Nagy port kavart egy látszólag teljesen sima meccs az NB III-ban: a listavezető Jászberény és a DEAC csatája a Keleti csoportban 4-0-s hazai sikerrel ért véget, de nem amiatt lett emlékezetes a találkozó. Kedden derült ki, hogy az MLSZ Fegyelmi Bizottsága 10(!) mérkőzéses eltiltással sújtotta a berényiek kapusedzőjét, a korábban az NB I-ben is védő Rézsó Pétert, aki a szövetség közleménye szerint

az ellenfél játékosát megsértette emberi méltóságában, amikor bőrszínére utaló kifejezést ordított felé.

A rasszista vád komolysága és a ritka hosszúságú eltiltás okán a csakfoci.hu körbejárta a történteket és megszólaltatta a főszereplőket is.


“Tény, ekkor elszakadt a cérna a kapusedzőnknél…”

Mint később kiderült, hogy a sértő kifejezés célpontja a DEAC korábbi kétszeres magyar bajnok játékosa, a hondurasi Luis Ramos volt. A 34 éves, egykori Loki-középpályás a hazai csapat hivatalos honlapja szerint a pályán mutatott durvaságaival váltotta ki Rézsó dühét. A berényiek képekkel is illusztrálták Facebook-oldalukon a történteket.

“A 4-0-ás győzelmünk ellenére meglehetősen “feszült” hangulatúra sikeredett a hét végi, hazai bajnoki mérkőzésünk a DEAC gárdája ellen. Ahogy azt értékelésében vezetőedzőnk, Huszák Géza is megemlítette, Ludasi Martin és Farkas János is komoly sérülést szedett össze.

Az ellenük elkövetett szabálytalanságok elkövetője, az egykori hondurasi válogatott Ramos ráadásul büntetlenül megúszta durvaságait. A Ludasi Martin elleni könyöklését ugyan lefújta a játékvezető, ám sárga lapot nem neki, hanem a reklamáló Farkas Jánosnak adott. Mikor pedig néhány perccel később úgy talpalta le középpályásunkat, hogy a térde alatt csontig felszakadt a bőr és mentővel kellett kórházba szállítani, nem is állította meg a játékot. (Az előzetes orvosi vélemények szerint Martin egy hónapig nem állhat csapatunk rendelkezésére.)

Farkas, majd Ludasi esete Ramosszal:

Tény, ekkor “elszakadt a cérna” a kispadon helyet foglaló kapusedzőnknél, Rézsó Péternél és olyan szavak hagyták el a száját, melyek a hétköznapi életben is elítélendőek. A játékvezető elküldte a kispadtól az egykori remek hálóőrt – aki hosszú pályafutása alatt talán egyszer kapott piros lapot – és megírta jelentését heves reklamálásáról.

Ezek után a fegyelmi bizottság keddi ülésén Rézsó Pétert 10, azaz tíz bajnoki mérkőzéstől tiltotta el. Mindez azt jelenti, hogy nem csak az idei meccseken, hanem a következő szezon első három összecsapásán sem ülhet le kapusedzőnk a kispadra.

Arról viszont már nem szól a fáma, hogy a vasárnapi meccs debreceni durvaságai felett szemet hunyó játékvezető, Tamási Patrik kapott-e valamilyen büntetést, netán a súlyos sérülést okozó Ramost utólag számon kérte-e a bizottság…” – írta a jaszberenyifc.hu.


“Azt mondtam a partjelzőnek, hogy gusztustalan néger”

A csakfoci.hu megkeresésére a nem mindennapi eltiltással sújtott Rézsó Péter tagadta, hogy Ramos bőrszínére tett volna durva megjegyzést, az egykori hálóőr elmondása szerint nem is a középpályásnak címezte szavait.

