A PMFC az idei NB II-es szezonban szinte lemásolja a két évvel ezelőtti Kaposvár teljesítményét. A Rákóczi akkor hatalmas meglepetésre feljutott az NB I-be, a pécsieknek ehhez még 17 mérkőzést kellene sikerrel venniük. A két csapat szereplését hasonlítottuk össze.

A legnagyobb hasonlóság a mostani PMFC és a két évvel ezelőtti Kaposvár szereplésében:

1. Az NB III-ból feljutva szerepelt kimagaslóan mindkét csapat
2. A téli szünetben szinte centire azonosan állás: mindkét együttes 11 győzelmet gyűjtött, a Kaposvár 41 pontnál járt, a PMFC most 40-nél
3. NB II-es szinten is átlagos vagy az alatti költségvetés
4. Kevés NB I-es tapasztalattal rendelkező játékos
5. Vas László és Waltner Róbert személyében fiatal, ambíciózus, az adott klubhoz ezer szállal kötődő vezetőedző
6. A vetélytársak között, a Kaposvárnál is ott volt a Gyirmót, a Budaörs és a Vasas, ahogy most a Pécs esetében is
7. Egyik klubnál sem volt kimondott cél a feljutás

Kaposvár vagy Pécs?

A 2018/19-es szezonban Waltner Róbert juttatta fel a Kaposvárt az NB I-be. A most már Siófokon sikeresen dolgozó szakembert kértük meg, próbálja összehasonlítani, valamint osztályozni egykori együttesét és a mostani PMFC-t.

A csapatjáték

– A Pécs egy masszív csapat, több játékosukban van sebesség, agresszívak, nehéz őket legyőzni – kezdte Waltner Róbert. – Nem véletlenül állnak feljutó helyen. Ezek a jelzők az én Kaposváromra is jellemzőek voltak, viszont mi valamivel támadóbb futballt játszottunk, több gólt szereztünk, igaz, többet is kaptunk, ritkán kontráztunk. A PMFC-nek egyelőre nincs kimagasló gólvágója, nekünk ősszel Beliczky Gergő, tavasszal pedig Ádám Martin szállította a gólokat.

Osztályzatok:

Kaposvár: 8
PMFC: 7

A játékoskeret

– Itt közel azonos szintről beszélünk. Mi is az NB III-ból érkeztünk, tele NB I-es, de még NB II-es rutinnal is alig rendelkező játékosokkal. A keretünk 90 százaléka a harmadosztályú csapatunkra épült. Talán nem bántom meg a pécsieket, de ők is inkább csapatként erősek, de úgy nagyon.

Kaposvár: 6,5 
PMFC: 6

Az edzők

– Vas Lászlót nem ismerem közelebbről, de a munkássága elismerést érdemel. Azt mondják a futballban, hogy az eredményes edző jó edző, az eredménytelen pedig rossz. Neki pedig remek eredményei vannak. Az mindenesetre hasonló bennünk, hogy ő is kötődik Pécshez, ahogy én Kaposvárhoz, éppen ezért érzelmileg is jobban megérint minket a csapatunk szereplése.

Kaposvár: 8
PMFC: 8

A feltételek

– Ahogy a játékoskeret esetében, itt is azt gondolom, hogy hasonló cipőben jár a két klub. Nyilván nem vagyok tisztában a Pécs anyagi helyzetével, de a nyilatkozatokból azt olvasom ki, hogy az NB II-es átlag alatti költségvetéssel dolgoznak, és nálunk is ez volt a helyzet. 

Kaposvár: 5
PMFC: 5

Az esélyek

– Nálunk a ZTE kiemelkedett a mezőnyből, főleg tavasszal, de volt egy erős Gyirmót, Vasas, Békéscsaba és Budaörs is. A Pécs esetében van egy extra Debrecen, egy stabil lábakon álló, de eddig halványabban teljesítő Vasas és ugyanúgy a Gyirmót és a Budaörs. A Pécs feljutása még nagyobb csoda lenne, mint a miénk volt, hiszen a szezon előtt a DVSC-t és a Vasast mindenki toronymagas esélyesnek kiáltotta ki, míg a mi esetünkben nem voltak egyértelmű favoritok. Nem tudom, Pécsen az öltözőn belül mi a kommunikáció, én a téli szünetben nagyon hittem a feljutásban, persze nem akartam felesleges terhet rakni a játékosokra, ezért a hivatalos célkitűzés nem az NB I volt.

Kaposvár: 7
PMFC: 6

Interjú: „Az új tulajdonos érkezésével olyan világ jöhet, amilyen itt még soha nem volt” – a temetéstől az NB I kapujáig