Fotó: www.express.co.uk

A Liverpoolnál is dolgozó bedobásedző szívesen foglalkozna magyar klubokkal

A dán Thomas Gronnemarkra, a világ legfoglalkoztatottabb bedobásedzőjére Jürgen Klopp is felfigyelt.
Nyikes Zoltán 2020. június 3., szerda 20:55
Fotó: www.express.co.uk
A dán Thomas Gronnemarkra, a világ legfoglalkoztatottabb bedobásedzőjére Jürgen Klopp is felfigyelt.
Szerző: Nyikes Zoltán 2020. június 3., szerda 20:55

A modern labdarúgás, a topfutball minden héten bizonyítja, hogy a részletek mennyire fontosak lehetnek egy csapat sikerességében. Ezt ismerte fel Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője a 2017-2018-as szezonban, amikor látta, hogy a bedobások utáni játék nem méltó a csapathoz. Ekkor a német edzőnek beugrott, hogy a német Bild magazinban olvasott a dán Thomas Gronnemark munkásságáról: a szakember a bedobások hatékonyságát fejleszti Dániában, az FC Midtjyllandnál és a Viborg FF csapatánál - írja a daniasport.hu, ami interjút is készített a bedobásedzővel.

– Fociztam, mint a többi fiú, de nem lettem profi labdarúgó – kezdte Gronnemark arra a felvetésre, hogyan lesz valakiből bedobásedző. – 19 évesen még játszottam a legjobb korosztályban olyanok ellen mint pl- Thomas Gravesen (Everton, Real Madrid). A sporttal nem hagytam fel, gyors voltam, így atlétikára váltottam, és 100,200 és 400 méteren a válogatottságig is eljutottam a 90-es években. A labdarúgás, a csapatsport azért nagyon hiányzott, egy kicsit a bokszéletbe is belekóstoltam, amellett, hogy élénken foglalkoztatott az a gondolat, miként lehetne fejleszteni magát a bedobást. Könyvtárakat jártam és könyveket kerestem, én magam jó voltam a bedobáshoz, de hogy másokat is megtanítsak, ahhoz nem találtam anyagot. Így és magam oktattam és csináltam kurzusokat, majd egy amatőr csapatnál kezdetem el dolgozni, később a superligás Viborg FF is kérte, vegyek részt az edzéseken. Miután egyre több gól született a bedobásokból, egy évvel később már az FC Midtjyllandnál kaptam lehetőséget. Itt is sikeres volt a munka.

16 éves bedobásedzői pályafutásom során az első években még csak a hosszú bedobásokra koncentráltam, de mára ez is teljesen megváltozott.

Ez a játékelem a labdarúgásban mára már a taktika része lett, a pálya minden szegletében szervezettséget, gyakorlást igényel. Nekem erről egy filozófiám is van- hosszú, gyors és okos bedobás.

A bedobásedző nevéhez világrekord is fűződik a nevedhez, amihez egy Dániában élő magyar tornászedző is hozzásegítette.

– Matkócsik Ferenc Viborgban élő tornászedző tanított meg szaltózni, így tudtam világrekordot dönteni. Nagy-nagy köszönettel tartozom neki, hiszen megtanított egy több mint 100 kilős felnőtt embert labdával szaltózni. Nem volt könnyű dolga, azt elmondhatom. Majd tíz évig tartottam a világrekordot 51,33 méterrel, de pár hónapja megdöntötték ezt. Ferencnek, aki akkor a dán női tornászválogatottnak is a kapitánya volt, örök hálával tartozom ezért – mondta Gronnemark, majd a Liverpoolra visszatérve elmondta, nagyon jól és pozitívan fogadták őt a játékosok, nyitottak voltak már az első találkozáskor. – Bemutatkoztak, mindenki kiváncsi volt rám, elmondtam nekik, a statisztikai adatok alapján egy mérkőzésen 40-60 bedobás van.

Azaz ha minden második bedobást elveszíti a csapat, és utána nem tudja irányítani a játékot, akkor az egy vasárnapi megyei csapat mérkőzésének statisztikájával lesz egyenlő.

A játékosokon láttam az érdeklődő tekinteteket, aztán Klopp is átvette a szót. Elmondta, a 2017-2018 as szezonjuk jó volt, Bl-döntőbe jutottak a Premier League-ben is negyedikek lettek, de a bedobásaik igazán csapnivalóak voltak.

Gronnemarkkal az első évben Bajnokok Ligáját nyert a Liverpool, a bajnokságban 45,4%-ról 68,4%ra emelte a hatékonyságot, tehát már több mint minden második bedobásszituációt megtart a Pool, helyzetet alakítanak ki vagy esetleg gólt is rúgnak. A szakember arra is reagált, nyitott lenne-e egy magyar klub megkeresésére.

– Természetesen szívesen foglalkoznék magyar klubokkal is. Munkám során eljutottam Belgiumba (Gent), Németországba (RB Leipzig), Angliába (Liverpool FC), Hollandiába (Ajax Amsterdam) és az Egyesült Államokba is (Atlanta United), ahol edzéseken vettem részt, mint “freelance throw-in” tréner. De előadásokat is szívesen tartanék akár kisebb kluboknak, amatőr csapatok edzőinek is, esetleg szövetségnek is, mint teszem azt több helyen a világon. Egy cél vezérel engem, hogy minden labdarúgó jobb legyen a bedobásoknál. Érdekes lenne egy magyarországi megkeresés, mert még sosem jártam ott. Az új honlapomon van lehetőség jelentkezni, írni nekem.Tartottam már online képzést is afrikai csapatoknak, de Ázsiából is érdeklődtek már.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Lőw Zsolt, Szalai Ádám
Sajtóhírek szerint Szalai Ádám nemet mondott az Újpest sportigazgatói pozíciójára. A lila-fehérek felvették a kapcsolatot Lőw Zsolttal is, aki azonban nem edzőként segítene.
Légiósok
Szalai Attila
A Kicker szerint a Hoffenheim sportigazgatója az olyan "átigazolási mellényúlások" miatt távozhat, mint például Szalai Attila, Mërgim Berisha és Anton Stach.
Nyíregyháza
Révész Bálint
A klubtulajdonos az erősítési tervekről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Tovább az összes átigazoláshoz