Fotó: www.skslovan.com

A Slovan kiléphet a szlovák bajnokságból és akár a magyarban is elindulna

Ivan Kmotrík elégedetlenségének adott hangot Szlovákiában.
Nyikes Zoltán 2020. június 5., péntek 15:50
Fotó: www.skslovan.com
Ivan Kmotrík elégedetlenségének adott hangot Szlovákiában.
Szerző: Nyikes Zoltán 2020. június 5., péntek 15:50

Kritikus nyilatkozatot tett a szlovák élvonalbeli Slovan Bratislava ügyvezetője, ifjabb Ivan Kmotrík, aki elégedetlenségének adott hangot, miután a kormányrendelet szerint a tömegrendezvényeket június 10-től 500 főig, július 1-től év végéig pedig 1000 főig engedélyezik ide tartoznak a labdarúgó-mérkőzések is.

– Ha hat hónapon keresztül csak ezer néző tartózkodhat a stadionokban, akkor annak pusztító következményei lehetnek – idézi a Holman Dávidot is foglalkoztató Slovan klubvezetőjét a sport.sk. – A bajnokság színvonala még alacsonyabb lehet, több klub pedig már most pénzügyi nehézségekkel küszködik. Hogyan fog folytatódik a sport Szlovákiában? Ez mindannyiunk számára kérdés.

Mi egyáltalán nem akarunk játszani egy félprofi bajnokságban, ami valódi fenyegetést jelent számunkra.

Azt szeretnénk, ha a liga színvonala emelkedő tendenciát mutatna, de a jelenlegi helyzetet elnézve nem úgy tűnik, hogy így lesz. Szükségünk van a versenyhelyzetre, a színvonalas meccsekre, de attól tartunk, hogy Szlovákiában ezt nem engedik meg, nem lesz erre lehetőség. Egy lehetséges alternatíva után kell néznünk Csehországban vagy Magyarországon, ahol felelősségteljesen intézkednek. Ott van érdeklődés a nézők, a szponzorok részéről, valamint az állam is nagyszerű támogatását fejezi ki.

Az ügyvezető kiemelte, az lenne az ideális, ha három vagy négy szlovák klub is ugyanabba a másik bajnokságba lépne át.

– Hallottunk már hasonló terveket a Dunaszerdahely tulajdonosától is. Akkor lenne értelme, ha a Trnava, vagy valamely más klub is ugyanígy gondolkodna, és együtt csatlakoznánk például a magyar bajnoksághoz, amelynek a színvonala is határozottan emelkedne ezáltal – nyilatkozta az üzletember.

Kmotrík hozzátette, reméli, hogy a kormány megvizsgálja még annak a lehetőségét, hogy 1000-nél is több szurkolót engedjenek be a meccsekre, ellenkező esetben több klubot is csődveszély fenyegetheti. Ezen az úton pedig a Slovan sem akar elindulni.

A parameter.sk továbbá azt is írja már, hogy a Szlovák Labdarúgó Szövetség (SFZ) és a Ligás Klubok Uniója (ÚLK) közösen kéri a Közegészségügyi Hivatalt (ÚVZ) és Ján Mikas tiszti főorvost, hogy mérlegeljék a jelenleg érvényben lévő szabályozást, amely meghatározza, hogy egyszerre hány nézőt engedhetnek be a stadionokba.

A DAC is megszólalt

A dunaszerdahelyiek ugyan kilépéssel nem fenyegetőznek, de lépéseket sürgetnek a nézőszámokat érintő korlátozások miatt a illetékesektől.

"A pályán ugyan vetélytársak vagyunk, de a fennálló nehézségek túlmutatnak a klubok szintjén, a teljes szlovákiai futballt érintik. Javasoljuk, hogy a stadionok méretéből kiindulva kerüljön meghatározásra a résztvevők számának korlátozása.

Szeretnénk az illetékeseknek feltenni kérdéseinket, hogy a nyílt térben megrendezett sportesemények miért vannak a koronavírus terjedése szempontjából ugyanolyan kockázatnak minősítve, mint a zárt térben megrendezettek? Miért nem alkalmazható a stadionok esetén is a négyzetméter alapú látogatószám meghatározás, a mozikban és színházakban is alkalmazott átlós ülésrend szerint? Miért nem arányosítjuk a nézők számát a stadionok befogadóképességéhez, a konkrét meghatározott szám helyett?

