A sikeres játékos pályafutás után edzőségre adta a fejét, előbb felnőttekkel, majd az utánpótlással kezdett foglalkozni. 2008 és 2015 között utánpótlás válogatottnál dolgozott. Most egyéni képzést tart a játékosoknak. A szakemberrel a Honvéd honlapja készített hosszabb interjút, ebből szemlézünk.

Visszatértél egykori sikereid színhelyére a Bozsik Stadionba. Milyen érzés volt?

– Nagyon örültem a felkérésnek. Már korábban is szóba került, hogy a Honvédnál dolgozzak, de szakmai elfoglaltság (korosztályos válogatott, Diósgyőr) miatt nem tudtam visszatérni Kispestre. Hemingway úr és Herceg Vince felkértek a munkára, aminek nagyon örültem, még ha részmunkaidőben is, de a Honvédnál tudok dolgozni.

Kitől sajátítottad el az edzői szakmát?

– Olyan fantasztikus szakember mellett dolgozhattam, mint Both Józsi bácsi, aki remek felkészítésben részesített, általa komoly tudással lettem gazdagabb. Ugyancsak sokat tanultam Egervári Sanyi bácsitól, akivel Diósgyőrben dolgoztam.

Felnőtt csapatoknál kezdted edzői pályafutásodat, de jó ideje már az utánpótlásban dolgozol. Melyiket érzed közelebb magadhoz?

– Az utánpótlásnál végzett munka a képzésről, a gyerekek neveléséről, a tanításáról szól. A felnőtteknél eredményt kell produkálni. Ez két különböző dolog. Az utánpótlás része kimondottan fekszik nekem. A SZAC-nál az utánpótlással foglalkozom, a Honvédnál az egyéni képzéssel. Korábban a Vecsés FC-t irányítottam 3 évig, legutóbb Egervári Sanyi bácsival Diósgyőrben dolgoztam. Mivel több időt töltöttem az utánpótlásban, ezért azt mondanám, hogy az utánpótlás áll közelebb hozzám, de természetesen idővel szeretnék még a felnőtt futball felé is tekinteni, hiszen egy edző élete több területre tevődik.

Kiknek tartod az egyéni képzést, csak a támadóknak, vagy minden csapatrésznek?

– Kimondottan posztok szerint mentünk végig, ugyanakkor csapatrészekkel is foglalkoztunk. Szóval összetett feladata. Ez nem általános technikát jelent, hanem kimondottan poszt specifikus képzést. Különösen a felkészülés időszakában voltak olyan foglalkozások, ahol középpályásokkal, támadókkal együtt foglalkoztunk, a csapatrészeket kellett összehangolni. Fontos a kapu előtt technikai dolgok gyakorlása. A gyors kivitelezés, a gyors döntéshozás, a felállt védelem elleni bejátszások, a szélén való bontások, a beadások, érkezések, illetve az átlövések gyakorlása. Természetesen ebbe még bele raktuk az egyéni játékot. Ha van olyan kreatív játékos, aki egyedül be tudja vinni a labdát, akkor neki biztosítani kell ezt a szabadságot, sőt fel kell őt erre hatalmazni. Csapatrészeknél az összhang, együttműködés, ütemritmus beállítása a legfontosabb feladat. A bajnokság alatt egyre nagyobb a terhelés, vannak játékosok, akiknek a válogatottban is helyt kell állniuk, ezért a terhelés-pihenés arányára is figyelni kell. Ilyenkor előfordul, hogy csak két-három játékossal foglalkozunk.

 

Látsz nagy tehetséget az utánpótlásban?

– Azt a játékost szeretem, akin látszik, hogy gondolkodik, aki váratlan dolgokra képes. A Honvéd játékosai technikailag képzettek, jó fizikai állapotban vannak, a Kaspi (Kapser István, szerk.) munkája látszik rajtuk. Kreatívak, van bennük ötlet. Van olyan játékos, akiben a virtuozitás, a kreativitás, az improvizatív játék benne van, a régi Honvédot jellemző ötletes, látványos focit idézi. De több olyan játékos is van, aki sokra hivatott.

Szombaton Bp. Honvéd–Fradi lesz. Annak idején sok rangadón vettél részt. Milyen emlékeid vannak a derbikről?

– Sok szép emlékem van. Hirtelen három meccs is beugrik. 1991-ben az én gólommal egyenlítettünk az Üllői úton. Ha a Fradi nyert volna, megelőznek minket, így viszont megtartottuk előnyünket, és bajnokok lettünk. A másik, amikor itthon kikaptunk a Fraditól 2-0-ra, az a meccs is a bajnoki címről szólt. Parázs hangulatú, tüzes meccs volt a végén még lovas rendőrök is voltak a pályán. A harmadik a Magyar Kupa győzelem a Népstadionban, akkor Fodor Imi góljával nyertünk 1-0-ra.

Mit vársz a meccstől?

– Azt látom, hogy most remekül össze van rakva a csapatunk, van keresni valónk mindenki ellen és ez nagyon jó. Úgy lép pályára az együttes, hogy domináns szerepet játszik. Kíváncsi vagyok nagyon a meccsre, az utóbbi időben a Fradi jobban jött ki az egymás elleni derbikből, de ennek ellenére ez három esélyes mérkőzés.