Fej-fej mellett haladnak a Videoton mellett a bajnokságban. Kicsit árnyalja a képet, hogy idegenben az utolsó öt mérkőzésükből csak egyszer tudtak nyerni. Miért nem megy a csapatnak a játék idegenben?

– Gyakorlatilag az idegenbeli meccsünkből hiányzik az önbizalmunk, ami hazai pályán megvan. Kellő határozottsággal kellene fellépnünk, és sajnos nem áll mellénk a szerencse vitatott szituációkban sem, ahogy a Debrecenben, amikor szerintem tizenegyest kellett volna kapnunk. Azonban nem szabad búslakodnunk, hiszen két hét múlva újabb idegenbeli mérkőzést játszhatunk, amikor is a Videoton lesz az ellenfél, és akkor megmutathatjuk, hogy igenis rászolgálunk a szerencsére. Sajnos a Debrecen ellen az első gól utáni formánkat nem tudtuk átmenteni a második játékrészre, és önhibánkon kívül átváltottunk egyfajta harakiri játékstílusra, ami teljesen szükségtelen volt. Harminc percig uraltuk a mérkőzést, aztán egy kontraszituációba belefutottunk, és visszahoztuk a mérkőzésbe a Lokit.

A Debrecen ellen a középpályán egy labdavesztésből kaptak gólt. A következő meccsekre vonatkozóan sikerült azóta rendezni a sorokat?

Azon a meccsen Otigbának le kellett volna venni a labdát, és normális esetben ki kellett volna rúgni a labdát a Nagyerdőből, de ezt nem tette meg. Tanultunk a hibáinkból, hiszen a videóelemzés során mind a szakmai stáb, mind a játékosok láthatták, hogy csak magasan előre ívelt labdákkal operáltunk.

Szükségtelen volt, mert bumerángszerűen visszaszállt a labda, és ezt nem tudta Otigba lekezelni, mellette Pedroso sem helyezkedett jól. Lehetőségünk lett volna a taktikai szabálytalanságra, de így a saját kárunkra a hónap gólját kaptuk egy ilyen erős ellenfél ellen.

Elmondása szerint 30 percig irányítottak, azonban utána amatőr hibát vétettek. Elfáradtak a játékosok fejben, vagy kondícióbeli problémák léptek fel náluk?

Ha egy játékosnak erőnléti gondja lenne, akkor nem lennék egy jó edző. Magabiztosan állíthatom, senki sem küzd erőnléti problémával, egyszerűen csak egy kihagyás volt. Megesik, hogy némelyik játékos egy szituációban rossz döntést hoz.

Nem a spanyol, német, francia, vagy olasz bajnokságról beszélünk, hanem a magyarról, ahol minden mérkőzésen lehet egy ilyen rossz döntés valamelyik csapat játékosánál.

A legkevesebb gólt kaptuk csapatként, és van még rajtunk kívül másik tizenegy, ami többet hibázik, de ők sem fejben fáradtak el, vagy éppen rossz lenne a kondijuk. Mindazonáltal bizonyos, hogy a játékosoknak gyorsan kell felismerni az adódó helyzeteket, és utána rövid idő alatt gyors döntést kell hozniuk.

Gera Zoltán és Hajnal Tamás hosszú ideje nem lépett pályára. Van még esély arra, hogy idén újra játszhassanak?

Gyakorlatilag kicsi a valószínűsége, hogy mindketten játszanak, hiszen folyamatosan csak a rehabilitációs edzéseket csinálják hétről-hétre. Szomorúak és látom rajtuk, hogy ég bennük a vágy a játék iránt, de ez nem ilyen egyszerű, mint azt gondolnánk. Pár nap pihenőt adtam mindkettőjüknek, játszanának, de sajnos újra és újra ezt a tréninget kell végrehajtaniuk, ami keserűség számukra.

Fernando Gorriarán a DelSol spanyol rádiónak elmondta, hogy uruguayi válogatott szeretne lenni. Ön szerint megérett erre a feladatra?

Szép dolog tőle, hogy ilyen célt tűzött ki maga elé. Az ittléte alatt sokat fejlődött, ami nagy pozitívum, de még hosszú az út előtte, hogy uruguayi válogatott legyen. Kiváló a hozzáállása, ami alapfeltétel egy ilyen esetben. Továbbra is segíteni fogjuk, hogy a játéka még átgondoltabb legyen, és ebben állunk a rendelkezésére, biztosítjuk számára a megfelelő feltételeket.

Edzőként öröm számomra, hogy nagyon dinamikus, erős a párharcokban, sőt egy az egy elleni szituációkban is vissza tud szerezni labdákat. Kicsit a passzolási pontosságán kell csiszolni, valamint a hosszú és a rövid passzoknak a tökéletes arányát kell elsajátítania jobban.

Mindemellett fejben gyorsan kell döntést hoznia, és észlelnie kell, hogy mi történik körülötte, és ezáltal kiszélesedhet az a terület, amit ő maga lát.

A hírek szerint Argentínában keresnek új játékosokat, és konkrét labdarúgók is képben vannak. Mi történt az elmúlt napokban?

Egyelőre annyi történt, hogy a játékosmegfigyelők folyamatosan utaznak Dél-Amerika egyes országaiban, és különböző játékosokat néznek meg. Nem kell nagyon messzire visszamennünk az időben, mivel Gorriarán és Somalia és még jó pár légiósom kiváló vétel volt. Dr. Berzeviczi Attila mellett Vladan Cukic jó munkát végeznek, és javaslatokkal látnak el minket az ottlétük alatt. Miután végeztek a feladatukkal, akkor összeülünk Ralf Zumdickkal és a szakmai stáb többi tagjával, és közösen eldöntjük, ki az, aki beleillik a csapatba és anyagilag is megoldható-e az adott játékos szerződése. Kis időbe telik ez a folyamat, de biztos vagyok benne, hogy ki fog kristályosodni, most csak megfigyelés történik Dél-Amerikában.

LENKÓ PATRIK