Fotó: m4sport.hu

Kecskemét: "Nekünk is lett volna lehetőségünk volt NB I-es játékost igazolni, de..." - Szabó István csak mosolygott a "védekező csapatán"

A KTE idei szezonjáról, átigazolásokról és a pro licencről is beszélt az ezüstérmes gárda vezetőedzője, Szabó István.
Póczik Dávid 2023. május 31., szerda 16:26
Fotó: m4sport.hu
A KTE idei szezonjáról, átigazolásokról és a pro licencről is beszélt az ezüstérmes gárda vezetőedzője, Szabó István.
Szerző: Póczik Dávid 2023. május 31., szerda 16:26

Kedden a Magyar Labdarúgó Szövetség RangAdó díjátadó gáláján Szabó Istvánt választották a szezon legjobb vezetőedzőjének. Az újoncként bajnoki ezüstérmes Kecskemétet irányító tréner Marco Rossi szövetségi kapitánytól vette át az elismerést.

- Tulajdonképpen egy cél vezérelt minket a szezon elején, hogy biztosan benntartsuk a csapatot. Már nyáron, az edzőtábor és a nemzetközi mérkőzések alatt is éreztük, hogy jó úton járunk, de ugye NB I-es csapattal nem játszottunk mérkőzést. Szándékosan külföldi ellenfelekkel, vagy NB II-es csapatokkal mérkőztünk. Az látszott, hogy kezd gördülékeny lenni a játék és az új igazolások jók lesznek, így bizakodóak voltunk a bennmaradás terén - mondta Szabó az m4sport.hu-nak.

A keret összetételekor a fizikális - technikai, taktikai -, és a mentális részt vettük figyelembe, nekem a mentális állapot volt a fontos. Akarnak-e a játékosok sokat dolgozni, szeretnének-e magas intenzitással sokat játszani, ezeket figyeltük, különösen a mentalitás volt fontos egyéni- és csapatszintem is.

- fogalmazott a szakvezető, aki elárulta, hogy derítették ki, melyik játékos felkészült mentális szempontból.

- Nagyon sok beszélgetés, sok háttérinformáció kellett hozzá. Nem sajnáltam az időt, hogy beszéljek a nevelőedzőkkel, de azért mi is belehibázunk. Tóth Ákos sportigazgatóval közösen intézzük az igazolásokat, vannak nekünk is bakijaink, de az kevéssé van a nyilvánosság előtt. Fontos az, hogy utánanézzünk a játékosoknak, és szinte mindig az az első kérdés, hogy mentálisan milyen. Ha több helyről pozitív az elbírálás, akkor még egy szűrőn átmegy és a végeredmény az, amikor leigazoljuk.

Nem ismerem a többi csapat költségvetését, de azt tudom, hogy nekünk is lett volna lehetőségünk volt NB I-es játékost igazolni, vagy olyat, aki kikerült valahonnan, de nem őket választottuk. Talán azt elmondhatom, hogy akkor Bartha László és Szuhodovszki Soma között kellett választanom. Laci egy rendkívül jó futballista, Pakson is dolgoztam vele, de ő már nem tudta azt a teljesítményt nyújtani, amit Szuhodovszkiban láttam. Ő pedig igazolta is, hogy jó döntést hoztam.

Az ezüstérmes KTE a szezon elején gyakran kapott olyan kritikát, hogy kizárólag védekezik a mérkőzéseken.

- Ősszel kicsit mosolyogtam magamban, amikor azt mondták, hogy a Kecskemét csak védekezik. Az első időszak valóban így telt, de egy idő után mi a statisztikákat figyelve láttuk, hogy ebben több van. A Ferencváros ellen tényleg nagyon védekeztünk hazai pályán, de ott éreztem, hogy fizikálisan rendben vannak a játékosok. A mutatóinkat hétről hétre elemezzük, nagyon jó erőnléti edzőm van, és láttuk, hogy - akár nemzetközi szinten is - sok sprintet tesznek meg a játékosok. Az fordított talán meg minket, többet mertünk játszani a támadózónában is. Majdnem 50 gólt szerzett a csapat, ez rendkívüli - fogalmazott Szabó, majd a jövőről is nyilatkozott.

- Még keveset beszéltünk arról a tulajdonos úrral és a szakmai igazgatóval, hogy mi a prioritás a következő szezonban, hol szeretnénk végezni, ez az átigazolásoktól is függ. Majd az edzőmeccseink adják meg a választ arra, hogy milyen irányba tudunk tovább menni.

A KTE sikeredzőjét az interjú zárásában a pro licencről is kérdezték.

Mindig is tanuláspárti voltam, ha indul a tanfolyam, és felvesznek, akkor természetesen ott leszek. 

Olvastad már?
Rossi nagyot trollkodott az NB I-es edzőkkel és a szurkolókkal: "Amikor ez a nagyjából 30 fős bizottság létrejön, ők eldöntik, kit hívjunk be"
A magyar válogatott szövetségi kapitánya vicces nyilatkozatot adott, de azért komoly részei is voltak mondatainak. Szerinte a mérkőzések alatti intenzitásban kell leginkább fejlődnie az NB I-nek.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Csinger Márk
A DAC 2027-ig hosszabbított U21-es magyar válogatott védőjével, Csinger Márkkal.
Ferencváros
Ifj. Lisztes Krisztián
Németországi sajtóhírek szerint a Frankfurt minden egyes meccs után, amit Lisztes a Ferencvárosnál játszik még a mostani idényben, egy kisebb prémiumot fizet a magyar klubnak.
MTK Budapest
Futács Márkó
Távozott az MTK Budapesttől Futács Márkó. A 33 éves támadó másfél éven át viselte a klub mezét, de az idei szezonban nem kapott játéklehetőséget, így a felek közös megegyezéssel bontottak szerződést.
Tovább az összes átigazoláshoz