Fotó: MTI

A Leverkusen csapatkapitánya "altat": "A Fradi veszélyes, mi hullámzóak vagyunk. Nekem sem ez a legjobb szezonom" - interjú

Ő a finnek nemzeti hőse, akit évek óta a Bundesliga legjobb kapusai közt emlegetnek. Lukás Hradecký, a Ferencváros EL-ellenfelének csapatkapitánya a csakfoci.hu-nak nyilatkozott a Leverkusen és a Fradi közelgő párharcáról, annak esélyeiről, de beszélt a német élvonal magyarjairól is. Hradecký nagy tisztelője a magyar kapusoknak, akik szerinte komoly minőséget képviselnek. Tisztában van vele, hogy a Fradi ellen nem vár rájuk könnyű párharc, de ha továbbjutnak, azt sem tartja lehetetlennek, hogy a döntőig meneteljenek.
Privacsek András 2023. március 3., péntek 10:14
Fotó: MTI
Ő a finnek nemzeti hőse, akit évek óta a Bundesliga legjobb kapusai közt emlegetnek. Lukás Hradecký, a Ferencváros EL-ellenfelének csapatkapitánya a csakfoci.hu-nak nyilatkozott a Leverkusen és a Fradi közelgő párharcáról, annak esélyeiről, de beszélt a német élvonal magyarjairól is. Hradecký nagy tisztelője a magyar kapusoknak, akik szerinte komoly minőséget képviselnek. Tisztában van vele, hogy a Fradi ellen nem vár rájuk könnyű párharc, de ha továbbjutnak, azt sem tartja lehetetlennek, hogy a döntőig meneteljenek.
Szerző: Privacsek András 2023. március 3., péntek 10:14

Amikor megtudtad, hogy a Ferencvárost kaptátok az Európa Ligában, örültél neki vagy inkább szomorkodtál?

- Leginkább annak örültem, hogy a Monacót legyőztük, és így továbbjutottunk a legjobb 16 közé – kezdte Lukás Hradecký, a Leverkusen kapusa a csakfoci.hu-nak. - Tudtuk, hogy itt már nem kaphatunk gyenge ellenfelet, a Ferencváros egy jó csapat, ezt már 2021-ben is megtapasztaltuk, amikor az Európa Liga csoportkörében találkoztunk velük, azóta pedig csak tovább fejlődtek.

Milyen ellenfélnek tartod a Ferencvárost?

Veszélyesnek. Az a csapat, amelyik a Monaco, a Trabzonspor és a Zvezda előtt megnyeri a csoportját, csak erős lehet. Évek óta dominálják a saját bajnokságukat és a nemzetközi kupákban is rendre jól szerepelnek. Egy kreatív együttes, remek légiósokkal és válogatott magyar játékosokkal. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz könnyű dolgunk.

Milyenek az esélyek a továbbjutásra?

- Azt mondanám, hogy 50-50 százalék. Legutóbb a csoportkörben hazai pályán 2-1-re nyertünk ellenük, Budapesten viszont kikaptunk 1-0-ra. Ha most is ez lenne a forgatókönyv, akkor 11-esek döntenének. Bízom azonban abban, hogy erre nem kerül sor. Hazai pályán szeretnénk olyan eredményt elérni, hogy nyugodtabban utazhassunk a visszavágóra. Ehhez az kell, hogy mi a szebbik arcunkat mutassuk, sajnos elég hullámzó a teljesítményünk ebben a szezonban.

Kiket tartasz a magyar bajnok legveszélyesebb játékosainak?

- Nagyon jó és gyors támadóik vannak, akikre maximálisan oda kell figyelnünk. De az ellenfelünk részletes feltérképezésére majd a Hertha elleni bajnoki után kerül sor, most az a legfontosabb, hogy a berliniek ellen nyerjünk itthon.

Annyit azonban még elmondhatok, hogy Dibusz Dénes kiváló kapus. A klubcsapatában és a válogatottban is remekül teljesít már évek óta. A magyar kapusok egyébként is komoly minőséget képviselnek, elég, ha csak Gulácsi Pétert említem még. Sajnos nagyon súlyos sérülést szenvedett, remélem mielőbb visszatér, innen is gyors gyógyulást kívánok neki.

 

Ha már Gulácsi felmerült, kik a Bundesliga legjobb kapusai szerinted?

- Gulácsit mindenképp említeném, rajta kívül a freiburgi Mark Flekken, a Dortmund kapusa, Gregor Kobel, na és persze a sérült Manuel Neuert sem hagynám ki.

És Lukás Hradecký?

- Nekem nem ez a legjobb szezonom. Nyolc éve védek a Bundesligában, remélem még pár eredményes idény van előttem.

Több magyar is játszik a Bundesligában, róluk mi a véleményed?

- Nem véletlen, hogy több játékosuk is itt szerepel, hiszen sokat fejlődött a magyar futball az elmúlt években. Gulácsiról már beszéltem, Schäfer András, Sallai Roland, Willi Orbán, mind remek játékosok, akik folyamatosan egyre jobbak. Szoboszlai Dominik például fiatal kora ellenére már alapember a Leipzigben. Vele kapcsolatban van egy negatív és egy pozitív élményem is. Másfél éve nyertünk náluk 3-1-re és kapufára rúgta nekem a 11-est, tavaly viszont az ő góljával győztek le minket.

A magyar válogatott ellen is védtél már a finn nemzeti csapatban. Milyen élményeid vannak azokról a találkozókról?

- Nem a legjobbak, mert általában kikaptunk a magyaroktól. A Nemzetek Ligájában azonban egyszer legyőztük őket hazai pályán. Talán nem meglepő, hogy én erre a mérkőzésre emlékszem vissza a legélénkebben.

Idén még komoly feladatok várnak rád a Bundesligában, az Európa Ligában és a válogatottban is. Gondolom, egy EL-győzelem és Eb-kvalifikáció lenne a csúcs számodra. Mennyi esélyt adsz annak, hogy ez összejöjjön?

- Ha azt nézzük, hogy hat meccsre vagyunk az Európa Liga döntőjétől, akkor nem tűnik lehetetlennek. Az egyértelmű, hogy jobbak vagyunk, mint tavaly, az őszi vezetőedző-váltás is hatással volt a csapatra, de folyamatosan fejlődnünk kell. A válogatottal megjártam az előző Európa-bajnokságot, de a koronavírus-járvány miatt nem voltak telt házas mérkőzéseink, ezért nem volt teljes az élmény. Most a dánokkal, a szlovénekkel, az északírekkel, a kazahokkal és San Marinóval vagyunk egy selejtezőcsoportban. Nem lesz könnyű, de nekem nagy vágyam, hogy 2024-ben Németországban szerepeljek az Eb-n Finnországgal, és ki tudja, lehet az lenne a búcsúm a válogatottól.

Olvastad már?
Fradi: Válogatott támadót hozhatnak el a visszalépett török csapattól - már tárgyalnak az érkezéséről
A Ferencváros már tárgyal a török bajnokságtól visszalépett Gaziantep labdarúgójának, Ángelo Sagalnak a megszerzéséről.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Jansen az új edző
Igaznak bizonyultak a Csakfoci exkluzív információi: Pascal Jansen veszi át a Ferencváros irányítását.
DVSC
Dániából igazoltak
A 19 éves Szűcs Tamás az FC Köbenhavn korosztályos csapatától igazolt haza.
Fradi
Jansen a Népligetben
Már fotó is készült arról, ahogyan Pascal Jansen az FTC Népligeti Sportközpontjában van. A Csakfoci úgy tudja, a felek még tárgyalnak egymással.
Tovább az összes átigazoláshoz