Az asszisztens egyetlen egy alkalommal nem jelzett, és nem segítette a játékvezetőt. Először megrúgták az egyik játékosunkat, majd Ramos lekönyökölte Szemere Balázst. Ezt a játékvezető lefújta, de az asszisztens még akkor sem jelzett. A végén, amikor Ludasi Martin elpöckölte a labdát, és nyújtott lábbal rálépett a sípcsontjára Ramos, akkor sem jelzett a partjelző, sőt a játékvezető le sem fújta az esetet. Lapott sem adott érte. Ott feküdt szegény játékos a pályán, mentőt kellett kihívni hozzá, majd mentővel vitték be a kórházba, és nyolc öltéssel varrták össze a lábát. Ez megtorlatlanul maradt, sem sárgát, sem pirosat nem kapott a Ramos.

Ekkor szakadt el nálam a cérna, és azt mondtam a partjelzőnek, hogy “gusztustalan néger”.

Hozzátettem, miért nem lenget, ha szabálytalanság van, és miért nem segít a játékvezetőnek. Nem értem, hogy súlyos sérülésnél a játékvezető semmit sem ítélt. Soha az életemben nem voltam kiállítva szövegért, maximum egyszer, amikor egy büntetőt hoztam össze, de az nem szövegért volt. Természetesen a meccs végén odamentem a játékvezetőhöz, és elnézést kértem tőlük, ami nem volt benne a határozatban! Oda is van írva a jegyzőkönyvbe, hogy odamentem hozzájuk és sportszerűen elnézést kértem a viselkedésemért.

Annyira feszült voltam már, mert az egyik kapusunknak a kézközépcsontja eltörött, és november óta nem edz, tehát öt hónapja sérült. A másik kapusom akut leukémiában fekszik a debreceni kórházban, a hematológián. Ez a tragédia, hogy ilyen események történnek velünk, és egy mondatért tíz meccsre eltiltanak. Nem vagyok rasszista, szándékomon kívül történt az egész, hirtelen felindulásból mondtam a partjelzőnek, de nem is a játékosnak! Ráadásul az egészet tetézi, hogy az előző nap meghalt a nagymamám is. Ezek a tragédiák sajnos, és olyan feszült, frusztrált, ideges állapotban voltam, hogy sajnos ez elhagyta a számat. Soha az életemben nem mondtam ilyet senkire!

Rézsó ezután újfent kiemelte, hogy Ramos nem is hallhatott semmi sértőt, mert szavai nem neki szóltak.

Ott sem volt a közelben, amikor ez az eset történt. Nem is hallotta. Még egyszer elnézést kérek a játékvezetői kartól, Ramostól is függetlenül attól, hogy nem neki szántam a kirohanásomat – tette hozzá Rézsó, aki szerint nincs értelme fellebbezniük sem:

– Az az igazság, hogy tíz meccs a minimum, így is legkevesebbet kaptam. Bár beszéltünk az esetleges fellebbezésről, de felesleges, mert ez az eltiltás versenyidőszakra tart, és három hónap a minimum.

Ramos: “Nem ez az első ilyen eset, de…”

A csakfoci.hu természetesen megkereste a DEAC-ot és Luis Ramost is az üggyel kapcsolatban. A játékos így mesélt történtekről, elsőként a jászberényiek által vitatott, sérüléssel véget ért szituációról.

Aki ismer, tudja, hogy keményen játszom, de soha nem akartam senkinek sérülést okozni, vagy lábat törni. A futball számomra ilyen, a meccs végén mindannyian barátok vagyunk. A megsérült játékos eseténél sajnálatos, ami történt, de tegyük hozzá, ellenfelem azzal a szándékkal érkezett a szituációba, hogy leütközzön, odanyomjon egyet. Én megszereztem a labdát, aztán amikor földet értem, a lába épp az enyém alá került, nem szándékosan léptem rá, nem tudtam már hová helyezni a testsúlyomat az érkezésnél. Nem is észleltem, hogy baj van, tovább passzoltam a labdát, utána néztem vissza és láttam, hogy a földön fekszik. Amikor ránéztem, káromkodott, mindenfélének elmondott, akkor is inzultált, amikor odaléptem, hogy bocsánatot kérjek tőle – utalt Ludasi Martin esetére Ramos, akit megkérdeztünk a személyét ért rasszista indíttatású sértésről is.

