Félórás sajtótájékoztatón mutatkozott be a sajtó munkatársainak a Manchester United menedzsereként José Mourinho.

A szókimondó portugál több fontos vagy épp kényes témát is érintett, ezekből idézünk a továbbiakban. Régi nagy riválisa, Arséne Wenger is terítékre került – nem is annyira burkoltan.

 

A KINEVEZÉSÉRŐL:

– A United az Egyesült Királyság legnagyobb klubja, mondom ezt úgy, hogy hét felejthetetlen évet töltöttem el a Chelsea-nél. Egy olyan állás lett az enyém, amelyet sokan akarnak, de csak kevesen kapnak meg. Azt is tudom, hogy ez mekkora felelősséget és elvárásokat is jelent, hogy micsoda örökséget kell továbbvinnem. De ideges azért nem vagyok, hozzászoktam a nagy várakozásokhoz, nagyon motivált vagyok.

 

ARRÓL, HOGY NEM LEHET OTT A BL-BEN:

– Nem titok, hogy ez csalódás nekem, és az sem, hogy Sir Alex szereplési rekordját kergetem. De csak egy szezon lesz olyan, amikor nem leszünk ott. Az MU egy BL-klub, 2017 tavaszán be is kell biztosítanunk az ottani helyünket.

 

A CÉLOKRÓL:

– Soha nem próbáltam sem szavak, sem filozófiák mögé elbújni, mindig agresszíven, kockáztatva mentem előre. Így viszont nem köntörfalazhatok és csak azt mondthatom: Mi nyerni akarunk, mindenhol. Ehhez viszont jól kell futballozni, anélkül nem megy.

 

AZ ÁTIGAZOLÁSOKRÓL:

– Négy új játékost szeretnénk leigazolni, hármat már megszereztünk („A harmadik játékos már hivatalos? Nem? Mikor lesz az?” – szólt ki a klub sajtósának). Ha a negyedik is megérkezik, megnyugodhatunk, meglesz a szükséges egyensúly a keretben. De ettől függetlenül keményen kell majd dolgoznunk.

 

HOGY BIZONYÍTANIA KELL-E ÚJRA:

– Vannak menedzserek, akik jó 10 éve nyertek utoljára bajnokságot, vannak, akik soha. Én egy éve. Úgyhogy ha nekem bizonyítanom kell, akkor képzeljék el a többieket…én magam ellen játszom, nekem magamnak kell bizonyítanom, senki másnak.

 

GUARDIOLÁRÓL, A RIVÁLISOKRÓL:

– Spanyolországban az én időmben két csapat versenyzett a bajnoki címért, Olaszországban három. A Premier League-ben nem ragadhatsz le egy ellenfélnél, mert akkor a többiek boldogak lesznek, és kiröhögnek, én nem akarok ebbe belemenni. Minden ellenfelet és menedzsert ugyanúgy tisztelek.

 

SZÁMÍT-E A FIATAL, SAJÁT NEVELÉSŰ JÁTÉKOSOKRA? – ÉRTÉK VÁDAK EMIATT ELŐRE, HOGY NEM:

– Tudja, hány saját nevelésű játékost vittem már fel a csapataimnál az első keretbe? 49-et. Akarja tudni, kik voltak ők? Nem akarja tudni. Ha bárkit érdekel, odaadom a listát. Nélkülözhetetlenek, ha például sok sérülted van, eltiltott, hiányzó játékosaid. Ha nem akarsz nagy célokért küzdeni, nagyobb százalékban számolsz velük. Nekem egy olyan évem volt, amikor nem a bajnoki címért küzdöttem, nem volt esélyem igazán kiemelni őket, mégis összejött valahogy a 49. Úgyhogy ez egy hazugság, ami időről időre felmerül.

 

AZ OMINÓZUS LISTA:

RYAN GIGGS TÁVOZÁSÁRÓL:

– Nem az én felelősségem, hogy Ryan már nincs a klubnál. Ő akart lenni az MU menedzsere, de a klubvezetés – az okokat ők tudják – úgy döntött, nekem adja az állást. Sokan vagyun, akik másodedzőként kezdik, aztán hoznak egy döntést, hogy menedzserek lehessenek. Ryan most hozta meg ezt a döntését. A klub szinte bármit megadott volna neki, ő viszont hozott egy bátor döntést. Ön szerint nekem könnyű volt elhagyni a Barcelonát, amikor másodedző voltam? Sok szerencsét kívánok neki! Ha bármikor visszatérne, én soha nem fogok neki nemet mondani. A jövőben elképzelhető, hogy a klub majd őt nevezi ki menedzsernek.

 

SIR ALEX FERGUSONRÓL, ADOTT-E TANÁCSOT NEKI:

– Igen, mondta, hogy hozzak esernyőt. Kellett is tegnap, esett az edzőközpontnál. Meg azt is mondta, hogy hozzam a kedvenc boromat, mert mostantól sok alkalmunk lesz majd együtt poharazgatni. Most épp kicsit nyaral, kicsit az Eb-n van ott, még nem tudtunk hosszabban beszélni, de ha visszatér, sort kerítünk rá. Mindig szívesen látom, az edzőpályán is, számít a véleménye.

 

WAYNE ROONEY-RÓL:

– Sokféle feladat van a pályán, mindegyikhez meg kell taláni azt az embert, aki azt a legjobban elvégzi. A legnehezebb azokat az embereket megtalálni, akik a legfontosabb munkát végzik: a labdát a hálóba juttatják. Bár a játékosok, ahogy idősödnek, változnak is, de van, ami nem változik, a gólérzékenység, a képesség a gólszerzésre. Talán Rooney nem tipikus csatár már, de az is biztos, hogy nem középpályás. Talán nem 9-es már, de nálam soha nem lesz 6-os vagy 8-as, aki 50 méterre játszik a kaputól, hiába passzol remekül. Inkább egy 10-es, vagy 9 és feles…