A Groupama Aréna sajtótermében tartott eseményen elsőként Orosz Pál szólalt fel, aki elmondta, egy megfontolt döntés eredménye volt, hogy az osztrák szakember vette át a távozó Szergej Rebrov helyét. Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója hozzátette, céljuk, hogy ismét megnyerjék a bajnokságot, a Magyar Kupát és a magyar klublabdarúgást megfelelő szinten képviseljék a nemzetközi versenysorozatokban.

Több jelölt volt a pozícióra, a neveket nem mondanám el, mert nem lenne elegáns, mivel nem rájuk esett a választás. A legfontosabb az volt, hogy olyan edzőt szerettünk volna, akinek nagy tapasztalata van –  Peter két Bundesliga-klubnál is dolgozott -, legyen kiéhezve a sikerre és akarjon bizonyítani nemzetközi szinten, ami nekünk nagyon fontos.

Peter Stöger segítője az egykori dortmundi kapus, a német Alexander Bade lesz, akivel korábban a Kölnnél és a Dortmundnál dolgozott együtt.

Nagyon örülök, hogy ennyi újságírót látok magam előtt, és köszönöm a kedves szavakat. Büszkeséggel tölt el, hogy egy ilyen nagy klub edzője lehetek. Nagyon jól tudom, hogy az elmúlt időszakban mennyire sikeres volt a csapat, ez nagy kihívás számomra. Február végén keresett meg Hajnal Tamás, amikor még az Austria Wiennél dolgoztam. Ezután nem volt különösebben szoros kapcsolat a klubbal, de az elmúlt időszakban felpörögtek az események. Amikor Tamás felvázolta a lehetőséget világossá vált, hogy egy izgalmas feladat lesz számomra. A céljaink egyértelműek: sorozatban negyedszer is szeretnénk bajnokok lenni, nemzetközi szinten jól képviselni Magyarországot. Nagyon örülök, hogy elvállahattam ezt a feladatot.

Ezt követően az 55 éves tréner újságírói kérdésre válaszolva a csapatról alkotott első benyomásait ismertette.

Jól sikerült megismerni a csapatot, de nem egyik napról a másikra történt a felkészülésem. A keret mindenképpen alkalmas a támadófutballra, és ezt szeretnénk a magyar bajnokságban is képviselni. A nemzetközi kupaporondon próbálunk az ellenfelek játékához alkalmazkodni. Nagyon jó a keret, meglátjuk majd, melyik posztokon kell erősítéseket eszközölni. Nyilván más dolog videókból felkészülni egy csapatról, és más lesz élőben közösen a játékosokkal együtt dolgozni.

A korábban a Bundesligában az 1. FC Köln és a Borussia Dortmund, legutóbb pedig az osztrák Austria Wien csapatánál dolgozó szakember szerint, amikor megörökölte a korábban a bécsiek színeiben futballozó Ferencváros-legenda, Nyilas Tibor mezszámát büszkeséggel töltötte el, ami egyben hatalmas felelősséggel is járt, mivel tudta, mennyire zseniális futballista volt.

Nem szeretnék külön csapatot kiemelni az ellenfelek közül. Konkurencia mindig van, nekünk van a legjobb csapatunk a magyar bajnokságban. Rajtunk múlik, mit érünk el. A Fradi a nemzetközi sikereket célozza meg. A célok között szerepel a csoportkör elérése, ami függ a meccsektől és az ellenfelektől, és attól is, mit lehet realizálni, és mik azok, amik álmok maradnak – ezt arra a kérdésre válaszolva mondta Stöger, melyik csapato(ka)t tartja a legnagyobb kihívónak a bajnokságban, majd a folytatásban összehasonlította a magyar és az osztrák labdarúgást  – A magyar fociban az elmúlt időszakban nagyon nagy fejlődést láthattunk. Az osztrák futballban van 2-3 csapat, aki ezt a magas szintet képviseli. A Fradi olyan kiemelkedő az NB I-ben, mint Ausztriában a Salzburg.

Stöger leszögezte, az átigazolásokban a végső döntés az övé, és ez a feladat mindig csapatmunkát igényel. Ha valakit szeretnének szerződtetni, megbeszélik a szakmai stáb többi tagjával is. Ezt megerősítette Orosz Pál vezérigazgató.

A játékosok igazolásért a szakmai stáb vezetője, jelen esetben az aktuális vezetőedző felel. Ők együtt rakják össze a pályán látható csapatot. Természetesen be vannak avatva, közösen hoznak döntést az igazolásokról.

Ami az öltözőben használatos nyelvet illeti: Stöger kijelentette, a jövőben angolul szeretne interjúkat adni – és ez lesz a közös nyelv a játékosokkal is – , de az első alkalomra azért választotta a németet, mert fontosnak tartotta, hogy megfelelően tudja hangsúlyozni, miért vállalta el a Fradi irányítását és melyek azok a célok, amiért küzdenek.

A magyar nyelvvel a Google Translate segítségével próbáltam megbirkózni. Apró cél számomra, hogy a következő sajtótájékoztatón magyarul szeretném köszönteni a sajtó munkatársait.

Stöger megjegyezte, szeret fiatal játékosokkal együtt dolgozni és a hosszú távú célok között szerepel az is, hogy saját nevelésű magyar futballistákat építsenek be a csapatba.

Stöger a Fradinál: “Ne higgye azt egyik szurkoló sem, hogy mindig csak támadni fogunk” – újra a csoportkör a cél