Előzött a Fradi, dobogós a Puskás - itt vannak az NB I legdrágább csapatai és játékosai

Megint a nyáron értékes játékosokat szerződtető zöldeké az élvonal legdrágább kerete, az újonc Puskás Akadémia is dobogós. Lanzafame megduplázta, Eppel megháromszorozta, a Honvéd távozója pedig megtízszerezte az árát.
Dudás Gábor 2017. szeptember 8., péntek 14:58
Megint a nyáron értékes játékosokat szerződtető zöldeké az élvonal legdrágább kerete, az újonc Puskás Akadémia is dobogós. Lanzafame megduplázta, Eppel megháromszorozta, a Honvéd távozója pedig megtízszerezte az árát.
Szerző: Dudás Gábor 2017. szeptember 8., péntek 14:58

A napokban, a nemzetközi piaci időszak végeztével ismét frissítette átigazolási adatbázisát és a játékosok értékét a német Transfermakt (TM). A csakfoci.hu azt vizsgálta meg többek között, hogy a magyar élvonal vonatkozásában milyen fontos változások történtek, mely csapatok és futballisták a legdrágábbak az NB I mezőnyében.

Tegyük hozzá, hogy a TM nem hivatalos adatokat közöl, ezek sokkal inkább egyfajta becslések, de mégis érdekes és beszédes képet festenek a játékosok, csapatok értékéről.

Olvastad már?
Így erősítettek az NB I csapatai a nyáron - átigazolási körkép
Nyári összegzés: így állnak a piaci zárás után az élvonal klubjai az érkezők, a távozók és a jelöltek terén. Körkép az átigazolási időszakban történtekről.
Elolvasom

A legértékesebb keretek itthon

Itt változás történt a nyáron, hiszen a hosszabb ideje vezető Videotontól visszavette az első helyet a Ferencváros. A zöldek nyári igazolásaikkal (a portál szerint összesen 6,9 millió euró értékű játékossal erősödtek) előzték meg a fehérváriakat, akik inkább keretük egybentartásával indultak neki ennek az idénynek, egyelőre mondhatni sikerrel, hiszen veretlenül vezetik a bajnokságot.

Az FTC keretének értéke a németek számítása szerint 13,7 millió euró, a Videotoné pedig 11,7 milliót ér. Érdekesség, hogy a nem kevesebb, mint tizenöt játékost igazoló újonc, a Puskás Akadémia rögtön fel is kapaszkodott a dobogóra, a felcsúti keret majdnem 8 milliót ér.

 (a csapatnevek mellett a játékosok száma, az átlagéletkor, a légiósok száma, az összérték és a játékosok átlagértéke szerepel balról jobbra)

Ezek az NB I-es játékosok a legdrágábbak

Augusztusi helyzetjelentésünkhöz képest nagy változás nem történt a legértékesebb NB I-es játékosok élmezőnyében.

Továbbra is a Hollandiából, illetve Törökországból hazatért Otigba Kenneth az élvonal legtöbbre taksált futballistája, 1,3 millió euróra lőtte be az árát a TM.

Mögötte egy kispesti és egy fehérvári légiós-csatár, Lanzafame és Scepovic következik 1,2-1,2 millió euróval, de eléri, illetve lőbbi esetében eléri az egymilliót Gorriarán (FTC), Rui Pedro (FTC) és Vinícius (Videoton) ára is.

Érdekesség, hogy a tíz legértékesebb focista között öt új igazolás is van.

Álomcsapat, picit másként

A legdrágább játékosokból a portál összeállította az NB I legdrágább csapatát is, ennek a Dream Team-nek az összértéke 10,65 millió euró. A Ferencváros 7(!), a Videoton 3, a Honvéd pedig egy játékossal képviselteti magát itt.

Lanzafame, a Numero Uno

És ha már Honvéd és Lanzafame: Az olasz csatárnál senki nem volt képes jobban növelni az értékét az NB I utóbbi heteiben, hónapjaiban, a kispestiek kiválósága a TM szerint megduplázta, azaz 600 ezer euróval felpumpálta árát. Ez az összeg (és nem a százalék) alapján egyedüálló volt az OTP Bank Liga játékosait figyelembe véve. Nagyot ugrott a Vasas-középpályás, Berecz Zsombor, illetve a másik Honvéd-csatár, Eppel Márton is a piaci listán (550, illetve 450 ezer euróval emelve értékét), de az angyalföldiek egyébként is kiugrók voltak ebben a tekintetben, a legjob tízben négy Vasas-futballista is található.

Ha szigorúan a százalékos növekedést nézzük, ott a már Mezőkövesden játszó Koszta Márk áll az élen, aki megtízszerezte(!) az árát a TM szerint, 25 ezerről 250 ezer euróra növelve azt. De Murka Benedek, a Vasas szélsője négyszer annyi ér, mint az utolsó TM adatbázis-frissítéskor.

És akik rontottak

A másik végletet Tőzsér Dániel jelenti: a DVSC rutinos középpályásának ára a fele alá csökkent, 1,5 millió euróról 700 ezerre, ez negatív csúcsot jelent, és érdekes, hogy a fehérvári Henty ára is máris mennyivel (600 ezer euróval) csökkent, míg a Juhász Roland értéke (1 millió helyett 500 ezer) alighanem korával is magyarázható.

Utóbbihoz hasonló a helyzet a százalékosan nagyot rontó Hajnal Tamás és Király Gábor esetében, mindketten 60 százalékkal érnek kevesebbet, mint legutóbb.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Szalai Attila
A Kicker szerint a Hoffenheim sportigazgatója az olyan "átigazolási mellényúlások" miatt távozhat, mint például Szalai Attila, Mërgim Berisha és Anton Stach.
Nyíregyháza
Révész Bálint
A klubtulajdonos az erősítési tervekről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
ZTE
Márton Gábor
Márton Gábor vezetőedző elmondása szerint a következő idényben is ő ül majd minden bizonnyal a Zalaegerszeg kispadján, és hosszabb távra tervez a kék-fehéreknél. (sportal.blikk.hu)
Tovább az összes átigazoláshoz