A futball hamarosan a szlovákiai pályákra is visszatér. A bajnoki szezon június második hétvégéjén folytatódik a Fortuna Liga két rájátszásbeli csoportjának összecsapásaival. A mérkőzéseken június 10-től 500, július 1-jétől pedig 1000 fő vehet részt, azonban mindannyian tudjuk, hogy ez a szám a DAC esetében elenyésző, szinte szimbolikus a hűséges szurkolóink, valamint szezonbérletesek magas számához képest.

A résztvevők számával kapcsolatos szabályok azonban egyelőre hivatalosan nem megerősített információk. A miniszterelnök sajtótájékoztatóján elhangzottak, de hivatalos formában nem jutottak el hozzánk a szükséges iránymutatások, illetve a SZLSZ és a LKU sem kapott bővebb tájékoztatást. Az egyetlen hivatalos és megerősített döntés kizárólag a bajnokság újraindítására vonatkozik, a részletekkel kapcsolatban azonban a sötétben tapogatózunk.

Nagy öröm számunkra, hogy három hónap után ismét mérkőzést rendezhetünk, és minden előírást maradéktalanul be szeretnénk tartani. Nyolc nappal az első mérkőzés előtt még mindig nem ismerjük a szabályokat, amelyek meghatározzák, milyen feltételekkel engedhetjük be az 500 résztvevőt a stadionba. Legfrissebb információink szerint azonban csak június 10-én kapjuk meg a szükséges iránymutatást. Ebből kifolyólag nem áll módunkban tájékoztatni a szurkolóinkat sem arról, milyen módon valósulhat meg az egyes mérkőzésekre történő belépés.

Amennyiben a mérkőzésekre vonatkozó létszám korlátozása a jelenlegiek alapján marad érvényben egész év végéig, az roppant negatív hatással lesz a klubok költségvetéseire, amelyek már így is nagyon nehéz pénzügyi helyzetbe kerültek.

A labdarúgás és sport olyan területek, amelyek hazánkban nem feltétlenül üzleti modellt követnek. Más államokkal összehasonlítva, a szlovákiai futball nem részesül megfelelő pénzügyi és morális támogatásban sem. Épp ellenkezőleg, a klubok különféle megszorításokkal vannak terhelve. A koronavírus által leginkább sújtott Spanyolországban és Olaszországban hónapok óta aktívan dolgoznak azon lehetőségek feltérképezésén, amelyek lehetővé teszik a nézőszám maximalizálását a stadionokban.

Klubunk kéri a kompetens szerveket, hogy nyissák meg a rendkívüli állami támogatások, illetve kártérítések kérdését is. Pénzügyi veszteségeink, amelyeket az üres stadionok csak tovább fokoznak, akár végzetesek is lehetnek a klubok számára. Nem utolsó sorban összehasonlíthatók az üzletek, termelőüzemek vagy az vállalkozások veszteségeivel, amelyeket az állam különféle eszközökkel kompenzál. A sportklubok is hasonló igénnyel állnak elő, mivel a jelenlegi mechanizmusok e célra nem alkalmazhatók.

A foci szurkolók nélkül nem az igazi, hiszen ők adnak erőt a csapatoknak, mint a tizenkettedik játékos! Ők azok, akik életet lehelnek a játékba, ezért a DAC 1904 csatlakozik a kezdeményezéshez, amely a megszabott korlátozások felülvizsgálatát kéri. Hisszük, hogy létezik jobb megoldás, és együtt meg is fogjuk találni azt" - olvasható a klub közleményében.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Diósgyőr
Eldőlt a vezetőedző sorsa
Kiderült, hogyan alakul Vladimir Radenkovic és a játékoskeret jövője a DVTK-nál.
Debreceni VSC
Igazolások
Srdjan Blagojevic a dvsc.hu-nak és a "Csak a Loki" magazinnak beszélt a nyári erősítésekről.
Fehérvár
Érkező
Bohdan Melnik személyében 27 esztendős védekező középpályással erősödött a Fehérvár kerete.
Tovább az összes átigazoláshoz