25 hónap) - 25 találkozó, 0,72

Nagy Á. (21)
Bódi (1)
Kleinheisler (13)
Vida M. (3)
Sallai (5)
Bese (9)
Berecz Zs. (1)
Hangya (2)
Botka (1)
Megyeri (1)
Nagy D. (1)
Vinícius (3)
Márkvárt (2)
Eppel (4)
Kleisz (1)
Balogh N. (2)
Tóth Be. (1)
Ugrai (2)

Neked ajánljuk
Átigazolások
Mezőkövesd
Cseri Tamás
Cseri Tamás az M4 Sportnak erősítette meg, hogy a következő szezonban, az NB II-ben is a Mezőkövesd játékosa lesz.
MTK Budapest
Szerződéshosszabbítás
Németh Krisztián 2025 nyaráig szóló szerződéshosszabbítást kötött az MTK-val.
Kecskemét
Szerződéshosszabbítás
Az NB I-ben idén debütáló, a klubot 2021 óta szolgáló Kersák Roland tovább gyarapíthatja lila-fehér mérkőzései számát, a kapus pénteken ismét elkötelezte magát a KTE mellett és új szerződést írt alá.
Tovább az összes átigazoláshoz