Interjú: „Tönkre akartak tenni” - a Fradi bajnoka már nem fog itthon játszani

Egy hónap után véget ért a Ferencváros korábbi középpályásának indiai kalandja. Mivel Indiában is felfüggesztették a bajnokságot, Busai Attila hazatért a másodosztályú Neroca csapatától. A játékos beszélt az európai szemmel megdöbbentő kinti körülményekről. A középpályás azt is elmondta, miért nem fog már itthon játszani, hogy tették tönkre a karrierjét. Ugyanakkor nem érzi magát balhés játékosnak, még ha csinált is hülyeségeket. Úgy gondolja, adottságai alapján komolyabb karriert kellett volna befutnia. Interjú.
Privacsek András 2020. március 24., kedd 10:37
Egy hónap után véget ért a Ferencváros korábbi középpályásának indiai kalandja. Mivel Indiában is felfüggesztették a bajnokságot, Busai Attila hazatért a másodosztályú Neroca csapatától. A játékos beszélt az európai szemmel megdöbbentő kinti körülményekről. A középpályás azt is elmondta, miért nem fog már itthon játszani, hogy tették tönkre a karrierjét. Ugyanakkor nem érzi magát balhés játékosnak, még ha csinált is hülyeségeket. Úgy gondolja, adottságai alapján komolyabb karriert kellett volna befutnia. Interjú.
Szerző: Privacsek András 2020. március 24., kedd 10:37

A koronavírus Indiát is elérte. Te mennyit éreztél a korlátozásokból, amíg kint voltál?

- Nem sokat- kezdte Busai Attila a csakfoci.hu-nak. - Amíg ott voltam, nem vezettek be komolyabb korlátozásokat. Mivel azonban a járvány egyre jobban terjedt az egész világon, Indiában is felfüggesztették a bajnokságokat. Úgy láttam jónak, ha még időben hazajövök, itthon nagyobb biztonságban érzem magam. Budapesten egy nagy lakóparkban élek, ahol a sportolási lehetőség is adott. Úgy vagyok vele, hogy ezt most át kell vészelni, figyelek rá, hogy minél kevesebb emberrel érintkezzem. Nagyon ritkám hagyom el a lakóparkot, általában csak akkor, ha bevásárolni megyek.

Itthon sokan megdöbbentek, hogy az indiai másodosztályba igazoltál. Mi vonzott ilyen egzotikus helyre?

- Én sem úgy képzeltem a karrieremet, hogy 31 évesen Indiában a második vonalban fogok futballozni. A mostani magyar huszonéves fiataloknak nem ezt az utat ajánlanám, én viszont a koromból adódóan már nem nagyon válogathatok. Miután a Nyíregyházától elküldtek, jött egy ilyen lehetőség, én pedig belevágtam.

Milyen körülmények közé kerültél?

- Az indiaiak imádják a focit, a helyi rangadón 35 ezer ember volt egy másodosztályú meccsen. Európai szemmel azonban van pár furcsaság. Azt mondjuk nehezen szoktam meg, hogy edzésre már beöltözve kellett menni, mivel az edzőpályán nincs öltöző. Imphal városában laktam egy hotelban, ahonnan jobbára csak az edzésekre és a meccsekre mozdultam ki. A város utcái porosak, koszosak, szemetesek, a helyiek egyáltalán nem figyelnek a higiéniára, ezért nem nagyon éreztem ingert arra, hogy ott sétálgassak. A Neroca nevű klub, ahol játszottam, középcsapatnak számít a másodosztályban. A keretünkben volt 3-4 aránylag képzett játékos, a többi inkább NB III-as szintű. Nyilván engem azért vittek, hogy meghatározó ember legyek, ennek megfelelően kiemelt bérezésem volt. Sajnálom, hogy csak négy meccset tudtam játszani, de ígéretet kaptam rá, ha vége a járványnak, számítanak rám.

Nem lenne egyszerűbb Magyarországon csapatot találnod?

- Nem hiszem. A Fradinál nagyon szép éveket töltöttem el, bajnokságot nyertem, minden rendben volt.

Diósgyőrben és Nyíregyházán azonban nem bántak velem szépen, voltak olyanok, akik tönkre akarták tenni a pályafutásomat. Miskolcon az egyik vezető szinte átnézett rajtam, semmibe vett, pedig nem ártottam neki. Lehet, hogy a fia vetélytársát látta bennem, akivel ugyanazon a poszton játszottunk.

Ennek a vezetőnek nagy szerepe volt abban, hogy nem tudtam NB I-be igazolni, mivel mindent elkövetett, hogy ne legyen csapatom. A mai napig nem értem ezt a hozzáállást.

Aki ismeri a pályafutásodat, tudja, hogy nem volt balhéktól mentes. A Ferencvárosnál előfordult, hogy ittasan balesetet okoztál egy csapattársaddal, Diósgyőrben a saját mérkőzésed helyett Fradi-meccsre mentél. Nem lehet, hogy ezek az esetek is hozzájárultak ahhoz, hogy nem te voltál a klubvezetők kedvenc célpontja?

- Csináltam hülyeségeket, ezek közül valami kiderült, valami nem, de ettől függetlenül nem tartom magam balhés játékosnak.

Volt olyan is, amit felfújtak, például a diósgyőri esetet. Nem voltam a meccskeretben, ezért szabad hétvégét kaptam. Mivel Pesten lakom, hazautaztam, a Fradi pedig pont a Groupamában játszott és kimentem a meccsre. Más a barátnőjével volt állatkertben, de az nem olyan érdekes sztori, ezért csak engem büntettek meg.

Nyíregyházán sem ezt a bánásmódot érdemeltem. Pont akkor volt edzőváltás, amikor megműtötték a térdemet, de az új edző annyit nem mondott, hogy „jobbulást”. Amikor pedig nem volt rám szükség, e-mailben bontották fel a szerződésemet. Szerencsére azonban van ellenpélda is, Kis Károly például mindig pozitívan nyilatkozik rólam, nagyon szerettem vele együtt dolgozni Szolnokon, ahol jól is ment a játék, centerként sok gólt rúgtam.

Azt mondják rólad, hogy adottságaid alapján sokkal komolyabb karriert kellett volna befutnod. Egyetértesz ezzel?

- Egyetértek. Talán mindig túlságosan őszinte voltam, nem érdekelt, ki mit gondol rólam. 31 éves vagyok, a La Ligában már nem fogok futballozni és itthon sem, de szeretnék még olyan helyen játszani, ahol futballistának érezhetem magam, az sem baj, ha ez adott esetben az indiai másodosztály.

PRIVACSEK ANDRÁS

Neked ajánljuk
Átigazolások
ETO FC Győr
Kuznyecov Szergej
A csakfoci.hu számolt be először arról vasárnap, hogy Kuznyecov Szergej az egyik jelölt a győri kispadra. A Kisalföld ezúttal azt írja, hogy csütörtökön Győrben járt Kuznyecov és az ETO vezetőivel tárgyalt.
Kecskemét
Horváth Krisztofer
A Torino technikai igazgatója, Davide Vagnati kéthetente érdeklődik magyar válogatott kölcsönjátékosuk felől - állítja a futballista ügynöke. (TMW)
Újpest
Tim Hall
Az Újpest és Tim Hall közös megegyezéssel szerződést bontott. A luxemburgi védő 2023 januárjában érkezett Újpestre. Első félszezonjában 14 meccsen lépett pályára, míg a mostani évadban 15 NB I-es találkozón.
Tovább az összes átigazoláshoz