Fotó: Sas Gabor Photo - facebook.com/SasGaborPhoto

Foci Eb: Közleményt adott ki az MLSZ az UEFA fegyelmi döntésének hátteréről

Fényképekkel és hangfelvételekkel is igazolni tudja az UEFA fegyelmi bizottsága a magyar szurkolók "diszkriminatív viselkedését."
Nyikes Zoltán 2021. július 10., szombat 19:54
Fotó: Sas Gabor Photo - facebook.com/SasGaborPhoto
Fényképekkel és hangfelvételekkel is igazolni tudja az UEFA fegyelmi bizottsága a magyar szurkolók "diszkriminatív viselkedését."
Szerző: Nyikes Zoltán 2021. július 10., szombat 19:54

Honlapunk is beszámolt pénteken arról, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) diszkriminatív szurkolói megnyilvánulások miatt három zárt kapus mérkőzésre büntette a magyar szövetséget.

A szervezet honlapjának közlése szerint az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin - a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze - diszkriminatívan viselkedtek egyes szurkolók, emiatt a válogatott soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek nézők. A harmadik mérkőzésre szóló büntetést az UEFA két évre felfüggesztette.

A szervezet emellett 100 ezer euróra is megbüntette a magyar szövetséget, melynek "Egyenlő Játék" feliratú molinót kell majd kifeszítenie ezeken a találkozókon.

Egy nappal később a Magyar Labdarúgó Szövetség az alábbi közleményt tette közzé a hivatalos oldalán a fegyelmi döntés hátteréről.

A Magyar Labdarúgó Szövetség közleménye

1. Az UEFA Fegyelmi Bizottsága a magyar válogatott mindhárom Európa-bajnoki mérkőzése kapcsán fegyelmi eljárást indított a Magyar Labdarúgó Szövetséggel szemben. Az ún. objektív vétségek ügyében (pl. műanyag palackok bedobálása, füstgránát, lépcsők eltorlaszolása stb.) soron kívüli eljárásban meghozta a pénzbüntetéseket tartalmazó fegyelmi határozatokat. Egyben értesítette a szövetséget, hogy a mindhárom mérkőzésen felmerült állítólagos szurkolói diszkriminatív magatartás vétségét egy összevont fegyelmi eljárásban vizsgálja.

2. A "Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás" meghatározása az UEFA Fegyelmi szabályzat 14. paragrafusa (1)-(2) pontjában (nem hivatalos kivonatos fordítás):

„14.§ (1) Bármely… személy, aki bármilyen alapon, beleértve a bőrszínt, a fajt, a vallást, az etnikai származást, a nemet vagy a szexuális irányultságot, megsérti egy személy vagy személyek csoportjának emberi méltóságát…
14.§ (2) Ha egy vagy több szurkoló az (1) bekezdésben leírt magatartást tanúsítja, a felelős tagszövetséget vagy klubot… büntetik.”

3. A "Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás" vétségének büntetését az UEFA Fegyelmi szabályzat 14. paragrafusának (2)-(3) pontjában (nem hivatalos kivonatos fordítás):

„14.§ (2) Ha egy vagy több szurkoló az (1) bekezdésben leírt magatartást tanúsítja, a felelős tagszövetséget vagy klubot minimálisan a stadion részleges bezárására büntetik.”
14.§ (3) Visszaesés esetén a következő fegyelmi intézkedéseket kell alkalmazni:
a) a második szabálysértést egy (1) zárt kapuk mögött lejátszott mérkőzéssel és 50 000 euró pénzbüntetéssel büntetik;
b.) minden további szabálysértést egynél több zárt kapuk mögött lejátszandó mérkőzéssel, vagy a stadion bezárásával, mérkőzés törlésével, pontok levonásával és/vagy a versenyből való kizárással büntetik.”

4. A "Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás" esetében kiszabott fegyelmi büntetés elévülési ideje 3 év. A magyar válogatott 3 éven belül "Rasszizmus és diszkrimináció" vétsége miatt 2019. márciusában és 2019. szeptemberében kapott az UEFA-tól fegyelmi büntetést.

5. A Fegyelmi eljárást megalapozó, az MLSZ számára ismert iratok szerint az alábbi lehetséges fegyelmi vétségeket vizsgálta az UEFA Fegyelemi Bizottsága az egyes mérkőzéseken:

a) Magyarország-Portugália
„ANTI-LMBTQ” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
„Cristiano homosexual” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

b) Magyarország-Franciaország
- Black Lives Matter (térdelés) elutasító molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
„Buzi franciák bonjour” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

c) Németország-Magyarország
„LMBT? Nein, Danke” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
„Deutschland, Deutschland homosexual” rigmus többszöri (és himnusz alatti) skandálása (hangfelvétellel igazolt)

6. Az UEFA 2021. július 9-én megküldte a szövetségnek, később pedig nyilvánosságra hozta az összevont eljárásban hozott döntést, mely szerint
- 3 soron következő, UEFA versenysorozatban tartott hazai mérkőzésen zárt kaput rendel el, melyből a 3. mérkőzésre vonatkozó korlátozást 2 évre felfüggeszti;
- elrendeli a zárt kapus mérkőzéseken az „EqualGame” logó kihelyezését;
- 100.000 euró pénzbüntetést szab ki a szövetségre.

7. A 2021. őszi vb-selejtező mérkőzések nem számítanak UEFA-versenysorozatnak.

8. A Fegyelmi határozat – részletes kifejtést és indoklást tartalmazó – hivatalos teljes leiratát várhatóan egy héten belül küldik meg a szövetség számára.

Fentiek a Magyar Labdarúgó Szövetség által ismert tényekről szóló tájékoztatást szolgálják, nem tekinthetők jogi, sportszakmai vagy pénzügyi állásfoglalásnak.

Olvastad már?
Eb 2020: Öt olasz a torna álomcsapatában, Ronaldo kimaradt - az összes hír az Európa-bajnokságról itt!
Június 11. és július 11. között, 12 UEFA-tagország 11 városában - köztük Budapesten - rendezik meg a 2020-ról idénre halasztott labdarúgó Európa-bajnokságot, amelyen a magyar válogatott is részt vesz. A csakfoci.hu részletesen foglalkozik az Eb-vel és minden vele kapcsolatos hírrel Eb-rovatában!
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Távozó
Távozik a DVSC-től Andrija Majdevac. A 26 éves szerb támadó 2023 augusztusában érkezett a DVSC-hez, de a tavaszi szezont kölcsönben már Szerbiában töltötte.
Légiósok / Mezőkövesd
Kövesdről igazolt a szlovák élvonal újonca
A szlovák élvonalba feljutott KFC Komárno csapata hivatalosan is bejelentette a Mezőkövesdről érkező 31 éves középpályás, Nagy Gergő szerződtetését.
Nyíregyháza
Itt a második nyári igazolás
Megvan a Nyíregyháza második nyári igazolása, Tóth Balázs is a Szparinál folytatja pályafutását.
Tovább az összes átigazoláshoz