Sallói István szerint azért fontos, hogy – az előírások betartásával minimálisra csökkentve a fertőzésveszélyt – az egyéni felkészülés után a labdás edzések is elkezdődjenek, mert míg a fizikai állóképesség viszonylag könnyen fenntartható, a labdaérzékelés fejleszthető a legnehezebben.

Szerintem, ha egy labdarúgó hónapokig nem ér labdába, utána nagyon nehéz lesz visszahozni és sérülésveszélyes is. Legkönnyebben a fizikai munka hozható vissza. Az, hogy elmegyek futni és felhozom magam fizikálisan, ez egy nem óriási mutatvány. Viszont labdaérzékelés a legnehezebb része ennek az időszaknak. Márton Gábor szeretne csapatszintű edzést, mert egyből beleesett a meccssorozatba, és szeretné ezt a formát minél gyorsabban állandósítani – kezdte az M4Sport Góóól! 2 című műsorában Sallói István, aki szerint a játékosoknak a kényszerszünetben lehetőségük van olyan dolgokat gyakorolni, amiket a szezon közben a sorozatos meccsterhelés, nyáron pedig az ajánlott pihenés miatt nem tudnak.

Ha annak idején jött volna a vírus, akkor Simek Péter a Real Madridba igazolt volna, mert egy hónap alatt megtanult volna beadni. Egy futballistának soha nincs az az élethelyzet, hogy naponta ötven-száz beadást kell végeznie, hiszen hétvégén mérkőzés van, arra kell készülni, a nyári szünetben ki kell kapcsolódni. Ezek olyan dolgok, amiket a futballistának az egyéni fejlődése szempontjából ki kell használnia.

Sallói szerint egy hónapja, a koronavírus-járvány hazai megjelenésekor még megoldható lett volna, hogy a csapatok a külvilág elől egy-egy szállodába elvonulva egy hónap alatt lejátsszák a bajnokságot.

Megoldható lett volna, de akkor még nem tudtuk milyen a vírus, mennyire és kikre veszélyes egyáltalán. Megfelelő óvintézkedésekkel, ad abszurdum lehetne játszani – fogalmazott a ZTE sportigazgatója, aki viszont már úgy gondolja, le kellene zárni a szezont, méghozzá élvonalbeli kieső nélkül és két feljutóval. Ha pedig az MLSZ kitart a 12 csapatos élvonal mellett, akkor a következő, 14 együttes részvételével zajló NB I-es szezon végén négy csapat esne ki.

Sallói hozzátette, a zalaegerszegi keret 80 százalékának nyáron lejár a szerződése, ezért abban állapodtak meg a játékosokkal, hogy amennyiben a bajnokság mégis folytatódik és tovább tart június 30-nál, akkor az utolsó bajnoki mérkőzést követő napig érvényesek a szerződések.

Az, hogy a játékosok edzenek is, meg nem is, egy hónapig rendben volt, de ezt hány hónapig tartjuk? Nem tudunk tovább lépni, nem tudunk tervezni mi lesz a következő évben.

Az egyik oldalról jó, hogy lejárnak a szerződéseink, mert ennek megfelelően újra tudjuk tervezni a pénzügyi lehetőségeinket, másik oldalról előfordulhat az is, hogy az egész keretet ki kell cserélnünk.

Az NB I és NB II közötti ingadozásunk ilyen szempontból pláne kockázatos. Az is benne lehet a pakliban, hogy folytatódik a szezon és júniusban kellene játszanunk. Időközben el kell döntenünk azt is, hogy a költségvetést, melyik szezonnak a terhére kellene biztosítani a tulajdonosnak – tette hozzá.

A ZTE sportigazgatója szerint a bajnokság felfüggesztését ki lehetne használni arra, hogy a klubvezetők párbeszédet folytassanak egymással a magyar futball jövőjéről, ebben azonban a Magyar Labdarúgó Szövetségnek moderátori szerepet kellene vállalnia. Lehetséges témakánt az utánpótlás felépítését, a fiatal játékosok beépítését a felnőtt labdarúgásba, a nézőszám növelését, az akadémiai képzés áttekintését és a bajnokságok létszámának felülvizsgálatát említette.

Én annak lennék a híve, ha lesöpörnénk mindent és újraindítanánk a magyar foci felépítését annak érdekében, hogy nemzetközi szinten versenyképesek tudjunk lenni, mert szerintem most csak toldozzuk a meglévő lehetőségeket – jelentette ki, majd megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány elmúltával a magyar labdarúgás előnyt is kovácsolhat a főként állami támogatásra épülő modellből.

Azt mondják, hogy nagyjából számíthatunk ugyanazokra a központi bevételekre, ami eddig volt.

Ebben az esetben gazdaságilag piacvezetők lehetünk a régióban, ez pedig teljesen új távlatokat nyithat meg a kupacsapataink előtt.

Koronavírus: Megy a vita a zártkapus Bundesliga-meccsekről, Szalai 30 milliós adománya – minden hír a járványról!