Fotó: honvedfc.hu

Interjú: „Nagyon tetszik a Brighton játéka, de nem mondom, hogy úgy fogunk játszani, mert mi a Honvéd vagyunk” – a saját fiatalokra építene az új edző az NB II-ben

Tavasszal még az U19-es csapatot irányította, a következő szezonban viszont már neki kell visszavezetnie az NB I-be a Honvédot. Meglepte a felkérés, de nem gondolkodott rajta és a klub saját fiataljaira építené a jövő kispesti csapatát. Normálisnak tartja, hogy Kerezsiék iránt NB I-es együttesek érdeklődnek, de bízik benne, hogy meg tudják tartani az értékeiket. Nem erőlteti rá a saját elképzeléseit a játékosaira, hanem azok adottságai alapján dolgozza ki a taktikát. Interjú Pinezits Mátéval, a Honvéd 39 éves vezetőedzőjével.
Privacsek András 2023. június 7., szerda 17:01
Fotó: honvedfc.hu
Tavasszal még az U19-es csapatot irányította, a következő szezonban viszont már neki kell visszavezetnie az NB I-be a Honvédot. Meglepte a felkérés, de nem gondolkodott rajta és a klub saját fiataljaira építené a jövő kispesti csapatát. Normálisnak tartja, hogy Kerezsiék iránt NB I-es együttesek érdeklődnek, de bízik benne, hogy meg tudják tartani az értékeiket. Nem erőlteti rá a saját elképzeléseit a játékosaira, hanem azok adottságai alapján dolgozza ki a taktikát. Interjú Pinezits Mátéval, a Honvéd 39 éves vezetőedzőjével.
Szerző: Privacsek András 2023. június 7., szerda 17:01

Mi magyarok gyakran szeretünk irigykedni a másikra, ha szebb háza, jobb munkája van. Érdekes, hogy szakmán belül rólad csak pozitív dolgokat hallani: felkészültnek, ambiciózusnak, megszállottnak tartanak. Tényleg ilyen vagy és ha igen, ez miben nyilvánul meg?

- Az ilyen elismerésektől tudok töltődni, simogatja a lelkemet - kezdte Pinezits Máté, a Honvéd vezetőedzője a csakfoci.hu-nak. - Nekem az természetes, hogy este lefekvés előtt már várom a következő napot, és megállás nélkül azon jár az agyam, hogyan lehetne jobbat és többet hozzátenni a munkámhoz. Örülök, ha ezt mások észreveszik és ez így csapódik le náluk. Próbálok úgy dolgozni és úgy bánni másokkal, ahogy én is szeretném, hogy velem bánjanak. Talán ezek miatt lehetek szimpatikus egyesek számára.

Mennyire lepett meg, hogy téged kértek fel a Honvéd vezetőedzőjének és mi volt a legfőbb érv, ami melletted szólt?

Az utolsó bajnoki mérkőzésen még teljes szívemből szurkoltam, ugráltam fel a helyemről és a végén rettenetesen szomorú voltam, hogy kiestünk. Akkor még nem gondoltam, hogy bő egy hét múlva már én leszek a csapat vezetőedzője.

- Meglepett a felkérés, de nem sokat gondolkodtam a válaszon. Nyilván a vezetők ismernek, tudják, hogyan dolgozom és szakmailag felkészültnek tartanak, de az is mellettem szólhatott, hogy képben vagyok a fiatal játékosainkat illetően, hiszen az NB II-ben nagyrészt velük képzeljük el a következő szezont.

Mennyire fog kicserélődni a keret, mi lesz például a légiósokkal? Az MLSZ az NB II-ben azt honorálja anyagilag, ha csak magyar játékosok szerepelnek egy csapatban.

- Az értékeinket szeretnénk megtartani, gondolok itt a saját fiataljainkra. Melléjük hoznánk 2-3 olyan játékost, aki magáénak érzi a Honvédot és ezt a küldetést. Éhes csapatot akarunk kivinni a pályára, amely tudja szórakoztatni a szurkolókat. A légiósokról: gazdaságilag és szakmailag is olyan döntést szeretnénk hozni, ami a legjobb a Honvédnak.

Hallani ugyanakkor, hogy a legtehetségesebb fiatalokat, például Kerezsi Zalánt vagy éppen Kocsis Dominiket NB I-es klubok csábítják. Őket meg tudjátok tartani?

