Alig több mint két éve még az akkori győri polgármesterrel, Borkai Zsolttal tartott optimista hangulatú közös sajtótájékoztatót, Mányi József az ETO FC tulajdonosa. Borkai akkor egy 75 millió forintos gyorstámogatást jelentett be, majd a következő években további 127 millió, illetve 165 millió forintot kapott az ETO az önkormányzattól. Ezt a csapot zárta el az új polgármester, Dézsi Csaba szerdán, amikor egyrészt közölte a tulajdonossal, hogy a városnak nincs pénze a futball támogatására, másrészt jelezte azt is, hogy szerinte a győri kötődésű Hannich Péternek vissza kellene kerülnie az ETO szakmai vezetésének az élére.

Érdekes módon az új önkormányzati vezetés szakmai irányú tanácsát a tulajdonos azonnal megszívlelni látszik, és a Kisalföldnek már úgy nyilatkozott, lecseréli a szakmai vonalat, jön Hannich és Szepessy, Kondással pedig majd egyeztetnie kell a távozása mikéntjéről.

Kicsit furcsa, és gyors a tempó, hiszen az önkormányzati vezetés nem azt jelezte, hogy több pénzt ad és több beleszólást kér, hanem azt, hogy egy fillért sem ad, de azért beleszólna az ETO belügyeibe. A tulajdonos ehhez olyan szinten partner, hogy a Kisalföldnek adott interjúban

gyakorlatilag menesztette Kondás Elemért és a stábját, ugyanakkor feladott “egy hirdetést”, miszerint szívesen eladja a klubot annyiért, amennyit anno befektetett.

– De mi történik Győrben? Hová ez a fejetlenség, és mi az oka?

– A csőd közelében lévő labdarúgó vállalkozást 2017 decemberében vette meg és mentette meg Mányi József, aki azóta Soós Imre ügyvezető segítségével irányít.

– Az ETO azóta elfogyasztott pár edzőt, hiszen a Mányi-Soós páros mensztette Szentes Lázárt, majd kinevezte és menesztette Mészöly Gézát, Király Józsefet, Boér Gábort, és most épp Kondás Eleméren a sor.

– Az ETO ezen időszak alatt csak vergődött, a feljutás szóba sem került, viszont anyagilag legalább biztonságban volt a klub.

– De valójában mennyi pénzt kapott és mire a labdarúgó klub a várostól?

Annak idején Borkai Zsolt és Mányi József közös sajtótájékoztatóján, az azóta zavaros ügyei miatt elhíresült, majd lemondott Borkai így nyilatkozott:

El kell, hogy mondjam, a tavalyi évben 150 millió forintot, ebben az évben 75 millió forintot adott az önkormányzat az utánpótlásnak, hiszen az önkormányzat elsősorban az utánpótlás működésében érdekelt, de természetesen minden segítséget megad, hogy a jelenleg másodosztályban lévő csapat tovább tudjon lépni. A másik 75 millió forintot az önkormányzat a költségvetésben tartalékba helyezett, és attól tettük függővé a folyósítását, hogy egyébként látjuk -e az ETO-nak a jövőjét, látjuk -e, hogy tovább tud -e működni?… Látva azokat az anyagi biztosítékokat, amelyet Mányi úr tett az ETO irányába, így az önkormányzat felől is elhárultak azok az akadályok és félelmek, ami a közpénz átutalásáról szól. Az eddig elkülönített 75 millió forintot az önkormányzat átutalja, és így több száz gyerekfutballista megmenekül az ETO-ban és a csapat is tovább tud menetelni.

Borkai tehát hangsúlyosan az utánpótlás támogatásáról beszélt, de mondataiba véletlenül vagy szándékosan belekeverte mindig az első csapatot is, annak szereplését, esetleges felemelkedését.

Mányi József a Kisalföldnek most azt nyilatkozta, hogy Borkai korrekten betartotta amit ígért:

Amikor 2017 decemberében megmentettem az ETO-t az összeomlástól, Borkai Zsolt polgármesterrel megállapodást kötöttem, hogy a város azt az anyagi támogatást adja meg, amit az elődömnek és ne legyen rajtunk eredménykényszer az NB I-et illetően az elkövetkezendő néhány évben, hiszen előtte gazdaságilag rendbe kell tenni a klubot. Borkai ezt korrektül be is tartotta, az első évben százhuszonhét-, a másodikban százhatvanötmillió forintot kaptunk.

Ez volt a múlt, a jövőt viszont a szerdai önkormányzati találkozón elég durván vázolták Mányinak, akivel közölték felesleges egy fillért is várnia a futballvállalkozásnak a várostól, mivel a futballistákat nem tekintik a továbbiakban élsportolóknak. Mányi erről a Kisalföldnek így beszélt:

Szerdán fogadott Dézsi Csaba, Győr polgármestere, aki felvázolta, hogy a város nincs abban az anyagi helyzetben, hogy tovább támogassa az ETO-t. A beszélgetésen részt vett Petrov Iván polgármesteri biztos, ő elmondta:

a város ettől az évtől csak az élsportot kívánja támogatni, de a magyar foci nem tartozik ebbe bele, mert szerinte az élsportoló az, aki a napjának a nagyobb részét tölti felkészüléssel, mint pihenéssel, a futballisták pedig nem ezek.

Kérdeztem, hogy a kétszázkilencvenmilliós összegű, önkormányzat által kiírt sporttámogatásra nyújthatunk-e be pályázatot, mire azt válaszolta, nem érdemes. Valószínű, ekkor már el volt döntve, hogy az ETO nem kap támogatást Győr városától. A polgármester úr még hozzátette, hogy az ETO-nál különben sem mennek jól a dolgok, a játékosokban nincs szív és nem tudnak Győrért küzdeni. Azt javasolta, hogy vezetőedzőnek Hannich Péter lenne a legjobb megoldás, mert ő egy győri kötődésű legenda, aki segíthetne az ETO-nak. Azt válaszoltam, ennek semmi akadálya nincs, így felvettem a kapcsolatot Hannich Péterrel, aki rendkívül boldog volt, hogy átvehetné a csapat irányítását. A verebesi örökséget kívánják megvalósítani támadófocival, sok góllal és győzelemmel.

Ezek után igazán érdekes a tulajdonos egy korábbi interjúja, amiben elmondta miért vette meg az ETO futballt működtető kft-t. Akkoriban szintén a Kisalföldnek beszélt erről:

Úgy voltam vele, mint ahogy “A hét mesterlövész” című film egyik főszereplője mondta, hogy egy ember ruhátlanul beleugrott a kaktuszba és utána megkérdezték tőle, hogy miért tette. Erre azt válaszolta: pillanatnyilag jó ötletnek látszott.