Fotó: fradi.hu

A Fradi egy új liga létrehozásáról tárgyalt az UEFA-val: "Leporoltak és elővettek egy több mint tízéves tervet, ahol már ebben gondolkodtak"

Kubatov Gábor a szerb, horvát, bolgár, román, szlovák, cseh nagycsapatokkal fogna össze.
Budai László 2024. január 30., kedd 8:33
Fotó: fradi.hu
Kubatov Gábor a szerb, horvát, bolgár, román, szlovák, cseh nagycsapatokkal fogna össze.
Szerző: Budai László 2024. január 30., kedd 8:33

Az FTC elnöke, Kubatov Gábor két héttel ezelőtt az UEFA elnökével, Aleksander Ceferinnel tárgyalt, a Fradi első embere akkor röviden úgy írt erről Facebook-oldalán, hogy "a térség labdarúgása is szóba került". Kubatov most az infostart.hu-nak adott interjújában beszélt minderről részletesebben.

Már évek óta gondolkodunk ebben - válaszolta Kubatov az Infostartnak arra a kérdésre, hogy egy kelet-közép-európai futballiga elindításáról tárgyalt-e az UEFA-nál. - Mi egy kis piacon vagyunk, tízmillió ember. A világ vezető csapatai egymilliárd eurós költségvetéssel bírnak. Mi 50 millióval, és ez be is határol minket, mert csak tízmillió embernek tudunk szponzort hozni, a mi tévés nézettségünk csak ennyi lehet erre az országra. Ugyanez a problémája szerintem a Balkánon minden országnak, ugyanez a problémája Bulgáriának és Romániának, és ugyanez a problémája a cseheknek is, meg a szlovákoknak is. Kicsi a piac.

Kellene valami nagyobb piac, és arra az lenne a megoldás, hogy rövid bajnokságok vannak a környékünkön, és a topcsapatok elmennek, és rájátszást játszanak, és akkor ott megpróbálják összemérni az erőiket. Gondoljunk bele, ha mi itt játszunk a Crvena zvezdával, a Dinamo Zagrebbel, a Ludogoreccel, a Steauával, a Slovan Bratislavával, azért azok más hangulatú meccsek.

- Kiléptünk egy nagyobb piacra, de ezekkel a csapatokkal nagyon jó minőségű meccseket is lehet játszani. Ha ez csak egy hónap, akkor egy hónapig játszanánk ebben a bajnokságban. Nem tönkretéve persze közben a magyar bajnokságot, mert az is fontos. És akkor lehetne ebben minőségi javulást is elérni. A játékospiac rendkívüli módon felpezsdülne, mert a játékosmegfigyelők mind itt lennének és néznék ezeket a magas minőségű meccseket.

A Fradi elnöke szerint a menetrendet is össze lehetne úgy állítani, hogy a labdarúgóknak ne kelljen sokkal több meccset játszaniuk, mint most. Kubatov szerint az MLSZ-nél és az UEFA-nál is pozitívan tekintenek a kezdeményezésre.

- A Magyar Labdarúgó Szövetségben ilyenfajta támogatás van, és ez jó hír. Különös tekintettel arra, hogy Csányi Sándor a világ labdarúgásának egyik meghatározó alakja, és ő is szívesen járna közben ez ügyben. Az a kérdés, hogy a többi labdarúgó-szövetség, ahol le kellene rövidíteni a bajnokságokat, partner lesz-e ebben, megérti-e ennek a jelentőségét.

Mi azt fogjuk kezdeményezni az elkövetkezendő hónapokban, hogy ezekkel a vezető csapatokkal üljünk le egy munkacsoportban, és ott dolgozzuk ki, hogy meddig tudunk ebben eljutni. Nagyon meglepő volt, hogy az UEFA-ban leporoltak és elővettek egy több mint tízéves tervet, ahol már ebben gondolkodtak. Ez azt jelzi, hogy van ennek létjogosultsága.

- Ez nemcsak ránk vonatkozik, hanem nyilván a Benelux országokra is, Skóciára, Írországra, ott is vannak olyan bajnokságok, ahol kellenének a minőségi meccsek, és jó lenne kimenni egy nagyobb piacra.

Csányi Sándor MLSZ-elnök elárulta, könnyen elképzelhető, hogy a 2025/26-os idénytől változik az NB I lebonyolítása. Neked melyik formátumú NB I tetszene a legjobban? KATTINTS ÉS SZAVAZZ ITT!

Olvastad már?
Csányi bejelentette a válogatott Eb-felkészülési ellenfeleit: "Egyes edzők tudnak úgy viselkedni, mint Mourinho, de még nem olyan képességűek" - az MLSZ-elnök a fiatalszabályról, a bírókról és Dárdai Mártonról
Csányi Sándor az M4 Sportnak adott exkluzív interjút, az MLSZ elnöke bejelentette a magyar válogatott Eb-felkészülési ellenfeleit, reagált a fiatalszabályt ért kritikákra és megvédte a játékvezetőket.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Mohamed Ali Ben Romdhane
Tunéziában azt írják, hogy az Al Ahlyhoz igazolhat Mohamed Ali Ben Romdhane, honlapunk azonban úgy értesült, hogy a Fradinál egyelőre nem jelentkezett az egyiptomi csapat az üzlettel kapcsolatban.
ETO FC
Kuznyecov Szergej
Korábbi hírünknek megfelelően Kuznyecov Szergej lett a győriek új vezetőedzője.
ETO FC
Távozik a vezetőedző
Az NB II-ben szereplő ETO FC vezetősége szerződést bontott az első csapatot irányító Antonio Munozzal.
Tovább az összes átigazoláshoz