Pár napja honlapunk is beszámolt arról, hogy Csoboth Kevin ügyében feljelentést tesz a Ferencváros. Ennek oka az volt, hogy a klub tájékoztatása szerint nem vezettek eredményre a fiatal labdarúgó átigazolása kapcsán a képzési kártalanítás ügyében a Ferencváros és a Benfica között folytatott megbeszélések.

A zöld-fehérek ezt követően döntöttek úgy, hogy a nemzetközi szövetség, a FIFA vitarendező szervéhez fordul. A Ferencváros jelezte az is, hogy ezzel együtt a játékossal kapcsolatos magyarországi fiktív átigazolás gyanúja miatt a következő napokban büntető feljelentést fog tenni csalás és okirat-hamisítás ügyében.

 

A tervezett lépések kapcsán fordultunk a Benficához, de a játékos édesapjával, Csoboth Róberttel is felvettük a kapcsolatot. A korábbi labdarúgó türelmet kért tőlünk, végül a család képviselője, Dr. Dányi Szilárd tájékoztatott arról, mi az ő álláspontjuk a Ferencváros tervezett lépéseiről:

“Alulírott, dr. Dányi Szilárd ügyvéd, mint Csoboth Kevin meghatalmazott jogi képviselője a Ferencváros Torna Club hivatalos honlapján, a fradi.hu-n 2017. február 1. napján 17 óra 22. perckor megjelentetett, „Feljelentést tesz az FTC” című közleménnyel kapcsolatban az alábbiakban kívánok reagálni ügyfelem nevében és képviseletében:

Csoboth Kevin 2015. augusztus 3. napján szerződött az FTC Labdarúgó Zártkörűen Működő Részvénytársasághoz (továbbiakban, mint FTC) és kötött amatőr sportszerződést 2016. június 30. napjáig, tehát Csoboth Kevin kb. 11 hónapig volt az FTC szerződtetett amatőr labdarúgója úgy, hogy az átigazolásával kapcsolatban az FTC-nek sem átigazolási díjat, sem képzési kártalanítást, sem működési költségtérítést nem kellett fizetnie, azaz a labdarúgó játékjogát az FTC ingyen szerezte meg.

Ügyfelem amatőr sportszerződése 2016. június 30. napján lejárt anélkül, hogy az FTC hivatásos sportolói szerződés megkötésével kapcsolatban bármilyen konkrét, érdemi ajánlatot tett volna a részére, azon túl, hogy egyszer szóban arról tájékoztatták, hogy majd a nyár végén hivatásos szerződést fognak ajánlani neki. Ügyfelem, mivel bízott benne, hogy az FTC hivatásos sportolóként szerződtetni kívánja, 2016. július végéig nem igazolt át máshová, de figyelemmel arra, hogy addig még érdemi, írásos ajánlatot sem kapott az FTC-től úgy döntött, hogy visszatér Baranya megyébe és 2016. július végén a neki ajánlatott tevő, HR-Rent Kozármisleny elnevezésű, NB II-es felnőtt nagypályás labdarúgócsapatot működtető sportszervezettel hivatásos szerződést kötött. Új sportszervezete az ezzel kapcsolatosan, az akkor hatályos Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzatban előírt fizetési kötelezettségét maradéktalanul teljesítette az FTC felé.

Itt hangsúlyozni kívánom, hogy amennyiben Csoboth Kevin tovább várt volna az FTC ajánlatára, azaz 2016. július 31. napjáig nem állapodott volna meg más sportszervezettel, abban az esetben az akkor hatályos Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat alapján 2016. augusztus 1. napjától annak ellenére, hogy szerződése nem volt már, csak és kizárólag az FTC hozzájárulásával tudott volna más sportszervezethez átigazolni a nyári átigazolási időszakban, azaz így abba a helyzetbe kerülhetett volna, hogy ha nem tud megállapodni az FTC-vel, akkor is kénytelen lett volna az FTC-nél maradni amatőr labdarúgóként, függetlenül attól, hogy esetleg más sportszervezet őt hivatásos sportolóként kívánja foglalkoztatni, és ezt a kiszolgáltatott helyzetet elkerülendő döntött úgy, ahogy döntött.

Csoboth Kevin és annak új sportszervezete 2016. szeptember elején állapodott meg a Sport Lisboa e Benfica elnevezésű sportszervezettel arról, hogy ügyfelem jelen bajnoki év végéig kölcsönben a Sport Lisboa e Benfica labdarúgója lesz, azaz ezen megállapodás több mint egy hónappal azt követően történt, hogy Csoboth Kevin megkötötte új magyar sportszervezetével a hivatásos szerződést.

Fentiek alapján tehát nyomatékosan rögzíteni kívánom, hogy Csoboth Kevin senkit nem csapott be, semmilyen bűncselekmény elkövetésében nem vett részt, ő mindig mindenben a magyar és a nemzetközi labdarúgó szövetség szabályai alapján járt el, és áll bárminemű vizsgálat elé.”

Természetesen ha a későbbiekben az ügy bármelyik szereplője reagálni kíván a közleményre, annak helyt adunk.

Csoboth Kevin egyike annak a közel 40 fiatalnak, aki külföldön pallérozódik: a Barcában és az Ajaxban is van magyar, erről nemrégiben részletesen írtunk – kattints!

Kubatov: Aki szereti a magyar futballt, az nem csinál ilyet

A Ferencváros egyébként pár napja jelentette be, hogy a FIFA-hoz fordul, de Kubatov Gábor az FTC elnöke néhány hete, hagyományos szilveszteri évértékelőjében már érintette az ügyet, akkor így kommentálta a történetet.

– Van egy játékosunk, elment 16 évesen a Benficához, átigazolt a Kozármislenyhez, onnan ment tovább. Mi feljelentést tettünk az UEFA-nál az ügyben, mert nevelési költséget is kapnunk kellett volna, tizenvalahány millió forintot, de azt nem fizették ki, inkább elvitték egy olcsóbb klubhoz, és onnan igazolták tovább. Aki szereti a magyar futballt, az nem csinál ilyet. Addig fejjük ezt a tehenet, a magyar futballt, addig nem adunk neki enni, amíg éhen fog dögleni – fogalmazott december végén a klubvezető.