A liverpooli Radio City Talk műsorában szerepelt John Marshall, az NB II-es Vác FC angol tulajdonosa, aki arról beszélt először, hogyan kerül egy liverpooli üzletember egy magyar klub élére?

Külföldre mentem dolgozni, Spanyolországban éltem, de nem igazán szerettem ott lakni, úgyhogy úgy gondoltam, szerencsét próbálok Kelet-Európában. Mondhatni, visszatértem a gyökereimhez, hiszen édesanyám Prágában született. Először Csehországban is akartam belevágni egy üzletbe, de végül meggondoltam magam, mert a piaci körülmények nem voltak megfelelőek. 

Ekkor utaztam Budapestre, mondhatni inkognitóban, a barátnőmmel, ott döntöttem el, hogy Magyarországon próbálkozom inkább. Visszaküldtem a barátnőmet Spanyolországba, és ott fogtam bele egy vállalkozásba, 2006 májusában.

Jól is ment az üzlet, szert tettem egy kis pénzre. Mindig is szerettem volna a futballal foglalkozni, üzletemberként is, aztán ismerőseimen keresztül lehetőségem lett megvásárolni a Vác csapatát 2012-ben. Amely akkor a negyedosztályban szerepelt, és az elején voltak helyi problémák az átvétellel, így nagyjából újra kellett mindent kezdeni a klubnál. Meg is nyertük a bajnokságot, nagyjából úgy, mint a veretlen Arsenal, ugyanazzal az edzővel, Csank János úrral, aki 1994-ben, az élvonalban lett első a csapattal, és aki korábban a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt, az egyik legnevesebb edzőnek számít Magyarországon. Egy évvel később az NB III-ból is feljutottunk. Nehéz utat jártam be, de nem csinálnék ma sem másként semmit. Egy idegen országban mindig belefuthatsz nem várt gondokba, nehézségekbe, de szerintem ha Angliában kezdtem volna bele, az nem lett volna ennyire szórakoztató…rajtam kívül csak egy belga úriember mondhatja magát külföldiként magyar klubtulajdonosnak, az Újpestet vezeti, és Roderick Duchatelet ugyanabból a családból származik, amelynek a Standard Liége is a birtokában volt.

Marshall azt is hozzátette, hogy voltak azért nehézségeik, miután feljutottak az NB II-be.

A magyar szövetség úgy döntött, hogy 12-re csökkenti az élvonal létszámát, így első osztályú gárdák kerültek vissza az NB II-be, nekünk velük is szembe kellett néznünk és szembesülnünk kellett a realitásokkal is. Félidőben a tabella utolsó helyén álltunk, alig nyertünk meccset, elég csúnyán nézett ki a dolog. Utána viszont bentmaradtunk és a 11. helyen végeztünk.

A műsorvezető megkérte Marshallt, hogy mondjon néhány szót a Vácról, mivel Angliában inkább csak a Ferencváros és a Debrecen nevét ismerik inkább a futballt szeretők.

A Vác FC egy jól ismert klub Magyarországon, amely mint mondtam, korábban az NB I-ben is bajnok volt. A város nagyjából 30 kilométerre van Budapesttől, úgyhogy vonzó a játékosok számára, akik így akár a fővárosban is élhetnek, és onnan járhatnak edzésre. Van egy jól működő akadémiánk, amelyet elismernek országszerte. Nemzetközi szinten nem csak a mi klubunk, de a többi sem annyira ismert, persze a Ferencvárost, a Debrecent, vagy a Honvédot – Puskás miatt –  azért ismerik külföldön is. Azon vagyok, hogy ezen a helyzeten is változtassak. Vannak ismert játékosok azért, mint Gera Zoltán vagy Király Gábor.

Magyarországon valamiféle fociforradalom zajlik éppen, próbálják újraépíteni a múlt aranykorát. Az utóbbi 5-6 évben történtek is fontos lépések, emiatt gondoltam én is, hogy belevágok az üzletbe.

A hosszú távú terveket illetően így tekintett előre a Vác első embere:

Egy tíz éves tervet vázoltunk fel magunk elé, most tartunk az ötödikben. Jelenleg a nyolcadik helyen állunk a 20 csapatos másodosztályban, ebben az évben az első nyolcba kerülés is a cél. A következő szezonban már szeretnénk a legjobb ötben végezni, utáa pedig már a feljutásért küzdeni. Jó lenne a 2020-as Eb-ig – amelynek Budapest lesz az egyik házigazdája – az NB I-ben is meghatározó csapattá válni, mert akkor a világ kicsit Magyarországra fog figyelni. A cél az, hogy a Vác élcsapattá váljon az élvonalban, mint volt jó 20 évvel ezelőtt.

Angolként sem gondolt még arra Marshall, hogy esetleg angol klubokkal alakítson ki valamiféle együttműködést.

A legfontosabb az volt, hogy először visszakerüljünk egy megfelelő színvonalú bajnokságba, de próbálunk jó kapcsolatot kialakítani a környező országok csapataival, és mivel Everton-szurkoló vagyok, talán néhány év múlva majd lesz olyan tehetségünk, akit eladhatok a kedvenc klubomnak, hogy aztán győzelemhez segítse a klubot a Liverpool elleni derbin… – cukkolta a Vörösökért szorító műsorvezetőt.

Marshall elárulta azt is, milyen kapcsolatban van a játékosaival és hogy mit szól az MLSZ egyik szigorú szabályához.

Napi kapcsolatban vagyok a játékosokkal, szeretem tudni, hogy mindent megkapnak-e, amire szükségük van, hogyan érzik magukat, satöbbi. Az üzleti életben is jellemző rám, hogy szeretem napról napra, személyesen megtapasztalni, hogyan működnek a dolgok. Mindenki magyar a csapatunkban, mert az MLSZ olyan szabályozást hozott, amely a másodosztályban csak a magyar futballistákat alkalmazó csapatok részesülnek támogatásban a televíziós bevételekből. Ha lenne felesleges pénzem, szembemehetne ezzel, és alkalmazhatnék külföldi játékosokat, de mivel egyébként is az a filozófiánk, hogy magyar játékosokat építsünk fel és építsünk a csapatba, nincs ezzel a szabállyal semmi gondunk, bár tény, hogy elég szigorú a rendelkezés.

A tulajdonos a magyar nyelvről és a saját nyelvtudásáról is szót ejtett röviden.

– Még mindig tanulom a nyelvet, amely lehető legnehezebb egy angol anyanyelvű ember számára. Nagy gondot azért nem jelent a nyelvtudás hiánya, hiszen egye több ember beszél már angolul is Magyarországon – mondta a klubvezető, aki felkérésre ízelítőt is adott magyar tudásából:

“Jó reggelt kívánok! A Vác FC a legjobb csapat Magyarországon!”

– tette hozzá és a magyar pálinkát is ajánlotta a műsorvezetőnek, mondván azzal enyhíthetné a Liverpool ma esti, Chelsea elleni vereségének fájdalmát…