A költségvetésről

– Európai viszonylatban a Ferencváros “csontutolsó” volt a Bajnokok Ligájában – kezdte a Ferencváros elnöke a Pesti TV Beugró Hobbista című műsorában. – Nekünk 30 millió eurós költségvetésünk van, ez borzasztó nagy szám Magyarországon, de a második legkisebb költségvetése azt hiszem a Dinamo Kijevnek volt a BL-ben, ami 90 millió euró, tehát a háromszorosa a miénknek. De mégis idekerültünk és mindenki a csodájára járt, nekünk ebből a pénzből egy szinttel lejjebb, az Európa Ligában kellene lennünk. Kérdezték, hogy lehet, hogy a Fradi ide került? Mondtam nekik, hogy ilyen klubot még nem láttak Európában, ami ennyit dolgozik. Magyarországon egyébként az első három helyezett nagyjából hasonló költségvetésből működik. Hiszünk abban, hogy mindig van egy rövidebb út, hamarabb jutunk el a célunkhoz. Nemcsak a labdarúgók, hanem a takarítók is bajnokok akarnak lenni a Népligetben.

Magyar játékosok a Fradiban

– Mindig törekszünk erre, de bizonyos minőség után, mondjuk a BL-ben, ki segítene nekünk? Megnéztem a magyar válogatott keretét, talán négy játékos van, aki segítséget jelentene, de mind a négy elérhetetlen számunkra fizetésben, vagy kivásárlási árban. A többiek nem jelentenek erősítést. Nagyon sok olyan tehetséges magyar játékos van, aki az NB I-ben jó, de a Fradiban nem. Ezért nagyon nehéz. Most is van kiszemelt, mindig van, de sosem beszélünk róluk. Nem szeretek pletykálni, egy játékosigazolás az utolsó pillanatban is meghiúsulhat. Elérhető dolog lenne, hogy egy világsztár a Fradinál vezessen le, de nekem nem ez a célom. Inkább jöjjenek ide éhes fiatalok, akik olyan tehetségek, akiknek például Belgiumban kisiklott a karrierjük, itt azonban megemberelnék magukat és kiteljesednének, én ennek jobban örülnék. Volt egy Benjamin Lauth nevű német válogatott labdarúgónk, idejött és nem adott hozzá semmit, levezetett.

A Bajnokok Ligájáról

– A fájdalom hajtott, mert egyszer a Fehérvár játszott a stadionunkban Európa Liga-meccset. Már Szergej Rebrov volt a vezetőedzőnk, ott álltunk az EL-himnusz után és csak annyit kérdezett tőlem, hogy “fájt”? Mondtam, hogy nagyon. Nem akartam, hogy fájjon, ezért inkább megcsináltuk. Az UEFA honlapja csak annyit írt, hogy egy nagy klub visszatért, ez fantasztikus érzés volt.

Szuperliga

– Próbálom az indulataimat leküzdeni… Az angol klubok kivételével ezek a klubok mind tönkrementek. A Juventus a tönkremenés szélén van, a Barcelona jogásza megkérdezte a mi jogászunkat, hogy mi mennyiért tudunk igazolni. Ő mondott egy számot, mire a Barcelona jogásza azt válaszolta: “de jó nektek, mert mi semennyiért”. A Barcának annyi pénze nincs, hogy játékost tudjon vásárolni. Van egy csomó játékosuk, akiket megvettek halasztott fizetéssel és gondban vannak ezek kifizetésével. Nem vagyok közgazdász, de a Szuperliga emlékeztet a 2008-as tőzsdeválságra. Most ott állnak ezek a klubok, hogy több pénzre van szükségük, különben tönkre fognak menni. Ha az UEFA-ban lett volna kicsit több bátorság, akkor azt kellett volna mondaniuk, hogy “fantasztikus teljesítmény, gyönyörű stadion meg minden, de ez harmadosztály lesz, kedves fiúk”, ezt azonban nem merték megcsinálni. A Real Madridnak is jelentős adóság-állománya van, hitelekből fizetik a hiteleket, gáz van.

Fradi: A távozás küszöbén az egyik alapember, nem hosszabbítanak vele

A koronavírus hatása a Fradira

– Van egy kedvenc Seneca-mondásom: “Minden szél jó valamire, ha tudod, hol van a kikötő”. Rossz dolog a vírus, de a versenytársainktól mi el akartunk lépni, jól akartuk kezelni a COVID-ot. Mi akkor is edzettünk, amikor sokan nem. Kitaláltuk azt, hogy csak futóedzések vannak és olyan labdás edzések, hogy 15 méterre vannak egymástól a játékosok és nem rúgják egymáshoz a labdát, mert az is fertőz. Nehéz volt, de akkor is edzettünk. Ott el tudtunk lépni egy csomó csapat mellett, mert valaki hetekig, vagy egy hónapig sem edzett.

A nézők visszatérése a lelátókra

– Én nem szoktam izgulni a meccsek előtt, de most remegett kezem-lábam, izgultam, nagyon megható volt. Jó érzés volt ott lenni és látni az embereken a boldogságot, de az ultrák nem jöttek el. Van náluk egy elv, hogy ha nem tudnak teljes létszámban ott lenni, akkor ők nem jönnek, márpedig most a beoltottság miatt ez nem lehetett így. Az a fajta Fradi-hangulat most nem volt, de mindenki boldog volt, hogy nézők előtt játszottunk, a focisták is így voltak ezzel.

Fradi: A válogatott védő gólvágó testvére lehet az egyik kiszemelt