Dárdai Pál a siófoki nyaralásából átutazva a helyszínen tekintette meg Magyarország-Ausztrália (1-2) felkészülési mérkőzést szombat este. Az 42 éves szakember a válogatott jelenlegi helyzetéről és jövőjéről nyilatkozott az M4 Sportnak.

A jövőt az edző és az edzői stáb fogja majd megpecsételni, mert kevés idő volt a felkészülésre, de minden meccsen egyre jobban kell muzsikálniuk a játékosoknak – kezdte Dárdai Pál az M4 Sportnak.

Lehet, hogy ez csúnyán hangzik, de limitált játékosaink vannak nemzetközi szinten. Ahhoz, hogy ők működjenek, rengeteget kell együtt dolgozniuk, hogy az edzők bele tudjanak nyúlni az automatizmusba.

Megnézzük a mai formát, hogyan fog a mai csapat szervezetten együtt játszani. Idő kell, türelem kell, mind a játékosoknak, mind a vezetőknek, mind az embereknek. A limitált játékosoknak kell egy biztonságos rendszer, azt be kell gyakorolni és ahhoz idő kell.

Dárdai a fehéroroszok elleni (1-1) meccset nem látta, csak a gólokat és a mérkőzés utáni statisztikákat, így az akkor mutatott játékról nem tudott véleményt formálni. Az egyetlen nemzetközi szinten sikeres edzőnk nem tudja, mennyi idő kell ahhoz, hogy a magyar válogatott sikeresebb legyen.

Én valamikor úgy döntöttem, hogy a Pintér-csapatot kitöröltem, és az Egervári-csapatra építettem. Az Egervári-csapatnak volt egy kohéziós ereje, egy jó csapatszelleme, azt próbáltam erősíteni, más taktikai elemekkel.

Kicsit nehéz a helyzet, ha úgy nézzük ez a Storck-csapat, ő rakta be ezeket a srácokat. Össze kell rakni őket valahogy, hiszen a Storck-éra végén kicsit már szétcsúszott a csapat, jöttek a vereségek – fogalmazott Dárdai, majd hozzátette.

A felemelkedéshez az kell, hogy a magyar játékosok nemzetközi rutint szerezzenek, a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában játszanak, így könnyebb lenne a válogatott edzőjének a feladata. Nekem azért volt könnyű, mert meglovagoltam azt a részét, meg behoztam a régi, rutinos játékosokat, akik mindent megcsináltak nekem.

Az egykori kapitány szerint a türelem kifizetődő lesz, és mi magyarok sok mindenre képesek lennénk.

Türelem. A klubcsapatoknak jobban kell dolgozniuk, az utánpótlásban sokkal, de sokkal jobban, őszintébben és keményen kell venni a dolgokat ahhoz, hogy előre lépjen a magyar labdarúgás.

A genetikánkban benne van, én mindig azt mondom, hogy nagyon vág az agyunk. Sok mindenre képesek lennénk.

Fizikailag lehet, hogy nem, de agyban dől el nagyon sok ebben a játékban. Mivel a magyar játékosok tényleg sérósak, rájuk lehet bízni komoly feladatot, megcsinálják, mert van hozzá intelligenciájuk, játékintelligenciájuk.

Ebbe kapaszkodnék, ezt erőltetném, valahogy egy igazi filozófiát kellene kialakítani – zárta szavait Dárdai, aki a nyári oroszországi világbajnokság történéseit Zamárdiban, a baráti társaságban kíséri figyelemmel majd.

Leekens: “Nem gondolkodom a távozáson. Első a taktika, utána jönnek az eredmények”

Ki nyeri a 2018-as vb-t? Tippeld meg és nyerj!