- Természetesen az a célunk, hogy megtartsuk őket, ugyanakkor normális, hogy felvetődik a nevük máshol is, hiszen jól teljesítettek, ez elismerés a számunkra, nem véletlenül mondjuk, hogy ők fontos értékei a klubnak.

Kun Gergely, ügyvezető szerint nem lehet garantálni az azonnali visszajutást. Egyértelműen az a cél?

- Garantálni nem lehet.

Mi vagyunk a Budapest Honvéd, nem nagyon mondhatnék mást, természetesen szeretnénk azonnal felkerülni az NB I-be. Az a célunk, hogy olyan teljesítményt tegyünk ki a pályára, amit mindenki elismer. Remélem, jövőre ilyenkor már arról beszélhetünk, hogy visszajutottunk az élvonalba.

A te munkádat kizárólag csak az alapján lehet majd megítélni, hogy visszajutott-e a Honvéd az NB I-be vagy sem? Gondolok itt arra, hogy a feljutás mellett szintén fontos szempont lehet, hogy a fiatal játékosok fejlődjenek, értékesebbek legyenek és a klub minél magasabb átigazolási díjért tudja majd őket esetleg értékesíteni.

- Ez egy jó felvetés. Nagyon fontos az értékteremtés, de az érték fokmérője a győzelem, a siker is. Ha ezek a játékosok folyamatosan fejlődni fognak, egyre értékesebbé válnak. Remélem, a fejlődésünknek köszönhetően jönnek majd az eredmények is. Összességében azonban kijelenthető, hogy a feljutás a legfontosabb számunkra.

Három éve vagy a Honvédnál, így testközelből láthattad az első csapat leépülését.  Nyilván nem voltál abban a pozícióban, hogy tegyél ellene valamit, de gondoltad, érezted, hogy ennek rossz vége lehet?

- Nem szeretem, amikor valaki kijön a csapatom mérkőzésére és elmondja, hogy ő mit csinált volna másképp. Nem látja ugyanis a folyamatokat, nem lát bele a mindennapjainkba. Pontosan ezért nem lenne sem hiteles, sem ildomos, ha én most az előző időszakot értékelném.

Milyen Honvédot láthat majd az NB II-ben a közönség?

Szeretnénk olyan dolgokat mutatni, amiből keveset láthattak a szurkolók eddig. Én az az edző vagyok, aki nem erőlteti rá az akaratát a játékosaira, hanem a játékosok adottságait figyelembe véve alakítom ki a taktikát.

- Nyitott szemmel járok, látom a trendeket, csipegetek ötleteket, finomságokat innen-onnan. Például nagyon tetszik a Brighton játéka De Zerbi irányítása alatt, de nem mondom azt, hogy úgy fogunk játszani, mint a Brighton, mert mi a Honvéd vagyunk.

Milyen szezonra számítasz a másodosztályban?

- Még nagyon az út elején vagyunk, sőt, még el sem indultunk rajta. Ha arra összpontosítanék, hogy mi lesz hónapok múlva, az elvenné a fókuszt a jelenről. Most az a legfontosabb, hogy álljon össze a keret, a felkészülés, sikerüljön jól az első edzés, majd a második, aztán az első meccs és így tovább. Csendben, alázatosan szeretnénk dolgozni. Mivel kevesebb csapattal indul az NB II, biztos, hogy erősebb lesz a bajnokság. Mindig van egy-egy meglepetéscsapat is, amelyre senki nem számít, biztos lesz most is, de remélem, hogy mögöttünk…

Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Csinger Márk
A DAC 2027-ig hosszabbított U21-es magyar válogatott védőjével, Csinger Márkkal.
Ferencváros
Ifj. Lisztes Krisztián
Németországi sajtóhírek szerint a Frankfurt minden egyes meccs után, amit Lisztes a Ferencvárosnál játszik még a mostani idényben, egy kisebb prémiumot fizet a magyar klubnak.
MTK Budapest
Futács Márkó
Távozott az MTK Budapesttől Futács Márkó. A 33 éves támadó másfél éven át viselte a klub mezét, de az idei szezonban nem kapott játéklehetőséget, így a felek közös megegyezéssel bontottak szerződést.
Tovább az összes átigazoláshoz