A Budapest Honvéd új tulajdonosai, Bozó Zoltán és dr. Mendelényi Dániel a Metalcom csoporthoz tartozó befektetőcég, a Reditus Equity Zrt. képviseletében tartottak bemutatkozó sajtótájékoztatót.

Szeretnénk a magyar, illetve nemzetközi vállalkozói tapasztalatainkat hasznosítani, illetve részévé tenni a Honvédnak – mondta Mendelényi Dániel felvezetésében, míg Bozó Zoltán kifejtette, hogyan ismerkedett meg a klubbal még gyerekként, illetve hogy a cégüknek milyen kötődése van a sporthoz.

Bozó rátért aztán arra is, miért lehet jó befektetés a Honvéd megvásárlása George F. Hemingwaytől.

Mi arra törekszünk, hogy a klub gazdálkodása ugyanolyan jó legyen, mint a korábbi tulajdonos ideje alatt. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a klub eddig nyereségesen működött, mi pedig biztosak vagyunk abban, hogy ugyanígy tudjuk majd mi is folytatni, működtetni a klubot.


Megemelt költségvetés, magyar játékosok

Ami a közeljövőt és az esetleges edzőkérdést illeti, felmerült hazai sajtóhírekben Horváth Ferenc nyári érkezése a kispadra, de ezt a tulajdonosok nem kívánták megerősíteni, illetve kommentálni.

Ami a jelenlegi, Supka Attila vezette szakmai stáb, valamint Gróf Dávid és Danilo, azaz két alapember lejáró szerződését illeti, Bozó Zoltán konkrétumokkal még nem tudott szolgálni.

Ez egy szakmai kérdés, de benne vagyunk még a bajnokságban, számos mérkőzésünk van még az NB I-ben és a kupában is. Ezen kérdések tisztázása korai, de meg fogjuk tenni, és mindenkivel együttműködünk a továbbiakban, akikkel lehetőségünk lesz – szólt a diplomatikus válasz.

Mendelényi Dániel a klub büdzséjének tervezett emeléséről is beszélt röviden – amellett, hogy a tulajdonosok továbbra sem kívánták megerősíteni, hogy 10 millió euró, azaz 3 milliárd forint körüli összegért vették-e meg a Honvédot.

A Honvéd jelenlegi költségvetése ismert, a célunk az, hogy a következő évig büdzsék egyre magasabbak és magasabbak lennének. Hiba lenne konkrét számot említeni, mindig várjuk majd a javaslatokat a szakmától, és mi ehhez igazítjuk majd a hozzá költségvetést, ezt saját forrásból, illetve szponzorációból teremtjük majd elő. Az elvárásunk az, hogy a klub gazdaságilag kiegyensúlyozottan működjön, biztosak vagyunk abban, hogy ezt tudjuk is majd tartani, teljesíteni. Az köztudott, hogy mivel a klubnak jelenleg nincs főszponzora, nagyon komoly gazdasági tartalékok lehetnek még a klub előtt. 

A megemelt költségvetés természetesen az átigazolási piacon is éreztetheti majd magát, de elsősorban a magyar játékosok foglalkoztatásában gondolkodnak az új tulajdonosok – akik az elmúlt évek visszafogottabb fizetései után picit másképpen állnak majd hozzá a bérek kérdéséhez is.

A hosszú távú cél mindenképpen a magyar játékosok foglalkoztatása, hiszen a Honvédé Magyarország, illetve mondhatom, hogy a térség egyik legjobb akadémiája is. Erre építeni szeretnénk, arra ki is dolgozunk egy programot, hogy hogyan tudjuk majd növelni a fiatal magyar játékosok számát a Honvédban – nyilatkozta Mendelényi, hozzátéve, hogy az új klubstruktúrában volt Honvéd-légiósok is szerepet kaphatnak majd, illetve új sportigazgató is kinevezésre kerülhet majd. Emellett tervezik felvenni a kapcsolatot a hivatalos szurkolói csoportokkal is.

A csakfoci.hu kérdésére, mely szerint milyen lesz a tulajdonosok szerint a szurkolói szemmel mindig egyfajta vízválasztónak tekinthető, első átigazolási időszak, Mendelényi Dániel  így válaszolt:

Egyelőre nem tudunk mást tenni, mint hogy a lehető legjobban felkészülünk az átigazolásokra. Ezt most zajlik is a lehetőségeinkhez képest, hiszen csak néhány napja vettük át a klubot. Itt nem csak a szurkolók izgulnak emiatt, de számunkra is izgalmakkal teli lesz ez az időszak. 

Régi-új név, új címer?

A klubnak azonban nem csak az összetétele, de az arculata is változhat akár.

Vissza fogunk jobban nyúlni valamilyen formában a múltba, a Honvédnak olyan történelme, gyökerei vannak, amelyre büszkék lehetünk. Hogy ezt milyen formában fogjuk megtenni, most még pontosan nem tudjuk megmondani, ki fogjuk dolgozni. Ami viszont jól működött a Hemingway-korszakban, azt meg fogjuk tartani. (…)  az új címer és a Kispest név újból felvételének kérdésével nem foglalkoztunk még, hiszen még sok szereplővel kell beszélnünk, hogy ki tudjuk alakítani a véleményünket. (…)  a csapat sikeréhez az is hozzájárulhat, ha minél nagyobb PR-tevékenységet folytatunk, vizsgáljuk a lehetőségeket, az esetleges csatornákat ehhez is. 

A kitűzött célok

Egy csapat sohasem lehet kishitű önmagával szemben. A kitűzött cél a dobogó, annak is lehetőleg a legmagasabb foka a bajnokságban, a kupában pedig a végső győzelem. Ha nem így csinálnánk, ha nem így terveznénk, nem is lenne itt a helyünk. Két évvel ezelőtt a Honvéd bajnok volt, és az említett két csapat (a Ferencváros és a Vidi – a szerk.) akkor is teljesen más költségvetésből működtek – mondta egy felvetésre Bozó Zoltán.

Honlapunk kérdésére, mely szerint legalább a Hemingway-éra sikereinek (1 bajnoki siker, 2 kupagyőzelem) megismétlése a cél, Mendelényi Dániel úgy válaszolt, hogy “a Hemingway-időszak és a csapat magasra tette a lécet, de szeretnénk ezt még magasabbra tenni majd”.

A csütörtöki sajtótájékoztató teljes egészében megtekinthető a csakfoci.hu felvételén:

Közzétette: csakfoci.hu – 2019. április 11., csütörtök