Vb 2022: 14 éves halálos áldozata is van a meccs utáni francia-marokkói fociháborúnak - videók, fotók

Sajnos halálos áldozata is van a szerdai vb-elődöntőt követő szurkolói összecsapásoknak és utcai harcoknak Franciaországban.
Csakfoci.hu 2022. december 15., csütörtök 9:10
Sajnos halálos áldozata is van a szerdai vb-elődöntőt követő szurkolói összecsapásoknak és utcai harcoknak Franciaországban.
Szerző: Csakfoci.hu 2022. december 15., csütörtök 9:10

Komoly zavargások és szurkolói összecsapások törtek ki Franciaország több városában is, miután a francia válogatott 2-0-ra legyőzte a marokkóit a két csapat szerdai vb-elődöntőjén. Franciaország-szerte mintegy 10 ezer rohamrendőrt vezényeltek ki, hogy megállítsák a több helyen súlyossá fajuló eseményeket.

A győzelem után a francia szurkolók az utcára vonultak ünnepelni, de néhány helyen összecsaptak a marokkóiakkal is. Franciaország Marokkó egykori gyarmati ura, és nagyszámú marokkói diaszpórája van, amely becslések szerint körülbelül egymillió embert számlál, és amely főként Párizsban és a Földközi-tenger partvidékén koncentrálódik.

A dél-franciaországi Montpellier volt a zavargások által egyik legkeményebben érintett város a "Midi Libre Montpellier" című lap által a Twitteren megosztott videókon a szurkolók közötti erőszakos összecsapások voltak láthatóak a Place de la Comédie téren. A szurkolók székeket, zászlórudakat és különböző pirotechnikai eszközöket dobáltak egymásra, mielőtt a rendőrség könnygázt vetett be a megfékezésükre. Itt a nyugalom végül helyreállt, és a francia szurkolók a téren maradtak, hogy békésen ünnepeljék a győzelmet.

Halálos gázolás Montpellier-ben

Egy 14 éves fiú viszont sajnos éltetét vesztette, ugyancsak Montpellier-ben, a francia és a marokkói szurkolók közötti összecsapások közepette, amikor elgázolta egy autó - áll a helyi önkormányzati hivatal által kiadott közleményben. Az áldozatot kórházba szállították, de nem sokkal ezután meghalt - közölték. A járművet a helyszín közelében találták meg, a rendőrség nyomoz.

A közösségi médiában megosztott videófelvételen az utcán tömegek tolongtak az autó körül, amikor az hirtelen megfordult és a szurkolók közé hajtott.

Eközben Párizsban, a Champs-Elysées-n is rohamrendőröket vezényeltek ki a tömeg feloszlatására. A közösségi médiában megosztott felvételeken csuklyás férfiak láthatóak, akik állítólag marokkóiakat üldöztek az utcákon a mérkőzést követően.

A rendőrség ellenőrző pontokat állított fel, hogy átkutassák a szurkolókat fáklyák és füstbombák után kutatva, és az volt a feladatuk, hogy megpróbálják megakadályozni a vandalizmust és az agressziót. Az intézkedéseket azt követően léptették életbe, hogy Párizsban összecsapások törtek ki, miután a Portugália december 10-i legyőzését követő marokkói ünneplés erőszakba torkollott.

Jeanne d'Hauteserre, az érintett párizsi kerületért felelős helyi polgármester már jóval a szerdai mérkőzés előtt aggodalmát fejezte ki, és a francia CNews-nak nyilatkozott:

Ha győzelmet akarnak ünnepelni, nem jönnek aknavetőkkel. De ezek az emberek tényleg csak azért jönnek, hogy vasrudakkal zúzzanak. Szerdára mindenki háborútól, gerillaháborútól, polgárháborútól tart, és nem akarjuk, hogy a Champs-Elysées csatatérré váljon

- szólt a polgármester figyelmeztetése.

A Földközi-tenger partján fekvő Nizzában is problémák voltak. A városban a meccset követően szórványos csatákról számoltak be francia és marokkói szurkolók között. Hasonló jelentések érkeztek Lyonból is, ahol a helyi média szerint a rendőrök könnygázt vetettek be, miután a szurkolók kövekkel és lövedékekkel dobálták meg őket.

A francia rendőrség csütörtöki tájékoztatása szerint 167 embert Párizsban tartóztattak le, míg országszerte összesen 266-an kerültek őrizetbe. A fővárosban a párizsi ügyészség szerint 40 szélsőjobboldali szimpatizánst tartóztattak le, náluk ugyanis szúrófegyvereket találtak. Ők a francia sajtó szerint a Champs-Élysées-n zajló tömeges ünneplésben akartak részt venni, ugyanakkor a BFMTV értesülései szerint a biztonsági erők úgy értesültek, hogy ezek az emberek a marokkói drukkerekkel akartak összecsapni - írja már az MTI.

 

Olvastad már?
Vb 2022: "Ez a lépcsőfok már túl magas volt" - megvan az új Pelé, Benzema döntőbeli visszatérése tabutéma Deschampsnál
Mindkét kapitány és a francia játékosok is Lionel Messit emelték ki a döntő kapcsán, a marokkói-francia kapitány Valid Regragui szerint elsősorban a fizikai állapot döntött Didier Deschamps csapatának javára az elődöntőben.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Sepsi
Bernd Storck
Bernd Storck az idény végéig szóló szerződést írt alá, hosszabbítási opcióval.
BVSC
Szekeres az új edző
Igaznak bizonyultak a Csakfoci információi: Szekeres Tamás veszi át az NB II-es BVSC irányítását.
ETO FC
Hosszabbítás
A 19 esztendős Tóth Rajmund meghosszabbította szerződését a másodosztályú ETO FC csapatával. A győriek egykori akadémistája 2026 nyaráig írta alá új kontraktusát.
Tovább az összes átigazoláshoz