Az UEFA Végrehajtó Bizottsága ma Bécsben bejelentette a Bajnokok Ligája, az Európa Liga és az Európa Konferencia Liga végleges formátumát, amely a 2024/25-ös szezontól kezdődően lesz érvényben.

BL: A legfontosabb változások

Az UEFA a Bajnokok Ligájában a csapatok számát 32-ről 36-ra emeli, a legnagyobb változás pedig a hagyományos csoportkörről az összes résztvevő csapatot magában foglaló, egyetlen bajnoki szakaszra való átállás lesz. Minden klubnak mostantól garantáltan legalább 8 mérkőzést kell játszania a bajnoki szakaszban 8 különböző ellenféllel szemben (négyet hazai pályán, négyet idegenben) a korábbi hat, három csapat elleni, hazai-idegenben lejátszott mérkőzés helyett.

A bajnokság első nyolc csapata automatikusan kvalifikálja magát a kieséses szakaszba, míg a 9. és 24. helyezett csapatok kétfordulós rájátszásban küzdenek meg a legjobb 16 közé jutásért.

Hasonló formátumváltozást alkalmaznak az UEFA Európa Ligában (8 mérkőzés a bajnoki szakaszban) és az UEFA Európa Konferencia Ligában (6 mérkőzés a bajnoki szakaszban) is, és mindkettőben szintén 36 csapat vesz részt a bajnoki szakaszban.

A BL-ben a négy plusz helyből egyet kapnak a nemzeti bajnokságok aranyérmesei, akik a bajnoki ágon indulnak (mint például a magyar éllovas is),

egyet az UEFA bajnoki rangsorának ötödik helyén álló pontvadászat bronzérmese, az utolsó két helyet azok a szövetségek kapják, amelyeknek klubjai az előző szezonban a legjobb együttes teljesítményt nyújtották (a megszerzett pontok teljes száma osztva a résztvevő klubok számával). Ez utóbbit idén Anglia és Hollandia szerezné meg.

Az UEFA Végrehajtó Bizottsága ismét megerősítette, hogy a döntő előtti összes mérkőzést továbbra is a hét közepén játsszák, elismerve a hazai versenynaptár fontosságát Európa-szerte.

Honvéd: A szezon végén távozik az őskispesti válogatott védő