TABELLA: Az NB II állása itt!

A múlt hétvégi NB II-es forduló óta három csapat is az edzőváltás mellett döntött: az ETO FC Győr megvált Mészöly Gézától, a 3. helyen álló ZTE Nagy Tamástól, a Siófok pedig Varga Attilától. Ezzel folytatódott a “fejek hullása” a másodosztályban:

csak az elmúlt egy évet tekintve összesen 23 edzőváltás történt az NB II-ben,

de ebben az idényben – a nyári váltásokkal együtt – is már 9 trénernek kellett idő előtt elhagynia a kispadját. Mészöly és Nagy ráadásul alig több mint két hónapot tölthetett el volt csapatánál.

Mindössze öt olyan csapat van, amely az előző és a mostani szezonban is az NB II-ben szerepel és az utóbbi legalább egy évben nem váltott szakvezetőt. Közülük klasszikusan vett vezetőedzővel négy gárda, a Békéscsaba, a Cegléd, a Mosonmagyaróvár és a Soroksár dolgozik, Budaörsön (Bognár György) szakmai igazgató irányítja a csapat munkáját.

A békéscsabai Boér Gábor azzal, hogy mintegy másfél éve folyamatosan dolgozhat egy klubnál, az NB II legrégebben regnáló vezetőedzője, ami azért is érdekes, mert nála csak egy fiatalabb szakvezető van az egész másodosztályban (a nyíregyházi Bozsik József 31, míg Boér 35 éves).

Boér mellett Várhidi Péter (MTE), Klausz László (Cegléd) és Lipcsei Péter (Soroksár) az a három vezetőedző, akik az előző és a jelenleg zajló idényben is ugyanazon NB II-es kispadon ültek.

A legrégebben egy kispadon ülő jelenlegi NB II-es edzők*

(*  = a Transfermarkt listáján látható Horváth Dávid (Monor), Horváth Ferenc (Balmazújváros), Szabó István (Tiszakécske) és Waltner Róbert (Kaposvár) mind más osztályban dolgozott a nyárig, a budaörsi Bognár György pedig szakmai igazgató, nem vezetőedző)

Boér: “Kicsit azért ijesztő”

A Békéscsabával – amelynél az idény előtt kijelentették, hogy nem a feljutás a céljuk – a második helyen álló Boér Gábor nyilatkozott is a témáról.

Nehéz ezt úgy megélni, hogy az ember dolgozik és látja, hogy a kollégák nagyon kevés türelmet, időt kapnak egy-egy kispadon. Az egyik edzőkollégával beszéltünk is erről a napokban és vitattuk, hogy mi lehet ennek az oka.

Azt is megnéztük, hogy az aktuálisan dolgozó NB II-es vezetőedzők közül én vagyok a legrégebb óta egy csapatnál dolgozó másodosztályú tréner. Ami azért nem olyan megnyugtató, hiszen olyan régen én sem ülök a kispadon…nyilván az ember büszke és mégsem.

Nagyon hamar cserélődnek a padok a bajnokságban, a lefektetett munka eredményéhez viszont időre van szükség. Tudom, hogy ilyen a profi futball, hogy itt eredményeket kell produkálni, de a sikeres munkához viszont idő, türelem és nyugalom kell. Kicsit azért ijesztő is ez a része a dolgoknak így, nagyon kevés ment még el a bajnokságból. Amellett, hogy a klubtulajdonosoknak, akik maguk fektetik be a pénzt, joguk van meghozni ilyen döntéseket – mondta a fiatal tréner a Digi Sport “Reggeli Start” c. műsorában.