Az NB II bajnokcsapatánál kedden jelentették be, hogy Bene Ferenc vezetőedző közös megegyezéssel távozik a Gyirmóttól. Az elmúlt negyed évszázadban azonban nem Bene az egyetlen edző nálunk, aki bajnoki cím után nem folytathatja a munkát. A csakfoci.hu összegyűjtötte a legemlékezetesebb eseteket.

Carrillo nem engedelmeskedett

A 2014/2015-ös szezonban a Videoton Joan Carrillo vezetésével szinte rajt-cél győzelmet aratott, végül 7 pontos előnnyel lett bajnok a második Ferencváros előtt. Nem mellékesen a fehérváriak szerezték a legtöbb gólt (64) és ők kapták a legkevesebbet (14) is. A spanyol sikeredző így sem maradhatott, a szezon után felbontották a szerződését. Carrillonak az volt a „bűne”, hogy folyamatosan játszatta azokat a játékosokat, akiknek nyáron lejárt a szerződése, köztük azt a Nikolics Nemanját, aki 21 góllal gólkirály lett. Burcsa Győző, az akkori klubigazgató azt szerette volna, ha a szakvezető beépíti a csapatba a főleg általa hozott futballistákat, Carillo azonban erre nem volt hajlandó, és inkább az együttes eredményességét tartotta szem előtt.

Ez történt az edzőváltás után: Kiesőhelyen a bajnok

Az edző menesztése a lehető legrosszabbul sült el a Vidinél, a Carrillo helyére érkezett francia Bernard Casonival ugyanis katasztrofálisan szerepeltek a fehérváriak: az 5. forduló után hetekig kiesőhelyen (!) állt a bajnoki címvédő. A pocsék kezdésbe előbb Casoni, majd pedig Burcsa is belebukott.

Sikeredzőből klubigazgató

Két éve Lucsánszky Tamással a Nyíregyháza megnyerte az NB II-es bajnokságot és magabiztosan jutott fel az élvonalba. A klubnál azonban egy furcsa döntés miatt az addigi edzőt kinevezték klubigazgatónak, míg a kispadra leigazolták Csábi Józsefet.

Ez történt az edzőváltás után: Rossz rajt és újabb edzőváltás

Lucsánszky az őszi szezon közepén lemondott. Csábival gyengén kezdte a szezont a Szpari, a 11. forduló után (14. hely) elküldték, majd Mátyus Jánossal elkerülte a kiesőzónát a nyírségi csapat. Más kérdés, hogy licence-problémák miatt kizárták a Nyíregyházát, és a következő szezonban csak az NB III-ban indulhatott.

Mezey helyett Sousa

Érdekesség, hogy a Videotonnál az első bajnokcsapat edzője sem folytathatta az aranyérem után a munkát. Mezey Györggyel történelmi sikert ért el a Vidi, a vezetőedző szerződését azonban mégsem hosszabbították meg. A fehérvári klubnál ugyanis új koncepcióban gondolkodtak, egy nemzetközi szinten is ütőképes csapat kialakítása volt a cél. Ehhez vezetőedzőnek megnyerték Paulo Sousát, míg a játékoskeretet szinte teljesen kicserélték.

Ez történt az edzőváltás után: Ezüstérem, majd EL-csoportkör

Az építkezésnek a második évben lett meg az eredménye, amikor a csapat bejutott az Európa Liga csoportkörébe. Az NB I-ben nem sikerült megvédeni a bajnoki címet, majd 2012 telén – a csapatot a negyedik helyen átadva – Sousa távozott.

Pintérből nem kértek

A Mezőkövesddel most feljutó Pintér Attila is megtapasztalhatta, hogy nem mindig ünneplik a bajnokcsapat edzőjét. A 2003/04-es s szezonnak Garami Józseffel vágott neki a Ferencváros és a téli szünetben a meglepetéscsapat, Balaton FC-vel azonos pontszámmal állt a bajnokság második helyén, kellő előnnyel az igazán nagy rivális Debrecen (5 pont) és Újpest (12 pont) előtt. Tavasszal azonban folyamatosan fogyott a fór, sőt az utolsó forduló előtt a harmadik helyen állt a Fradi a Debrecen és az Újpest mögött. A zárófordulóban a zöld-fehérek hazai pályán legyőzték a Lokit, míg az Újpest nem tudta megverni az MTK-t, így a nyögvenyelősre sikeredett tavaszi szezon ellenére meglett a Ferencváros 28. bajnoki címe. A szezon közben folyamatosan tapasztalható volt a feszültség a játékosok és Pintér között, mindez odáig fajult, hogy az idényt követően a vezetőedzőt elküldték.

Az történt az edzőváltás után: Teljes leépülés

Pintér helyére László Csabát nevezték ki, aki EL-csoportkörbe juttatta a csapatot. Majd egy gazdaságilag és morálisan is lejtőre került klubbal szerzett ezüstérmet.

A tartalékokhoz száműzték volna a bajnok edzőt

Talán már kevesen emlékeznek rá, de Újpesten is találunk hasonló esetet. Varga István, az 1990-es bajnokcsapat vezetőedzője nem maradhatott a siker ellenére sem. A szezon hajrájában már eldőlt, hogy Varga távozik, mivel a tartalékcsapathoz akarták visszarendelni, amit ő nem fogadott el. Az utolsó forduló előtt az MTK 3 ponttal vezetett a lilák előtt és amennyiben a kiesés ellen menekülő Váccal szemben legalább egy döntetlent elér, bennmarad. Az MTK azonban 2-1-re kikapott, míg az Újpest 2-0-ra legyőzte a Honvédot, így eggyel jobb lett a gólkülönbsége és megnyerte a bajnokságot.

Ez történt az edzőváltás után: 0-5 és középszerűség

Varga helyét Kovács Ferenc vette át, aki a következő szezon első meccsén beleszaladt egy Fradi elleni hazai ötösbe, ráadásul a címvédő a szezon végén csak a 9. helyen végzett.