Koronavírus: "A klub létezése is múlhat ezen" - engednek a játékosok, a volt Honvéd-légiós is lemond fizetése egy részéről

Németországban egyre több helyen érzik úgy a játékosok, hogy a klubjukat is segíteni kell a koronavírus-járvány miatti nehéz helyzetben. A Borussia Mönchengladbach után többek között az Eintracht Frankfurtnál és a másodosztályú Karlsruhénél is úgy döntöttek a futballisták, hogy fizetésük egy részéről lemondanak.
Dudás Gábor 2020. március 23., hétfő 17:08
Németországban egyre több helyen érzik úgy a játékosok, hogy a klubjukat is segíteni kell a koronavírus-járvány miatti nehéz helyzetben. A Borussia Mönchengladbach után többek között az Eintracht Frankfurtnál és a másodosztályú Karlsruhénél is úgy döntöttek a futballisták, hogy fizetésük egy részéről lemondanak.
Szerző: Dudás Gábor 2020. március 23., hétfő 17:08

Mint arról a múlt héten, a koronavírus-járvány labdarúgás-vonatkozású híreivel foglalkozó, állandó rovatunkban beszámoltunk, a német Borussia Mönchengladbach játékosai felajánlást tettek, mely szerint lemondanak fizetésük egy részéről, hogy a vezetés így kifizethesse és megtarthassa állásukban a klub többi alkalmazottját.

- A futballisták felajánlották, lemondanak fizetésük egy részéről, hogy ezzel segítsenek a klubnak és a többi alkalmazottnak. Roppant büszke vagyok rájuk! Ezzel is szeretnének valamit visszaadni az klubnak és a szurkolóknak, akik végig kitartanak mellettünk. A szakmai stáb és a vezetőség tagjai is csatlakoztak a kezdeményezéshez - mondta akkor Max Eberl, a 'Gladbach sportigazgatója.

Újabb és újabb klubok csatlakoznak Németországban ehhez az akcióhoz, így például a másodosztályú Karlsruhe, itt a nemrég még a Budapest Honvédnál futballozó, tunéziai válogatott Änis Ben-Hatira erősítette meg, hogy ezzel is kívánják segíteni csapatukat.

- Fontos, hogy ezt a lépést senki nem erőltette ránk. A klub vetette ugyan fel, de egymás között beszéltük meg, közösen döntüttünk. Szerintem ez most a helyes lépés, de azt is elfogadtuk volna, ha valamelyik játékostársunk nem vállalta volna, hogy lemond a fizetése egy részéről az idény végéig. Az viszont, hogy mindenki azonnal belement, jól mutatja, milyen egységesek vagyunk, és ez egy erős üzenet a csapattól és a klubtól a társadalom felé.

A klub, a klubok létezése is múlhat ezen, a játékosoknak ennyi áldozat bele kell, hogy férjen. Bár nyilván nem ismerek minden klubot és minden futballistát, de szerintem a profi játékosok nagyjából 90 százaléka ugyanígy bele fog ebbe menni,

és helyes kommunikációval ezt jól is lehet kezelni. Biztos vagyok abban, hogy lesznek, akik nehezebb körülmények közül jönnek, nagy családjuk van, és mondjuk nem tudnak egy kisebb részt sem elengedni a fizetésükből. De abban is bízom, hogy ha lesz is ilyen, azt egy csapat sem fogja majd elárulni a nyilvánosság előtt. Nyilván a német másodosztályban nincsenek 50 ezer eurós heti fizetések, ezt sem szabad azért elfelejteni. Ezért is érzékeny téma ez, amit a helyén kell kezelni - mondta a Transfermarkt oldalán a támadó középpályás.

Az élvonalbeli Eintracht Frankfurt 29 éves középpályása, Sebastian Rode is beszélt arról, miért lehet fontos a játékosok döntése és áldozatvállalása.

- Nekünk, profi futballistáknak egyértelmű társadalmi felelősségvállalásunk is van. Úgy pedig nehéz lesz majd teljesíteni, amikor a klubnak az államhoz kell fordulnia pénzért. De én bízom a klubvezetésben, Fredi Bobic sportigazgató is korrekt módon közölte a tényeket az alkalmazottakkal, és felvázolta a lehetséges történéseket is. Szerintem olyan megoldást fogunk találni, ami mindenkinek megfelel. Hogy a profi focisták élete is fordulóponthoz érkezett? Én magam is kiváncsian várom, hogyan alakulnak majd az átigazolási díjak vagy a fizetések a jövőben, mikor fogják majd vissza esetleg a kissé elszabadult összegeket - tette hozzá a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva.

14 milliót gyűjtöttek már a negyedosztályú csapat szurkolói

Eközben páratlan kezdeményezéssel próbálja enyhíteni a korononavírus-járvány okozta gazdasági válság hatásait a német negyedosztályban (Regionalliga West) szereplő Rot-Weiss Essen labdarúgócsapata. Az 1955-ben még német bajnoki címet ünneplő együttes a saját webshopjában vasárnap reggelre 1 907 meccsjegyet, 3 665 darab söröspoharat, és 1 488 darab sült kolbászt "adott el" virtuálisan, így az esseni szurkolók kb. 40 ezer eurós (14,2 millió forintos) üzletet bonyolítottak le, ezzel klubjukat segítve.

Megemlítendő, az RW-Essen meccseként hozzávetőlegesen 100 ezer eurót (35,5 millió forintot) bukik el a hazai találkozók jegybevételének tartós kiesésével (közel 11 ezres az átlagnézőszáma otthon), miután egy héttel ezelőtt a Német Labdarúgóliga (DFL) - első körben - április 2-ig felfüggesztette a koronavírus-járvány miatt a bajnokság küzdelmeit.

Olvastad már?
A hivatkozás nem elérhető
404 Not Found
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Mezőkövesd
Cseri Tamás
Cseri Tamás az M4 Sportnak erősítette meg, hogy a következő szezonban, az NB II-ben is a Mezőkövesd játékosa lesz.
MTK Budapest
Szerződéshosszabbítás
Németh Krisztián 2025 nyaráig szóló szerződéshosszabbítást kötött az MTK-val.
Kecskemét
Szerződéshosszabbítás
Az NB I-ben idén debütáló, a klubot 2021 óta szolgáló Kersák Roland tovább gyarapíthatja lila-fehér mérkőzései számát, a kapus pénteken ismét elkötelezte magát a KTE mellett és új szerződést írt alá.
Tovább az összes átigazoláshoz