A Digi Sport Reggeli Start című műsorában adott interjút Goran Kopunovics. Az 51 éves szakember játékosként a Ferencvárosban, és az Újpestben is megfordult, edzőként pedig elsősorban Afrikában, és Ázsiában tevékenykedett. A szerb-magyar kettős állampolgárságú tréner jelenleg a másodosztályban szereplő Szeged2011 szakmai munkájáért felel. Kopunovics elmondta, hogy a magyar játékosok félnek a kemény munkától, valamint beszélt csapata hosszútávú terveiről, amik között az NB I is szerepel.

– Nagyon sokat dolgoztam külföldön, elsősorban Ázsiában, és Afrikában. Amikor megkerestek a Szeged2011-től, akkor pont mondtam is a családomnak, hogy ezúttal a „szomszédban” leszek. Persze nem csak azért igazoltam Szegedre, mert a szülővárosom is közelebb van, hanem azért, hogy sikeresen végezzem a munkámat – kezdte az interjút Goran Kopunovics.

Az 51 éves vezetőedző elárulta, hogy milyen erényeket keres egy játékosban. Kopunovics úgy gondolja, hogy a magyar labdarúgók félnek a kemény munkától, amit nem néz jó szemmel.

– Több sérült játékos is felépült, akik abszolút erősítésnek számítanak. A téli átigazolási időszak nagyon nehéz, mivel a piacon kevés a szabad játékos. Olyan labdarúgókat kerestünk a vezetőséggel együtt, akik mind tudásban, mind karakterében megfelelnek a csapat, és az én elképzeléseimnek. A legfontosabb szempont, hogy nyerőtípusú játékosok érkezzenek, akik nem félnek a munkától.

Siófokon is azt tapasztaltam, amit több magyar szakembertől is visszahallok, hogy a magyar játékosok félnek dolgozni, félnek futni, és félnek keményen edzeni. Ez engem nagyon zavar, mert alapvető dolgokról beszélünk. Elsősorban mindig olyan játékosokat keresek, akik partnerek a kőkemény munkában, mert csak így lehet meccseket nyerni, és sikereket elérni

– értékelt Kopunovics.

A Szeged2011 trénere folyamatosan tanácsokkal látja el a játékosait, hogy ne elégedjenek meg azzal, hogy jobban élnek, mint a kortársaik többsége, hanem folyamatosan keressenek új kihívásokat, és lépcsőről lépcsőre építsék fel a pályafutásukat.

– Labdarúgóként, és edzőként is sok időt töltöttem Magyarországon, amit a második hazámnak tekintek. Ezért is bánt, hogy nincsen nagy futballistánk, és itt elsősorban a fiatalokra gondolok. Szintén nagyon zavar, hogy üresek a stadionok. Pontosan emiatt nem értem, hogy a játékosok miért vannak megelégedve. Persze tudom, hogy anyagilag rendben vannak a csapatok, ez pedig egy kényelmes helyzet. Én a saját játékosaimnak mindig mondom, hogy egy focipályafutás nagyon rövid, de a legszebb szakma. Minden nap ki kell használniuk a lehetőséget, hogy új célokat, új kihívásokat találjanak. Rendben van, hogy fiatalok, és jobban élnek, mint a korosztályuk nagy része, de nem szabad ezzel megelégedni. Nem értem, miért nem jelent ez plusz motivációt, hogy még jobban, és keményebben csinálják a dolgukat. Lépésről lépésre kell haladni. Először jól kell játszani az NB II-ben, mert utána felkerülhetnek az NB I-be, majd ha ott is megfelelő teljesítményt nyújtanak, akkor jöhet a külföldi karrier, és természetesen a válogatott.

Ezért mondom a játékosaimnak, hogy nagyon jól gondolják meg, hogy mit akarnak az élettől, mert ha nem keresnek elegendő pénzt, akkor a pályafutásuk után egy nagyon nehéz időszak következhet

– mondta el részletesen elképzeléseit Kopunovics.

A szerb-magyar kettős állampolgárságú edző szerint már kisebb korban el kell magyarázni, hogy mennyivel többet számít egy külföldi karrier.

– Már kisebb korban el kell magyarázni a játékosoknak, hogy külföldön milyen plusz dolgokat kaphatnak. Fontos, hogy milyen élményt szereznek saját maguknak, a családjuknak, és az egész országnak, hiszen egy magyar játékos külföldön nem csak magát, hanem az országát is képviseli – magyarázta a szegediek vezetőedzője.

Goran Kopunovics elsődleges célja az, hogy elkerülje a kiesést a Szeged2011, de a távlati tervei között egy NB I-es csapat is szerepel.

– Mikor értesültem arról, hogy 2019 márciusában visszaköltözhet a csapat Szegedre, és megismertem a klub filozófiáját, akkor rájöttem, hogy Szeged, mint város, és a Szeged2011, mint klub az NB I-be szeretne kerülni. Természetesen ehhez lépésről lépésre kell haladni. Most a legfontosabb, hogy a hátralévő meccsekből minél többet kihozzunk, és elkezdjük építeni a következő szezon csapatát.

Biztos vagyok benne, hogy a Szeged2011 egy nagyon vonzó klub lesz a játékosok számára, hiszen a város gyönyörű, és már nagyon régóta hiányzik innen egy NB I-es csapat.

Tehát még egyszer mondom, az elsődleges terv a biztos bennmaradás, aztán majd meglátjuk, de a távlati célok között az NB I is szerepel – zárta szavait Goran Kopunovics.