66 ezer szurkoló, 8 millió dollár: A bukott magyar kapitány a 26. csapatánál király lett - videó

Georges Leekens ment, látott és most győz is: a hét hónap alatt már a harmadik kontinensen és már karrierje 26. csapatánál dolgozó volt magyar kapitány egy olyan csapatnál dolgozik egyelőre sikerrel - és lett "király" -, amelynek csak a neve vicces, ám a jövője fényes lehet.
Dudás Gábor 2019. április 2., kedd 18:00
Georges Leekens ment, látott és most győz is: a hét hónap alatt már a harmadik kontinensen és már karrierje 26. csapatánál dolgozó volt magyar kapitány egy olyan csapatnál dolgozik egyelőre sikerrel - és lett "király" -, amelynek csak a neve vicces, ám a jövője fényes lehet.
Szerző: Dudás Gábor 2019. április 2., kedd 18:00

7 hónap, 3 kontinens

Georges Leekens 2018 júniusában, bukott kapitányként távozott Magyarországról: a rutinos belga szakember négy felkészülési mérkőzésen irányította a nemzeti csapatot, egy döntetlent értünk el (Fehéroroszország ellen) vele, míg Kazahsztántól, Skóciától és Ausztráliától kikaptunk. Utódja az a Marco Rossi lett, akivel a Nemzetek Ligája őszi mérkőzéseit is végigjátszottuk (a válogatott csoportmásodik lett a C-divízióban és még van esélye az Eb-rájátszás elérésére), és két eddigi Európa-bajnoki selejtezőnkön (Szlovákia 0-2, Horvátország 2-1) is az olasz tréner ült a kispadon.

Eközben a 69 éves Leekens 2018 októberében a korábbi afrikai BL-győztesnél, a tunéziai Étoile du Sahel csapatánál kapott állást, ám innen mindössze másfél hónap és hét veretlen meccs után, már novemberben távozott.

Hogy aztán egy harmadik kontinensen is megmutassa magát alig bő fél éven belül: 2019 januárjában az iráni Tractor Sazi FC bejelentette a volt belga és magyar kapitány érkezését, akinek ezzel a közel-keleti klub lett karrierje 26. csapata. Ahol Leekens elmondása szerint "királyként fogadták", ő pedig az eredményekkel próbálta meghálálni ezt - az eddigi mérkőzések alapján sikerrel.

Első bajnokija, azaz február 6. óta a Tractor összesen nyolc mérkőzést játszott le a papíron ötödik legerősebb ázsiai pontvadászatban, az iráni ligában és hat győzelem mellett két döntetlent ért el, azaz Leekens irányításával veretlen a gárda, a sorozatot pedig egy 13-1-es gólkülönbség teszi igen meggyőzővé. Irán "új milliárdos klubja", ahogy a lenti videós összeállítás is nevezi a csapatot, mára a második erővé vált az iráni bajnokságban, nem sokkal (alig két ponttal) lemaradva a listavezető és rekordbajnok (az utóbbi két kiírást is megnyerő) Persepolis mögött.

Leekens lett a "nagynevű edző"

A Vörös Farkasok - ez az 1970-ben  klub beceneve - valóban nem aprópénzből jutottak el idáig. Irán tíz leggazdagabb emberének egyike, a több bankot és nagy ipari céget is birtokló Mohammad Reza Zonuzi 2018 tavaszán vásárolta meg a klubot, amely súlyos anyagi problémákkal küzdött és az átigazolásokból is kizárta a FIFA tartozásai miatt alig másfél évvel korábban. Zonuzi kinevezésekor nagynevű edzőt ígért a szurkolóknak, ez előbb a walesi John Toschack lett, majd 2019 januárjában Leekens.

Az új menedzsment aztán a játékoskeretet is alaposan átalakította, Angliából, Skóciából, Japánból és Szaúd-Arábiából is érkeztek új játékosok az utóbbi évben, majd Leekens már a volt Milan-játékost, a guineai válogatott középpályást, Kevin Constantot is megkapta.

Összesen 21 játékos érkezett a klubhoz, összesen mintegy 8 millió dollárért, ami iráni - és magyar... - viszonylatban is komoly költekezést jelent.

Leekens legnagyobb fegyvere azonban egy helyi legenda, a nagy rivális Esthegal ellen, közel 100 ezer szurkoló előtt győztes gólt szerző, 32 éves Ashkan Dejagah, aki a csapatkapitány, Masoud Shojaei és az 11 gólnál járó ír csatár, Anthony Stokes mellett igazi vezére csapatának.

A Real Madrid átlagát hozzák

A megfelelő anyagi háttér mellett természetesen a szurkolók támogatása sem elhanyagolható. Az Iránban, sőt, Azerbajdzsánban és Törökországban is ismert és népszerű klub hivatalos szurkolói klubja mintegy 500 ezer drukkert számlál, és

a szimpatizánsok / fanatikusok közül átlagosan 66 ezren(!) választják programjukként a hazai mérkőzéseket

a (papíron...) 80 ezer szurkoló befogadására alkalmas Yadegar-e-Emam Stadionban - összehasonlítva az európai topligák idénybeli nézőszám-statisztikáival, ez nagyjából megegyezik a Real Madrid eddigi átlagával...ezek a szurkolók pedig az utóbbi hetekben folyamatosan csapatukat és Leekens "királyt" éltethették.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Varga Kevin
Török sajtóhírek szerint közös megegyezéssel szerződést bontott a Hatayspor és Varga Kevin.
Diósgyőr
Jérémie Obounet
A 20 éves Jérémie Obounet legutóbb Fehéroroszországban futballozott, most Diósgyőrben bizonyíthat.
Mezőkövesd
David Babunski
Továbbra is a kövesdieket erősíti David Babunski, akivel most két és féléves szerződést kötött a borsodi klub.
Tovább az összes átigazoláshoz