Sokan már a bajnokság előtt biztos kiesőnek kiáltották ki az újonc Kisvárdát, és most 4 forduló elteltével szinte alig van olyan szurkoló vagy szakember, aki ne mondta volna ki, hogy az újonc már ki is esett. Utánanéztünk, vajon mennyire indokolt ilyen korán leírni a valóban brutálisan rosszul rajtoló szabolcsiakat – találtunk érveket mellettük, és ellenük is -, és a Kisvárda sportigazgatóját, Révész Attilát is megkérdeztük: hogyan kezelik, hogy sokan már most legyintenek rájuk.

0 pont, de alaposan belehúztak

A Kisvárda négy forduló alatt nem szerzett pontot, de még fennállása első NB I-es góljára is várnia kell a csapatnak, ami valóban nem sejtet sok jót, de közel sem olyan tragikus a helyzet, mint első nekifutásra látszik.

A képet árnyalja ugyanis, hogy az újonc ebben a négy fordulóban játszott a bajnok Vidivel, a jelenlegi bajnokságban hibátlan Honvéddal és a hazai szinten bombaerős Ferencvárossal, a kupagyőztes Újpesttel, azaz a sorsolásuk közel sem volt kedvező.

Nincs pontjuk, kaptak 11 gólt, de találkoztak a bajnokság papíron négy legerősebb csapatával, a négy nemzetközi kupás csapattal. Ehhez még adalék, hogy az első három fordulóban idegenben léptek pályára, azaz eddig csak egy hazai meccsük volt.

A Loki és a Puskás a követendő példa

Innen nézve van miben reménykedniük a várdaiaknak, és ha visszanézünk a tavalyi bajnokságra, akkor még inkább meríthetnek erőt az akkor szintén tragikusan rajtoló Puskás és a Debrecen példájából.

Tavaly ilyenkor a Puskásnak egyetlen pontja volt, a Lokinak pedig csak kettő, végül a Debrecen az 5., a Puskás pedig a 6. helyen zárt, igaz ehhez az kellett, hogy a 6. fordulóban egy-egy győzelemmel mindkét csapat megkezdje a felzárkózást.

Korán temetni ezek alapján felesleges lenne a Kisvárdát, ugyanakkor a három éve hozzájuk hasonlóan tragikus rajtot bemutató Békéscsaba példája viszont arra figyelmeztet, hogy innen nem feltétlen van visszaút.

A csabaiak akkor újoncként “hozták” azt amit most a Várda, a 4. forduló után szintén nem volt pontjuk, kaptak ugyanennyi, azaz 11 gólt, igaz ők azért rúgtak is. Akkor Zoran Spisljak csapata 2-11-es gólkülönbséggel állt a tabella utolsó helyén. A Csaba a bajnokság végén 27 ponttal utolsóként zárt és 5 pont választotta el a bentmaradástól.

“A pénzügyeket tekintve nincs helyünk az NB I-ben”

Honlapunk megkereste Révész Attilát, a Kisvárda sportigazgatóját, aki így reagált arra a felvetésünkre, hogy mennyire tekintik már biztos kiesőnek csapatát.

– Ezt hallottuk már több helyről mi is, de különösképpen nem foglalkozunk vele. Amikor nekivágtunk a szezonnak, tudtuk, hogy csapatépítés elé nézünk. Ha kiesünk, akkor is óriási élmény, hogy a Kisvárda NB I-ben szerepelt, és ezt már nem tudják elvenni tőlünk. Ha szakmailag mindent figyelembe veszünk, akkor 10 új játékos jött, az első négy meccsen a tavalyi bajnokság első négy helyezettjével játszottunk, ráadásul háromszor idegenben, és a kiállítások, valamint a 11-esek sem könnyítették meg a dolgunkat.

A lehető legrosszabbul jöttünk ki ebből.

De benne van, hogy a következő időszakban jelentős változás áll be, az elmúlt három hétben már a szebbik arcunkat kezdjük mutatni. Nem szigorúan abban gondolkodunk, hogy benn maradunk vagy nem.

Ilyen szigorú költségvetés mellett, mint ami a klubunknál van, a pénzügyeket tekintve a klubnak nincs helye az NB I-ben. De az a munka és kötődés, ami az egyesületnél és a városban van, idáig repített minket, és a fejlődés tovább tart.

Most ott tartunk, hogy 2-3 éven belül helyiekkel tudjuk megtölteni a csapatot, mert ez olyan hívóerő a fiataloknak, és olyan büszkék, ami nem volt tapasztalható korábban.

Révész arról is beszélt, a játékosokat mennyire zavarja, hogy már most “temetik az együttest”, és mennyit segíthet az új vezetőedző, Dajka László személye.

A játékosokat is frusztrálja ez, de tudják, hogy többre képesek. Most új szemlélet van a csapatnál, sokkal támadóbb szemléletű lesz az együttes, ami lehet, hogy kockázatos, és jönnek az újabb vereségek.

De ha mindent kiadnak magukból, nem fogok pálcát törni senki felett. Nagyon sokat segítene a lelkiállapotuknak, ha az új edzővel jönne az első győzelem is. A héten az edzéseken mindenki nagyon motivált volt, de tény, hogy Dajka Laci még ismerkedik a játékosokkal. Tiszta lappal indul mindenki, nem biztos, hogy azok lesznek a pályán, akik eddig szerepeltek. Aki meg tudta győzni az edzőt, az kap majd lehetőséget – zárta a csakfoci.hu-nak a sportigazgató.