A sort a holland Erwin Koemannal kezdjük, aki bő két évig ült a válogatott kispadján, ez idő alatt pedig kereken 10 újocnak adott lehetőséget (ez meccsenként 0,5-ös átlagot jelent). A korábbi Európa-bajnok játékos kiválasztottjai közül mára négyen, Szalai Ádám, Varga József, Németh Krisztián és Elek Ákos maradt a válogatottban, vagy annak közelében. Összességében azonban elmondható, hogy Koeman nem igazán kezdett új csapatot összerakni, épített az elődje választottjaira.

Storck mérlege: Koeman, Várhidi és Matthäus szintjét érte el

A több mint három éven át regnáló Egervári Sándor próbálta azonnal átformálni a csapatot, és nem csak az újoncok száma vagy az ideje hosszúsága miatt, de átlagosan is kísérletezőbb volt Koemannál, 19 bemutatkozó játékosnak is lehetőséget adott. Közülük később többen is elérték a 10 válogatottságot, de akadtak olyanok is, akik egy vagy pár mérkőzésnél megragadtak, például Debreceni, Gyömbér vagy Devecseri. A mai csapatból (vagy annak “környékéről”) Pintér Ádám, Kádár, Gyurcsó, Guzmics, Stieber, Pátkai, Lovrencsics és Böde is akkor debütált a válogatottban.

Kevés idő, de annál több kísérletezési kedv jutott Pintér Attilának a csapat kispadján. A ma már Felcsúton dolgozó szakember még Egervárinál is drasztikusabban nyúlt hozzá a válogatotthoz, 9 hónap és 5 mérkőzés alatt 14 újoncot vetett be, ez átlagban kiemelkedik az utóbbi évek kapitányai közül, majdnem hármas meccsátlaggal. Igaz, a mélyvízbe dobott játékosok közül Gulácsi, Korhut és Lang mondhatja el magáról, hogy azóta is rendszeres vagy fontos tagja a válogatottnak.

A Hertha felkérése miatt Dárdai Pál még Pintérnél is kevesebb ideig ült a kispadon, és összességében inkább a már „ismert anyagból” dolgozott, nem voltak nála nagy mozgások a keretben, bár voltak nála is bevált vagy épp picit eltűnt újoncok is. A mai nemzeti csapatban csak Fiola számít törzstagnak a Dárdai-féle “zöldfülűek” közül.

Elérkeztünk Bernd Storckhoz, a jelenlegi kapitányhoz, aki nagyjából Dárdai átlagát hozta az újoncok terén, persze amellett hogy a rendelkezésére álló idő miatt jóval több új játékost vetett be, mint közvetlen elődje. Rá is jellemző volt hosszabb ideig, hogy a már bevált játékosokkal dolgozott, majd az idő előrehaladtával kezdte sorban előhúzni az embereit. Közel dupla annyi újonc mutatkozott be nála, mint utolsó külföldi elődjénél, Koemannál. A német debütánsai közül elsősorban Nagy Ádám és Bese Barnabás kiemelhető, akik alapemberei lettek a válogatottnak, de Kleinheisler beválogatása is jól sült el összességében Storcknak. Az utánpótlást is vezető szakember jól láthatóan igyekezett hozzányúlni a fiatalokhoz és többen is lehetnek olyanok, akik a folytatásban – akár Storck, akár már irányítása mellett – is fontos részei lehetnek majd a válogatottnak.

Lehet, hogy Bernd Storck már rég lemondott

Az elmúlt évek szövetségi kapitányainak újoncai a válogatottban

Erwin Koeman: 10 (25 hónap alatt) – 20 találkozó, 0,5 újonc átlagban/mérkőzés

Koltai (összes válogatottságai száma: 12)
Rudolf (28)
Szalai (42)
Varga J. (31)
Horváth G. (4)
Lázok (2)
Németh K. (30)
Koman (36)
Laczkó (22)
Elek Á. (45)

Egervári Sándor: 19 (38 hónap) – 34 találkozó, 0,55

Lipták (18)
Lázár P. (6)
Pintér Á. (27)
Kádár (43)
Bogdán (20)
Korcsmár (24)
Stieber Z. (23)
Szakály P. (6)
Debreceni (1)
Mészáros N. (9)
Gyurcsó (18)
Pátkai (9)
Guzmics (26)
Böde (19)
Kovács I. (5)
Lovrencsics G. (19)
Devecseri (3)
Gyömbér (1)
Nikolics (23)

Pintér Attila: 14 (9 hónap) – 5 talákozó, 2,8

Futács (3)
Gulácsi (14)
Lang (22)
Korhut (12)
Szabó J. (2)
Kalmár (9)
Varga R. (7)
Vécsei (2)
Bosnjak (1)
Heffler T. (2)
Rózsa (2)
Simon K. (4)
Nagy G. (1)
Balogh B. (1)

Dárdai Pál: 6 (8 hónap) – 7 találkozó, 0,85

Fiola (21)
Dibusz (4)
Forró Gy. (3)
Simon Á. (3)
Poór (1)
Szolnoki (1)

Bernd Storck: 18 (25 hónap) – 25 találkozó, 0,72

Nagy Á. (21)
Bódi (1)
Kleinheisler (13)
Vida M. (3)
Sallai (5)
Bese (9)
Berecz Zs. (1)
Hangya (2)
Botka (1)
Megyeri (1)
Nagy D. (1)
Vinícius (3)
Márkvárt (2)
Eppel (4)
Kleisz (1)
Balogh N. (2)
Tóth Be. (1)
Ugrai (2)