Egy hónappal ezelőtt, április 7-én írtuk meg, hogy a csakfoci.hu információi szerint Dragan Vukmir váltja Kondás Elemért az NB I-be való feljutásért harcoló Diósgyőr kispadján, másnap pedig a klub hivatalosan is bejelentette a változást. A mögöttünk hagyott egy hónap rendkívül eseménydús volt az új vezetőedző életében, annyi pedig rögtön látszódott, hogy Vukmir kemény kézzel irányítja együttesét, nem félt szinte azonnal beleállni egy-egy konfliktusba, sőt, szinte minden hétre akadt egy figyelemreméltó esemény a DVTK-nál. Az alábbiakban összeszedtük, mely fontosabb konfliktusok határozták meg eddig Vukmir munkáját és annak a Diósgyőrnek a szereplését, amely két fordulóval a vége előtt három ponttal van lemaradva a Kecskemét mögött az NB I-ért zajló csatában.

I. Április 19., kedd | Az első kritika – még inkább csak az elődnek

A csapat szereplésével kapcsolatos első érdekesebb nyilatkozat Vukmir második mérkőzését követően jött el. A borsodi együttes előbb 0-0-s döntetlent játszott a Tiszakécskével, majd 1-0-ra kikapott a Haladástól, Vukmir a rossz kezdés indokaként, ha név szerint nem is említette meg, de az előző szakmai stábot jelölte meg.

– Hogy miért nem tudtunk jobban dominálni? Mi tudjuk belül, hogy mi a probléma, de ezt nem mondjuk kifelé. 

Van egy kis hiányérzetünk azzal kapcsolatban, hogy milyen állapotban van a csapat, ezt meg kell mondanom.

Volt az ellenfélnek is helyzete, de nekünk több lehetőségünk volt, mint nekik. Sőt, a második félidőben a Haladásnak helyzete sem volt, és mégis gólt lőtt 11-esből. Ilyen a futball. Az a baj, hogy nagyon kevés az idő, ezért is mondtam, hogy ez az erőnléti probléma a legnagyobb probléma – nyilatkozta Vukmir az összecsapás után az M4 Sportnak. Majd egy nappal később a nagy Diósgyőr-Szeged üzengetésbe is beszállt azzal, hogy előző klubja nem becsülte meg őt.

II. Május 1., vasárnap | Az első komoly kritika a csapatnak

A szombathelyi mérkőzés után a Szentlőrinc ellen meglett az új edzővel a Diósgyőr első győzelme is, így egy kis levegőhöz jutott a csapat, de ezt egy újabb, ezúttal a Budaörstől elszenvedett vereség követte. Ezt követően pedig már a játékosok teljesítménye mellett sem ment el szó nélkül a tréner.

Nagyon sajnálom a mai mérkőzést és szégyellem magam! Nem láttam az alázatot, nem láttam a küzdeni akarást… Elfogadhatatlan, hogy nem mindegyik játékos érezte át, mennyire fontos ez a nap a klubnak a feljutás szempontjából.

Még három mérkőzés maradt hátra a bajnokságból, próbáljuk mind a három mérkőzést megnyerni, de már nem csak rajtunk múlik a feljutás

– nyilatkozta.

III. Május 4., szerda | Molnár akciójának komoly következményei lettek

Azt pedig várni is lehetett, hogy a találkozónak meglesznek a vezéráldozatai. Három nappal később a klub hivatalos honlapján jelentette be, hogy három legeredményesebb játékosából kettő, Molnár Gábor és Horváth Zoltán kizárólag a DVTK tartalékcsapatának edzéseit látogathatja. Vukmir ezt még úgy is megtette, hogy leggólerősebb labdarúgója, Könyves Norbert pedig nem állhatott a rendelkezésére.

Ez volt Vukmir részéről a legkeményebb konfliktus, amibe beleállt, és amivel jelezte, hogy nem lehet megkerülni őt az öltözőn belül.

Honlapunk úgy tudja, a komoly retorzió hátterében az állt, hogy a gyenge szereplés miatt Molnár Gábor összehívta a csapatot, és arról beszélt, hogy ne a vezetőedző által kért taktikát kövessék, hanem máshogy próbáljanak eredményesek lenni. Az eset Vukmirhoz is eljutott, aki a játékost akciója miatt kitette a keretből.

IV. Május 9., hétfő – Kemény kritika a támadóknak

Bár a Diósgyőr hétfő este legyőzte a Soroksárt, játéka igen messze volt a meggyőzőtől. A borsodiak Eppel Márton révén szereztek egy gólt, majd beálltak védekezni, amivel a Soroksár a legtöbbször nem tudott mit kezdeni, így 1-0-val lehozták a mérkőzést.

A vezetőedző azonban ezúttal is komoly kritikát fogalmazott meg csatárai felé, igaz, nem szavakban, hanem tettekben.

A mérkőzésen kezdő Zsolnai Richárdot már a szünetben lecserélte, és beállította a helyére Németh Máriót. Utóbbi még rosszabbul járt csatártársánál, ugyanis már a 72. percben lehozta őt Vukmir, azaz bő 25 perc jutott neki a mérkőzésen.

Vukmir útja tehát konfliktusokkal van kikövezve, igaz, az még kérdéses, hogy ez az út az első osztályba vezet-e.

A Diósgyőr előbb Ajkára látogat, majd az utolsó fordulóban a Budafokot látja vendégül, míg nagy riválisa, a Kecskemét a Haladás (idegenben) és a Szentlőrinc ellen (hazai pályán) játszik még. Ha a lila-fehérek két meccsükből egyet megnyernek, szinte biztosan újabb másodosztályú szezonra kényszerítik a DVTK-t, ugyanis bár utóbbi két győzelemmel pontszámban és a győzelmek számában is utolérné a Kecskemétet, Szabó István együttesének 16-tal jobb jelenleg a gólkülönbsége.

Hivatalos: Óriási változást vezet be az UEFA a Bajnokok Ligája lebonyolításában – íme, a részletek