2017 decembere óta tulajdonosa a másodosztályú ETO FC Győrnek Mányi József, aki a Kisalföldnek adott interjújában beszélt arról, miért vette át a felszámolás előtt álló klub megvásárlása mellett, értékelte az elmúlt egy évet, valamint Szentes Lázár és Mészöly Géza elküldéséről is szót ejtett.

– Éppen kiszálltam a szegedi futballból, amikor a SZEOL–Győr kupameccsen összefutottam Soós Imrével – szerencsémre vagy szerencsétlenségemre, már ki tudja –, aki megkérdezte: érdekel-e valamilyen szerepvállalás az ETO-ban, mert a patinás klub nagy bajban van. Azonnal elhárítottam az érdeklődést: isten őrizz – kezdte Mányi, aki később beadta a derekát és elment Győrbe egy megbeszélésre, végül pedig meggondolta magát és belevágott az ETO megmentésébe. 

Kialakítottuk a költségvetést, annyit költünk, amennyi bevételre biztosan számíthatunk, egy fillérrel sem többet… Tavaly december utolsó napjával leadtuk az MLSZ-nek a jelentésünket, hogy pénzügyi tartozásunk nincs.

Ehhez persze racionalizálni kellett sok mindent, így a munkavállalók létszámát is…Az ETO-nál már rend van, felelős gazdálkodást folytatunk. Mindenki időben megkapja a fizetését. Idénre a bevétel adott, ehhez rendeljük a költségvetést.

Mányi elárulta, kimásztak a gödörből, de még napjainkban is hullanak ki csontvázak a szekrényből. Három ügy van folyamatban velük szemben, összesen hatvanmillió forintos kárigénnyel. Ezek között van, amit nemzetközi bíróság tárgyal. Amennyiben valamelyiket elbukják, annak az előző vezetésre nézve következményei lesznek, azaz rendőrségi feljelentéssel élnek.

A legboldogabb én lettem volna, ha most arról beszélhetnénk, hogy az ETO ismét NB I-es lehet – folytatta Mányi. – Ez lebegett a szemem előtt. Ez az opció már elúszott és szerintem nem igazán rajtam múlt. Talán egy kicsit türelmetlen voltam a csapattal szemben, elismerem, ez az egyik legnagyobb hibám.

Hasonlóan, mint ahogy az ETO közönségének is. Igyekszem változni ebben a tekintetben és szeretném, ha a szurkolók is így tennének, hiszen hazai pályán az ellenséges hangulat miatt rendre görcsösen játszik a csapat.

Röpke néhány hónap alatt két edzőt is elfogyasztott az ETO, amivel kapcsolatban Mányi elmondta, hogy Szentes Lázárral nem találta meg azt az összhangot, ami a hosszabb távú, eredményes munkához szükséges lett volna, így ő hozta meg a döntést, hogy váljanak el az útjaik, míg a Csákvár elleni hazai vereség után fél óráig lehorgasztott fejjel ült a díszpáholyban, szégyellte magát, hogy az új ETO nem tudja kiszolgálni a szurkolóit és forró fejjel azt a döntést hozta,hogy megköszönte Mészöly Géza munkáját.

Az ETO visszavette a kirúgott edzőt – újabb furcsa győri fordulat

A jelenlegi vezetőedző, Király József megbízatása az idény végén lejár, hogy ezt követően marad-e, arra azt válaszolta a tulajdonos, hogy minden elképzelhető.

Az évi taokeretünk 473 millió forint, ehhez 123 millió forint önerőt kellett biztosítani. A tényleges tao 350 millió, ebből 220-at sikerült érvényesíteni. Bízunk benne, a fennmaradó keretre is sikerül összegyűjtenünk a pénzt a megadott határidőig – mondta a gazdasági helyzetről Mányi, aki kitért Soós Imre ügyvezetőre is, aki megosztó személyiség a szurkolók körében.

– Teljesen megbízom benne. Minden végzettsége megvan ehhez a munkához: volt játékos, volt edző, irányított céget, két diplomája van, most szerzi a harmadikat sportmenedzser–közgazdász szakon. Rengeteget dolgozik, nem találnék nála alkalmasabb embert erre a feladatra. Mindennap beszélünk a klub működéséről, legyen az akár kora reggel vagy késő éjszaka. Még két évig szól a szerződése, de szeretném, ha ennél tovább is maradna a klubnál. A szurkolók úgy fogalmaznak meg kritikákat – olykor minősíthetetlen módon – vele szemben, hogy fogalmuk sincs róla, mi történik nálunk házon belül.

A tulajdonos arra a kérdésre, hogy mikor lesz újra NB I-es az ETO, úgy válaszolt, hogy tanulva az elmúlt egy évből, türelmesebbek lesznek, az építkezés elkezdődött és a házat be fogják fejezni.

Mi azt tervezzük, hogy az ETO a lehetőségeihez képest minél hamarabb kerüljön vissza az NB I-be. Felgyorsítaná a kitűzött cél elérését, ha minél több győri cég mellénk állna és anyagi támogatásukkal segítenék a klub sikeresebb működését.

Itt is arra kérem a szurkolókat, hogy széthúzás helyett fogjanak össze, mutassanak erőt. Biztassák a csapatunkat, mert ilyen légkörben könnyebb lesz elérni a közös célunkat.