Megtartotta első hivatalos sajtótájékoztatóját a Groupama Arénában a Ferencváros új és bemutatkozó vezetőedzője, az orosz Sztanyiszlav Csercseszov. A csütörtökön elhangzottakról az alábbiakban a kérdések és témák mentén írt kivonatot a csakfoci.hu.

Miért a Ferencvárost választotta?

– Felmértem, hogy a klub karaktere passzol-e hozzám. Győztes klub, sok sikerrel. Azt gondolom, hogy az én mentalitásom is illik a Ferencvároshoz.

Hogy mutatná be magát a szurkolóknak?

– Az ilyen nagycsapatok, mint a Ferencváros nem léteznének a szurkolók nélkül. Tudom, hogy hatalmas szurkolótábora van a klubnak. A munkában hiszek, keményen fogunk dolgozni. Ebben hiszek, nem a szavakban.

Láttam, hogy az Európa Ligában telt ház előtt játszott a csapat, a bajnokságban viszont nem. Az is a cél, hogy a bajnokságban is megtöltsük a stadiont a játékunkkal.

Mik az első benyomásai? Az újabb csoportkörhöz mely posztokon kell erősíteni?

Három edzésnapon vagyunk túl a csapattal. Természetesen nem mondhatom azt, hogy mindenkit tökéletesen ismerek, de eddig minden utasításomat betartották a játékosok. Sajnos vannak hiányzóink is a koronavírus miatt, Loncar, Uzuni és Besic sem áll rendelkezésünkre, míg hárman az Afrika-kupán vannak, így ez nem könnyíti meg a dolgunkat, de nem panaszkodunk. Fontosak persze a változtatások minden téren, de egyelőre próbálunk összecsiszolódni és meghallgatjuk egymást. A minap együtt vacsoráztam az elnök úrral és a vezetéssel. Beszéltünk a célokról. Először a bajnoki cím a legfontosabb, utána beszélhetünk a következő elérhető célokról. Nem lenne szép, ha most arról beszélnék, hogy milyen posztokon erősítenénk, hiszen még nem ismerem a keretet. Azt tudom mondani, hogy mindig az én játékosaim a legjobbak.

Tervezi-e orosz játékosok szerződtetését?

Egyelőre nem, a saját játékosaimat szeretném előbb megismerni. Tudom, hogy az utánpótlása is jó a klubnak, sok tehetséges játékos van. Megnézzük őket is. Játékost venni könnyű, de fejlődésre bírni őket sokkal keményebb munka.

Valóban beszélt elődjével, Peter Stögerrel, mielőtt átvette volna a Ferencváros irányítását? 

Peterrel immáron 20 éve ismerjük egymást, minden jót kívánt és megerősített abban, hogy egy nagyon jó csapatot fogok átvenni. Stögerrel baráti beszélgetésünk volt, nem beszéltünk a játékosokról. Ha beszéltünk volna, akkor sem osztanám meg ezt Önökkel. 

Milyen “típusú” Fradira számíthatnak a szurkolók?

– Mindenki szeretne valami külünlegeset hallani, egyelőre azt tudom mondani, hogy bajnokságot szeretnénk nyerni. Ehhez pedig modern futball kell. Idő szükséges viszont ahhoz, hogy kitaláljuk, milyen futball illik a kerethez. Nagyon jó támadóink vannak, amit ki kell használni, de fő az egyensúly. Már Rebrov Ferencvárosát is láttam. Más stílust játszott a két edzőnél a csapat. Meg kell ismernem a keretet, utána dönthetünk a stílusról hosszú távon.

Mit tud az NB I-ről?

A segédedzőm jól ismeri az ellenfeleket, Máté Csaba pedig marad a stáb tagja. Minden ellenfélből maximálisan felkészülünk majd.

11 éve dolgozik együtt a stábjával. Mi alapján választotta ki őket?

Ez a 11 év nem állna mögöttünk, ha nem passzolnánk ennyire össze. Folyamatosan fejlesztjük egymást is a közös munkánkkal. A stábtagok mind-mind bajnokok voltak már és szeretnének újra azok lenni. Mindannyian célorinetáltak vagyunk.

2016 óta nem dolgozott klubcsapatnál. Mennyire lesz könnyű visszarázódnia a napi munkába?

Mindig más egy klubcsapatot irányítani. Más ez a helyzet abból a szempontból is, hogy először dolgozom Magyarországon. Ismerkedem a helyezettel, a prioritásokkal, hogy mire kell odafigyelni.

Mit szól ahhoz, hogy nagyon szigorú edzőnek tartják?

Egy profi klubnál szükség van a fegyelmre, az év 365 napjában rendben kell menniük a dolgoknak. Nem az egyéni akarat érvényesül a csapaton belül, hanem mindnekinek a saját munkáját kell végeznie. Minden játékosnak megvan a maga kvalitása és bele is kell tennie ezt a közösbe. Ha engem jellemezni kellene, demokratikus diktátornak mondanám magam.

Volt kapusként mit gondol arról, hogy a Fradinak két válogatott hálóőre is van?

Örülök, hogy két ilyen nagyszerű kapusunk van. Dibusszal, mint csapatkapitánnyal már leültünk beszélni, a magyar-oroszon a pályán is láttam. Bogdán Ádám Angliában is jó teljesítményt nyújtott. Jó, hogy két ilyen hálóőre van a klubnak!

Nikolics Nemanját és Dzsudzsák Balázst is edzette korábban Varsóban, illetve Moszkvában. Mi a véleménye róluk?

– Mindketten nagyon jó sportemberek, mindig számíthatott rájuk a csapat. Mindkettőjükkel beszéltem, mikor idejöttem, ők pedig minden jót kívántak nekem.

Melyik edző volt Önre a legnagyobb hatással játékosként?

Azt, hogy milyen egy tökéletes edző, nem tudom. De topedzőkkel dolgozhattam, például Lobanovszkijval vagy Joachim Lőwvel. De Konsztantyin Beszkov vagy Oleg Romancev is óriási tudású szakember volt.

Azok közül a játékosok közül, akiket edzett, volt-e kedvence?

Kedvenc játékosom sosem volt. Ha lenne ilyen, akkor nem is lennék profi edző. Sok olyan játékosom volt viszont, akik nagyban segítették a munkámat, hogy sikeres lehessek: Kurányi, Dzjuba, Akinfejev, Zsirkov, Nikolics, Dzsudzsák – és még sorolhatnám.

Tervezi-e, hogy megtanul magyarul?

“Egészségedre!” Nem. Az angolomat szeretném inkább fejleszteni. Remélhetőleg 1-2 hónap múlva angolul fogok nyilatkozni. Nem értem, Magyarországon miért beszélnek többen angolul, mint németül. Itt volt az osztrák-magyar monarchia, nem értem, mi történt azóta…

– viccelődött Csercseszov.