Fotó: uefa.com

Eb 2024: A lesajnált románok kiütötték az ukránokat, megszületett a torna egyik legszebb gólja is - videó

Meglepetéssel indult az E-csoport, Románia három góllal verte az esélyesebbnek vélt ukránokat.
Nyikes Zoltán 2024. június 17., hétfő 16:52
Fotó: uefa.com
Meglepetéssel indult az E-csoport, Románia három góllal verte az esélyesebbnek vélt ukránokat.
Szerző: Nyikes Zoltán 2024. június 17., hétfő 16:52

A hétfői játéknapon bemutatkozott az E-csoport is, ahol elsőként Románia és Ukrajna nézett farkasszemet egymással a kvartettből.

Románia nyolc év után szerepel először nagy tornán, az elmúlt években a válogatott kifejezetten gyengén futballozott, Edward Iordanescu szövetségi kapitány azonban a találkozó előtt bízott benne, hogy le tudják győzni a Ferencváros korábbi edzője, Szergej Rebrov vezette ukránokat, amelyet előzetesen esélyesebbnek tartott a szakma és a közvélekedés is.

1. félidő

Ennek megfelelően gyorsan magukhoz is ragadták a kezdeményezést az ukránok, igaz Florin Nita kapust nem igazán dolgoztatták meg, miután a román védők rendre jól léptek bele a lövésekbe, vagy épp jócskán elkerülték a kaput a kísérletek.

A játékrész felénél 70%-ban birtokolták addig a labdát az ukránok, így nem túlzás kijelenteni, hogy a semmiből érkezett Románia gólja a 29. percben: a Real Madridban az előző szezonban parádézó Lunyin passzolta ki pontatlanul a labdát, Man Stanciuhoz passzolt középre, aki 18 méterről hatalmas gólt vágott a jobb felsőbe - ez a torna eddigi legszebb találata, 1-0.

Innentől kezdve pedig teljesen megváltozott a játék képe, a 36. percben mindössze azért lehetett feljegyezni egy ukrán lehetőséget, mert Dragusin a saját kapujára volt veszélyes egy mentésnél. A 38. minutumban Man húzott befelé jobbról majd 17 méterről lövésre vállalkozott, a labda egy ukrán lábon megpattanva kevéssel kerülte el a jobb alsót. Ebből a sarokrúgásból pedig kis híján érintés nélkül gólt lőtt Stanciu, Lunyin szerencséjére azonban a lécről kifelé pattant a labda.

2. félidő

Rebrovnak nem sikerült rendet tennie a szünetben, nyolc perc telt el a második félidőből, amikor kétgólosra nőtt Románia előnye: Man becsúszása után Razvan Marin elé került a labda, aki gondolkodás nélkül lőtt 23 méterről, a labda pedig Lunyin kezei alatt - jobb napjain ezt is védte volna a Real kapusa - a jobb alsóban kötött ki, 2-0.

Az 57. percben Ratiu hatalmas löketét szedte ki Lunin a rövid, bal felsőből. Az ezt követő szögletet viszont szintén nem sikerült már kivédekezniük az ukránoknak, egy kis szögletet követően Man tört be a 16-oson belülre egy szép csellel, majd keresztbe ellőtte a labdát, a kapu torkában pedig lesgyanús szituációban Dragus lőtt a hálóba, 3-0.

Az első kaput eltaláló ukrán lövés a 77. percben érkezett, ekkor Szudakov kísérletét hárította Nita. Két percre rá is a saját kapujára volt veszélyes Románia, amikor egy szabadrúgás után Dragusin csúsztatása Burca testéről pattant a kapu felé, de Nita ismét résen volt.

Ekkor már Románia visszahúzódott és ismét mezőnyfölényben játszottak az ukránok, a 84. percben például Mudrik lőtt fölé hét méterről, majd a hajrában még Jaremcsuk emelt a felső lécre. A szépítés nem jött össze Rebrovéknak, nagy meglepetésre könnyedén nyert Románia, amely 24 évet követően nyert újra az Eb-n.

Európa-bajnokság, E-csoport, 1. forduló

Románia-Ukrajna 3-0 (Stanciu 29., R. Marin 53., Dragus 57.)

Románia: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu – M. Marin (Rus, 75.) – Man (Hagi, 62.), R. Marin, Stanciu (Racovitan, 86.), Coman (Mihaila, 62.) – Dragus (Puscas, 75.).

Ukrajna: Lunyin – Konoplja (Timcsik, 72.), Zabarnij, Matvijenko, Zincsenko – Sztepanenko (Brazsko, 62.), Saparenko (Jaremcsuk, 62.) – Cihankov (Jarmolenko, 62.), Szudakov (Malinovszkij, 83.), Mudrik – Dovbik

Olvastad már?
Megerősítve: Megvan a Fradi első nyári igazolása, a középpályára érkezett erősítés - hivatalos
A Csakfoci korábbi hírének megfelelően: az izraeli élvonalban szereplő FC Ashdodtól érkezett a Ferencvároshoz a ghánai középpályás, Isaac Pappoe.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Kiss Tamás
Hivatalossá vált, hogy az Újpestről távozott Kiss Tamás a lengyel másodosztályú Wisla Kraków játékosa lett.
Fehérvár FC
Ominger Gergő
A Fehérvár FC és a Puskás Akadémia FC megállapodásának értelmében kölcsönbe érkezik a Vidihez a középpályán bevethető, utánpótlás-válogatott Ominger Gergő.
ETO FC Győr
Akadémisták kaptak szerződést
A 19 éves védő, Kulcsár Martin és a 17 éves Décsy Ádám személyében a győriek két akadémistája kapott profi szerződést.
Tovább az összes átigazoláshoz