Fotó: Újpest FC

Durva tabella az Újpest elmúlt 10 szezonjáról - erre a mérlegre senki nem számított

Megnéztük az elmúlt egy évtized NB I-es tabelláit és a Magyar Kupa-győzteseket, és kiszámoltuk, kik voltak ennek az időszaknak a legjobb csapatai Magyarországon.
Csakfoci.hu 2024. február 6., kedd 15:05
Fotó: Újpest FC
Megnéztük az elmúlt egy évtized NB I-es tabelláit és a Magyar Kupa-győzteseket, és kiszámoltuk, kik voltak ennek az időszaknak a legjobb csapatai Magyarországon.
Szerző: Csakfoci.hu 2024. február 6., kedd 15:05

Sokszor olvasni vagy hallani az Újpest elmúlt tíz éve - amely végig a Duchatelet-érának számított - kapcsán, hogy milyen kiugróan gyengén sikerült, de vajon alátámasztják-e ezt a számok is? A Csakfoci erre volt kíváncsi, ezért megnézte az elmúlt egy évtized NB I-es tabelláit és a Magyar Kupa-győzteseket, és ez alapján kiszámolta, kik voltak ennek az időszaknak a legjobb csapatai Magyarországon.

Hogyan számoltunk?

Az elmúlt évtized szerepléseit átölelő tabellánkba beleszámítottuk az ezt megelőző kilenc teljes szezont, míg a mostani idénynél a tabella jelenlegi állását vettük alapul. A 12 csapatos bajnokságokban az aranyérmesek 12 pontot, a másodikak 11-et (és így tovább) kaptak, a 16 csapatosban természetesen 16 pontról indult ez a számolás (egy ilyen idény volt összesen), míg a Magyar Kupa-sikerért 10 pontot adtunk a sorozatot megnyerő együtteseknek, hiszen az címet és nemzetközi kupaindulást is ér. Az MK-nál az utolsó tíz lezárt sorozatot vettük alapul.

Az élen nincs meglepetés, de a dobogón már ott vannak a lilák

Az nem meglepő, hogy az első az elmúlt öt év bajnoka, a Fradi lett, amely nemcsak bajnoki elsőségeivel, de négy MK-sikerével is szépen gyűjtögette a pontokat. A második helynél sincs meglepetés, azt az a Vidi szerezte meg, amely ebben a korszakban a legtöbbször szintén kiemelkedően zárt, egyszer bajnok és kupagyőztes, sokszor pedig dobogós lett.

Ami viszont a nagy meglepetés a listán, hogy a dobogó harmadik fokát már simán birtokba vették a lila-fehérek, akik nem sokkal maradtak el a fehérváriaktól az összevetésben. Ez az összesítés árnyalja azt a képet, amely gyakran megfogalmazódik az Újpest elmúlt évekbeli teljesítményéről. Azt érdemes megjegyezni, hogy az Újpest viszont csak egyszer volt dobogós ebben az érában, így a bajnokságban a “címek” hiányoznak a lila-fehérek mérlegéből, a csapat viszont nyert három Magyar Kupát.

A lila-fehérek a bajnokságban inkább számítottak olyan klubnak, amelynek a helyezése legtöbbször közvetlenül az élmezőny mögött volt, rájuk inkább a stabilitás, míg a mezőny többi tagjára a jelentős kilengések voltak jellemzők (a Honvéd volt például bajnok és kieső is, a Loki zárt többször a dobogón és szintén esett ki, de a legtöbb klub járt magasságokban és mélységekben is az elmúlt szezonok alatt).

A tabella

 1. Ferencváros 158 pont 
 2. Fehérvár 114 pont 
 3. Újpest 103 pont 
 4. Paks 76 pont 
 5. DVSC 71 pont 
 6. Puskás Akadémia 70 pont 
 7. Honvéd 66 pont 
 8. MTK 44 pont 
 9. Mezőkövesd 40 pont 
 10. Kisvárda 36 pont 
 11. Diósgyőr 35 pont 
 12. ZTE 32 pont
 13. Haladás, Kecskemét 24-24 pont
 14. Vasas 15 pont
 15. ETO 9 pont
 16. PMFC 6 pont
 17. Nyíregyháza 5 pont
 18. Gyirmót, Balmazújváros, Dunaújváros 2-2-2 pont
 19. Budafok, Kaposvár, Békéscsaba, Pápa 1-1-1-1 pont 

Természetesen azokban az idényekben, ahol egy adott csapat az NB II-ben szerepelt, ott nem járt pont

Olvastad már?
Új fejezet a magyar labdarúgásban: Nyáron érkezik a MOL Újpestre - hivatalos
A tranzakció lezárása és a tényleges tulajdonosváltás várhatóan 2024 április végével történik meg.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Lőw Zsolt, Szalai Ádám
Sajtóhírek szerint Szalai Ádám nemet mondott az Újpest sportigazgatói pozíciójára. A lila-fehérek felvették a kapcsolatot Lőw Zsolttal is, aki azonban nem edzőként segítene.
Légiósok
Szalai Attila
A Kicker szerint a Hoffenheim sportigazgatója az olyan "átigazolási mellényúlások" miatt távozhat, mint például Szalai Attila, Mërgim Berisha és Anton Stach.
Nyíregyháza
Révész Bálint
A klubtulajdonos az erősítési tervekről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Tovább az összes átigazoláshoz