Fotó: twitter.com/RBLeipzig

Szoboszlai a Leipzig három magyarjáról: "Világklasszis szintet képviselünk" - korábbi edzője Beckhamhez hasonlítja

Az RB Leipzig középpályása, Szoboszlai Dominik úgy gondolja, megdolgozott azért, hogy a magyar focitörténelem legdrágább játékosa lett.
Nyikes Zoltán 2021. december 15., szerda 14:44
Fotó: twitter.com/RBLeipzig
Az RB Leipzig középpályása, Szoboszlai Dominik úgy gondolja, megdolgozott azért, hogy a magyar focitörténelem legdrágább játékosa lett.
Szerző: Nyikes Zoltán 2021. december 15., szerda 14:44

A 433 futballpodcastja, a The home of football a magyar válogatott és az RB Leipzig középpályásával, Szoboszlai Dominikkal készített hosszabb interjút, amelyben kiderül, hogy már gyerekkorában folyamatos kihívások elé állították, melyek rendkívüli módon megedzették a személyiségét. Szoboszlairól megszólal továbbá a lipcsei kispadról frissen menesztett Jesse Marsch is, aki David Beckhamhez hasonlította korábbi játékosát.

Szoboszlai elmondása szerint édesapjának köszönheti fociszeretetét, ami már szinte csecsemőkorában kezdődött.

– Minden apával kezdődött, aki szintén futballozott. Amióta járni tudok, focizom, a labda mindig velem volt. Már egyéves koromban elkezdett velem foglalkozni, már lehet korábban is. Szimplán csak labdáztunk, de mindig volt kihívások: ha valamit meg tudtam csinálni, kaptam érte fagyit vagy valami mást. Apa mindig keményebb volt velem az edzéseken, elvégre ő volt az edzőm.

Ha az edzések három és négy órától kezdődtek, nekem már kettőkor ott kellett lennem, hogy gyakoroljak, aztán edzettem a csapattal háromtól és négytől is, majd tovább maradtam, hogy fejlesszem magam.

Ha valamit rosszul csináltam, ő volt az első, aki odajött és kérte, próbáljam meg újra. Kicsit tartottam tőle, de most már tudom, miért volt velem ilyen kemény. Amikor 14-15 éves vagy, a városba akarsz menni szórakozni a barátaiddal. Nekem a labda, a labdarúgás, édesapám és a pálya volt a szórakozás. Rengeteget segített a pályán és azon kívül is. Mentálisan is foglalkozott velem: amikor hazamentünk egy rosszul sikerült edzés után, tanácsokat adott, mit és hogyan javíthatok – idézi az m4sport.hu Szoboszlai nyilatkozatát.

A magyar középpályás arról is beszélt, hogy Székesfehérváron nőtt fel, és elismerte, nem volt mindig olyan életük, mint most.

– Volt, amikor egy kis, egyszobás lakásban laktunk. Visszatekintve arra az időszakra, értékelni kell, amink most van. Tudom, honnan jöttem és mennyit dolgoztam azért, hogy eljussak oda, ahol most tartok.

Magyarországnak nagyjából 20 éve nem volt világklasszis labdarúgója. Úgy gondolom, hárman, akik most az RB Leipzigben és a magyar válogatottban is játszunk, ezt a szintet képviseljük, amit el kell ismerni.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok és eljutottam erre a szintre. Ezt magamért, az országomért és a családomért tettem, amely minden támogatást megadott nekem. Gyerekkorom óta szinte minden megváltozott és nagyon örülök, hogy most én is segíthetek nekik.”

A Salzburgba történő igazolásával kapcsolatban elmondta, voltak akkor más ajánlatai is, de jól esett számára, hogy az osztrák klub nagyon le akarta igazolni, nem érdekelte őket, honnan jön.

– Senki sem hitt bennem, de én hittem magamban, és talán édesapám is. Sokan mondták, ez a srác Magyarországról jött, nem tudja megcsinálni. Nem éreztem nyomást, inkább egy esélyt, hogy megmutassam, nem érdekel mit mondanak, akkor is meg tudom és meg is fogom csinálni. Nem volt könnyű idegen országba költözni a szüleim, a barátaim és mindazok nélkül, akiket addig ismertem – folytatta Szoboszlai, aki a Red Bull-filozófiával kapcsolatban megjegyezte, hogy, nem volt könnyű megtanulni: ha háromszor jól csinálta a nyomásgyakorlást, úgy gondolta, megérdemel egy kis pihenést, de akkor sem szabadott leállni, meg kellett csinálni negyedjére, ötödjére, hatodjára is. A középpályás a Lipcsébe történt igazolásáról kiemelte, ugyanazt éreztem, mint a Salzburgnál: őt akarták és nem érdekelte őket, honnan jött. – A magyar futballtörténelem legdrágább játékosa lettem, de ahogy mondtam, nem jelentett nyomást. Csak tettem a dolgom és követtem a céljaimat. Salzburgba menni az eddigi legnagyobb lépés volt, a Leipzighez igazolni már nem volt akkor váltás. Nem az volt a célom, hogy ahhoz a csapathoz igazoljak, ahol a legnagyobb nevek játszanak, hanem hogy felkészítsem magam a következő szintre.

Nem voltam olcsó, de nem én kötöttem az üzletet. Megdolgoztam érte, nagyon szép két és fél évet köszönhetek az osztrákoknak.

Szoboszlai zárásképp az álmát is megfogalmazta:

– Az álmom, hogy megnyerjem a Bajnokok Ligáját. Vezető szerepet szeretnék betölteni a csapatban és élvezni a játékot. Magam miatt, a családomért, a szurkolókért, azokért, akik szeretik nézni és űzni a labdarúgást. Gyerekkorom óta ezzel a hozzáállással futok ki a pályára.

A Salzburg és a Leipzig korábbi edzője, Jesse Marsch véleménye Szoboszlairól:

„Nagyon technikás, jól lát a pályán és jó az összjátékban. Az emberek alábecsülik a képességeit. Gyors, erős és atletikus, a mentalitásának köszönhetően minden nap a határait feszegeti, hogy jobbá váljon. Olyan lesz, mint David Beckham. A jobb lábával oda varázsolja a labdát, ahová csak akarja. Hatalmas potenciál rejlik benne, leghőbb vágya, hogy minden egyes nap előrelépjen, soha nem elégszik meg.”

A teljes interjú ide kattintva olvasható!

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Távozik az edző
A ciprusi élvonalbeli Anortoszisz a hivatalos oldalán jelentette be, hogy négy év után távozik Nagy Zoltán kapusedző, aki még játékosként is lehúzott négy szezont a klubnál.
Ferencváros
Két támadóról is írnak
Továbbra is tart az alkufolyamat a Crvena Zvezdával Pesic ügyében, míg Koszovóban arról írnak, hogy a bajnokság gólkirályát szemelte ki a Fradi.
DVSC
Marko Milosevic
Egy évvel meghosszabbította Marko Milosevic szerződését a DVSC - írja a Loki hivatalos oldala. A kapus tavasszal érkezett a Lokihoz, 5 bajnoki találkozón védett.
Tovább az összes átigazoláshoz