Én magam nem hallottam, mi hangzott el az edző szájából, messze álltam a kispadoktól, csak a csapattársaim mesélték.

Azt tudom, hogy eléggé veszélyessé vált a helyzet, a jászberényi szurkolók is a partjelzőt szidalmazták, ő ekkor jelezte a történteket a bírónak. Az biztos, hogy nagyon feszültté vált a szituáció, én is tartottam attól, hogy történni fog valami. Utána, bármikor a labdához értem, jöttek a “dolgok” a nézőtérről…nem ez az első ilyen eset, voltak már efféle gondjaim korábban is, akár egyes játékosok, akár más szurkolók is szidtak már a bőrszínem miatt. De Jászberényben minden eddigin túltett a helyzet. A találkozót követően elnézést kértem a helyiek edzőjétől, majd odamentem a megsérült játékoshoz is, de ő nem akart velem kezet fogni, csak annyit mondott, hogy “hagyjál békén!”.

Szomorú, hogy ezek a dolgok előfordulnak, bár korábban, az NB I-ben például ritkán volt erre példa, inkább a kisebb településeken vannak beszólások. Néha az az érzésem, hogy egyes helyeken korábban még nem láttak fekete embert…

A DEAC válasza: “A játékosok szankcionálása a játékvezető joga és feladata”

Az NB III-as debreceni klub közleményben reagált a történtekre. Ez olvasható az alábbiakban.

“A DEAC sajtóközleménye a Jászberényi FC – DEAC (2019. 04. 14.) mérkőzésen történt rasszista megnyilvánulással kapcsolatban.

A Debreceni Egyetem Atlétikai Club (DEAC) hondurasi játékosa, Luis Ramos hosszú évek óta szolgálja a debreceni labdarúgást. Élvonalbeli labdarúgóként elévülhetetlen érdemeket szerzett hazánk egyik legkiválóbb és legeredményesebb klubja, a DVSC hazai és nemzetközi sikereiben egyaránt. A sportághoz, munkához való hozzáállásával, valamint a mérkőzéseken mutatott játékával az évek során kivívta mind a debreceni futballszurkolók, mind a labdarúgásban jártas szakemberek elismerését.

A középpályás egy éve, 2018 tavasza óta futballozik a DEAC-ban. Alapembere az NB III-ban azóta stabil középcsapattá vált egyetemi együttesnek. Játékosunkat ebben az időszakban – ezidáig – rasszista megnyilvánulás nem érte.

A Debreceni Egyetem Atlétikai Club elítél mindennemű rasszista megnyilvánulást. Egyben teljes mértékben elhatárolódik a Jászberény kapusedzőjének április 14-i, DEAC elleni mérkőzésen tanúsított viselkedésétől. Emellett hisszük és valljuk, hogy a játékosok szabálytalanságainak szankcionálása a mérkőzéseken a mindenkori játékvezető joga és feladata.

A szóban forgó találkozó mindösszesen két sárga lapot hozott, egy-egyet mindkét oldalon. Luis Ramos a mérkőzésen 59 percet játszott, sárga lap nélkül zárta a berényiek nagyarányú sikerével végződő találkozót.

A Debreceni Egyetem 119 országból származó csaknem 6000 külföldi hallgatójára is figyelemmel a DEAC sportcsapatai és játékosai – beleértve a labdarúgócsapat tagjait is – a fair play, illetve az egymás tiszteletén alapuló küzdelem szellemében lépnek pályára hétről hétre. Edzőink – szakosztálytól függetlenül – a pályán és azon kívül is a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemre nevelik már utánpótláskorú játékosaikat is.”


DUDÁS GÁBOR / LENKÓ PATRIK