Jelenleg három klub dolgozik külföldi edzővel. A Ferencvárosnál egyértelműen bevált Szerhij Rebrov, hiszen eddig két bajnoki címet nyert a Fradival, valamint bejuttatta a csapatot az EL, majd pedig a BL csoportkörébe.

Ugyancsak remek munkát végez Michael Boris az MTK Budapestnél, a német szakember ugyanis magabiztosan juttatta fel a kék-fehéreket az NB I-be, ahol minden várakozást felülmúlva a harmadik helyen telelnek.

Az Újpestről azonban nem mondható el egyértelműen, hogy bevált volna a külföldi vonal az utóbbi időben, hiszen Predrag Rogannal nem volt sikeres a csapat, így a téli szünet előtt le is váltották és a német Michael Oenning vette át a helyét.

Érdekesség, hogy pont az újpestieknél bíznak leginkább a külföldi edzőkben, hiszen a legutóbbi öt szakvezető közül csupán egy volt magyar, ráadásul Kozma István 2013-ban mindössze szűk három hónapig irányíthatta a csapatot Marc Leliévre-rel közösen.

Két élklubunknál, a Fradinál és a Vidinél egyaránt két-két magyar trénert találunk az utolsó öt vezetőedző között. A zöld fehéreknél legutóbb 2011-ben bízták magyar szakemberre a csapatot, akkor Détári Lajos egy évig irányította a Fradit.

Ugyanakkor az NB I-ben hat olyan együttes is van – a ZTE, Puskás Akadémia, a Mezőkövesd, a Paks, a Kisvárda és a Budafok – ahol egyértelműen a hazai edzőknek szavaznak bizalmat.

Honlapunk megkereste Supka Attilát, aki több klubnál is sikeresen dolgozott. A Kisvárda vezetőedzőjének határozott véleménye van ebben a témában.

A klubvezetők rájöttek, hogy a magyar edzők jobban ismerik a magyar viszonyokat, a magyar mentalitást, hiszen a miénk egy speciális közeg. Egy külföldről jött kolléga nem biztos, hogy gyorsan kiismeri magát, ráadásul a kvalitásait sem tudjuk. Az elmúlt években sokan voltak itt több országból, de a többségük hamar tovább is állt, mivel nem volt eredményes.

– Remélem, most már végérvényesen megszűnik az NB I-ben a külföldi edzőkkel való kísérletezgetés. Természetesen nem azt mondom, hogy nincs szükség rájuk, hiszen Rebrov maximálisan bizonyított a Ferencvárosnál, Boris szintén remek munkát végez a fiatalokból álló MTK-val, de a magyar edzők is komoly eredményeket érnek el, megmutattuk, hogy nagy feladatokat is megoldunk – mondta Supka.

Az NB I-es csapatok utolsó öt edzője:

Ferencváros: Nagy Tamás, Détári Lajos, Ricardo Moniz (holland), Thomas Doll (német), Szerhij Rebrov (ukrán)

MOL Fehérvár FC: Horváth Ferenc, Henning Berg (norvég), Marko Nikolic (szerb), Joan Carrillo (spanyol), Márton Gábor

MTK: Teodoru Vaszilisz, Tamási Zsolt, Feczkó Tamás, Lucsánszky Tamás, Michael Boris (német)

Puskás Akadémia: Vincze István, Pintér Attila, Benczés Miklós, Radoki János, Hornyák Zsolt (felvidéki magyar)

Kisvárda: Dajka László, Miriuta Vasile (magyar állampolgársággal is rendelkezik), Dajka László, Bódog Tamás, Supka Attila

Paks: Horváth Ferenc, Csertői Aurél, Szivics Tomiszlav (magyar állampolgársággal is rendelkezik), Osztermájer Gábor, Bognár György

ZTE: Artner Tamás, Nagy Tamás, Dobos Barna, Márton Gábor, Boér Gábor

Mezőkövesd: Pintér Attila, Szivics Tomiszlav, Radványi Miklós (felvidéki magyar), Kuttor Attila, Pintér Attila

Újpest: Marc Lelievre (belga), Kozma István, Nebojsa Vignjevic (szerb), Predrag Rogan (szerb), Michael Oenning (német)

Honvéd: Supka Attila, Giuseppe Sannino (olasz), Pisont István, Bódog Tamás, Pisont István

Budafok: Tóth Bálint, Gálhidi György, Tóth Bálint, Vitelki Zoltán, Csizmadia Csaba

Diósgyőr: Vitelki Zoltán, Bódog Tamás, Fernando Fernández (spanyol), Feczkó Tamás, Geri Gergely (felvidéki magyar)

Frissítés! Csütörtökön a Diósgyőr menesztette Geri Gergely vezetőedzőt és a helyére a horvát Zoran Zekicet nevezte ki.

Szalai Ádám cáfolta, hogy a Fradiban folytatná – hazai átigazolási hírek