Vb 2022: 14 éves halálos áldozata is van a meccs utáni francia-marokkói fociháborúnak - videók, fotók

Sajnos halálos áldozata is van a szerdai vb-elődöntőt követő szurkolói összecsapásoknak és utcai harcoknak Franciaországban.
Csakfoci.hu 2022. december 15., csütörtök 9:10
Sajnos halálos áldozata is van a szerdai vb-elődöntőt követő szurkolói összecsapásoknak és utcai harcoknak Franciaországban.
Szerző: Csakfoci.hu 2022. december 15., csütörtök 9:10

Komoly zavargások és szurkolói összecsapások törtek ki Franciaország több városában is, miután a francia válogatott 2-0-ra legyőzte a marokkóit a két csapat szerdai vb-elődöntőjén. Franciaország-szerte mintegy 10 ezer rohamrendőrt vezényeltek ki, hogy megállítsák a több helyen súlyossá fajuló eseményeket.

A győzelem után a francia szurkolók az utcára vonultak ünnepelni, de néhány helyen összecsaptak a marokkóiakkal is. Franciaország Marokkó egykori gyarmati ura, és nagyszámú marokkói diaszpórája van, amely becslések szerint körülbelül egymillió embert számlál, és amely főként Párizsban és a Földközi-tenger partvidékén koncentrálódik.

A dél-franciaországi Montpellier volt a zavargások által egyik legkeményebben érintett város a "Midi Libre Montpellier" című lap által a Twitteren megosztott videókon a szurkolók közötti erőszakos összecsapások voltak láthatóak a Place de la Comédie téren. A szurkolók székeket, zászlórudakat és különböző pirotechnikai eszközöket dobáltak egymásra, mielőtt a rendőrség könnygázt vetett be a megfékezésükre. Itt a nyugalom végül helyreállt, és a francia szurkolók a téren maradtak, hogy békésen ünnepeljék a győzelmet.

Halálos gázolás Montpellier-ben

Egy 14 éves fiú viszont sajnos éltetét vesztette, ugyancsak Montpellier-ben, a francia és a marokkói szurkolók közötti összecsapások közepette, amikor elgázolta egy autó - áll a helyi önkormányzati hivatal által kiadott közleményben. Az áldozatot kórházba szállították, de nem sokkal ezután meghalt - közölték. A járművet a helyszín közelében találták meg, a rendőrség nyomoz.

A közösségi médiában megosztott videófelvételen az utcán tömegek tolongtak az autó körül, amikor az hirtelen megfordult és a szurkolók közé hajtott.

Eközben Párizsban, a Champs-Elysées-n is rohamrendőröket vezényeltek ki a tömeg feloszlatására. A közösségi médiában megosztott felvételeken csuklyás férfiak láthatóak, akik állítólag marokkóiakat üldöztek az utcákon a mérkőzést követően.

A rendőrség ellenőrző pontokat állított fel, hogy átkutassák a szurkolókat fáklyák és füstbombák után kutatva, és az volt a feladatuk, hogy megpróbálják megakadályozni a vandalizmust és az agressziót. Az intézkedéseket azt követően léptették életbe, hogy Párizsban összecsapások törtek ki, miután a Portugália december 10-i legyőzését követő marokkói ünneplés erőszakba torkollott.

Jeanne d'Hauteserre, az érintett párizsi kerületért felelős helyi polgármester már jóval a szerdai mérkőzés előtt aggodalmát fejezte ki, és a francia CNews-nak nyilatkozott:

Ha győzelmet akarnak ünnepelni, nem jönnek aknavetőkkel. De ezek az emberek tényleg csak azért jönnek, hogy vasrudakkal zúzzanak. Szerdára mindenki háborútól, gerillaháborútól, polgárháborútól tart, és nem akarjuk, hogy a Champs-Elysées csatatérré váljon

- szólt a polgármester figyelmeztetése.

A Földközi-tenger partján fekvő Nizzában is problémák voltak. A városban a meccset követően szórványos csatákról számoltak be francia és marokkói szurkolók között. Hasonló jelentések érkeztek Lyonból is, ahol a helyi média szerint a rendőrök könnygázt vetettek be, miután a szurkolók kövekkel és lövedékekkel dobálták meg őket.

A francia rendőrség csütörtöki tájékoztatása szerint 167 embert Párizsban tartóztattak le, míg országszerte összesen 266-an kerültek őrizetbe. A fővárosban a párizsi ügyészség szerint 40 szélsőjobboldali szimpatizánst tartóztattak le, náluk ugyanis szúrófegyvereket találtak. Ők a francia sajtó szerint a Champs-Élysées-n zajló tömeges ünneplésben akartak részt venni, ugyanakkor a BFMTV értesülései szerint a biztonsági erők úgy értesültek, hogy ezek az emberek a marokkói drukkerekkel akartak összecsapni - írja már az MTI.

 

Olvastad már?
Vb 2022: "Ez a lépcsőfok már túl magas volt" - megvan az új Pelé, Benzema döntőbeli visszatérése tabutéma Deschampsnál
Mindkét kapitány és a francia játékosok is Lionel Messit emelték ki a döntő kapcsán, a marokkói-francia kapitány Valid Regragui szerint elsősorban a fizikai állapot döntött Didier Deschamps csapatának javára az elődöntőben.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Paks
Hegedűs János
Hegedűs János a Paksi FC kölcsönjátékosaként szerepel majd az új szezonban az FK Csíkszereda együttesében.
Hertha
Dárdai Márton
Német sajtóhírek szerint bizonytalan Dárdai Márton jövője a Herthánál. A magyar válogatott védőre számítana klubja, ő azonban szívesebben futballozna az élvonalban.
BVSC
Pekár László
Csábi József vezetőedző remekül ismeri a legújabb kiszemeltet.
Tovább az összes átigazoláshoz