Boldogság és büszkeség – ilyen érzések dolgoznak jelenleg is az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatójában, Orosz Pálban, aki kijelentette: a Fradinak a BL-szereplés mellett is kiemelt figyelmet kell fordítania a hazai bajnokságra, az NB I megnyerése ugyanis alapfeltétele annak, hogy az idei nemzetközi menetelés megismételhető legyen. A sportvezető elmondta, mit gondol az egymeccses selejtezőről, melyik volt a legkedvesebb élménye a kvalifikáció során és beszéltarról is, hogy miként élte meg azt a pillanatot, amikor a Ferencváros 25 év után újra bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe – írja a fradi.hu.

– Ez a siker egy hosszú folyamatnak a része. Nagyon messziről indultunk 10 évvel ezelőtt. Emlékszem, Kubatov Gábor akkor azt mondta: bajnokok leszünk. Ő bajnok lesz, aki vele tart, vele tart, aki nem, nem. Most pedig BL-csoportkört fogunk játszani. Mi hittünk ebben, eszerint dolgoztunk, ennek „köszönhetően” kaptam a gúnynevemet is, a „Csoportkör Pált”, amiért már tavaly is megdolgoztam, de az idén meg aztán főleg. Boldogok vagyunk és büszkék is, hiszen ne felejtsük el, kevés olyan klub van, amely négy selejtezőkört játszik és úgy kerül a csoportkörbe, ráadásul ilyen ellenfelek ellen, mint mi. Nem volt könnyű utunk, ne feledjük, hogy a svéd, a skót, a horvát és a norvég bajnokon át jutottunk be a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A sorsolás eredménye egyfajta megkoronázása ennek az egésznek. Szeretnénk minél jobb eredményt elérni a csoportkörben, azt viszont reálisan kell látni, hogy milyen ellenfelek ellen fogunk játszani. Innentől kezdve ez egy örömjáték. Természetesen fel fogunk készülni, mindenkinek nekimegyünk, aztán majd meglátjuk, hogy mindez mire lesz elég.

A vezérigazgató kiemelte, az is fémjelzi az elmúlt egy évet, hogy tavaly az Európa Liga, az idén pedig a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutottak be, kevesen gondolták volna, hogy ide el tudnak érni, tehát evidens, hogy a csapat nagyon sokat fejlődött.

– A kimondott célunk az idén is a bajnokság és a kupa megnyerése, bár Kubatov Gábor azt szokta mondani, hogy ha az U19-cel kellene nekimenni egy idénynek, akkor is ez lenne a cél. Szerintem elég erős keretünk van.

Viszont ahhoz, hogy jövőre is hasonlóan jó eredményeket érjünk el nemzetközi szinten, ahhoz először jövőre is meg kell nyernünk a magyar bajnokságot, hiszen kizárólag bajnokként lehet a BL-be eljutni. Ez most az egyes számú preferencia, ezért dolgozunk.

Jönnek majd a csoportmeccsek is, jön a Juventus, a Barcelona és a Dinamo Kijev, de nekünk továbbra is koncentrálnunk kell a bajnokságra, hiszen az NB I megnyerése a záloga annak, hogy ilyen magasságokba eljuthassunk – folytatta Orosz, majd kitért arra is, hogy előnyt jelentettek-e a Ferencváros számára az egymeccses BL-selejtezők. – Erre szoktam azt mondani, hogy végül is mindenkinek ugyanazok voltak a feltételek. Mi tudtunk élni a változó lebonyolítás adta lehetőségekkel. Nyilvánvaló, hogy egy magasabb játékerőt képviselő csapat ellen egy mérkőzésen több esélyed van a győzelemre, mint mondjuk két mérkőzés alapján, de az idén mindenkinek ez volt a rendszer.

Orosztól azt is megkérdezték, személy szerint miként élte meg azt a pillanatot, amikor a Molde elleni visszavágó lefújása után biztossá vált a BL-csoportkörös szereplés.

– Ájulás közeli állapotban voltam. Óriási tétje volt a rájátszás visszavágójának és hiába tudtuk, hogy az EL-csoportkör már biztosan megvan, mi mindig szeretünk egyet előrelépni, ezért az egész klub nevében mondhatom, hogy nagyon akartuk a BL-t. Ez nem csak a csapat vagy az edző sikere, a pályamunkástól az elnökig mindenkié. Természetesen Szergejnek óriási szerepe van ebben, de hangsúlyoznám: ez a siker mindenkié – mondta a vezérigazgató, aki elmondta, milyen célokat lehet kitűzni olyan ellenfelek mellett, mint a Juventus, a Barcelona és a Dinamo Kijev. – Reálisan kell látni.

Senki ne várja, hogy azt mondom, biztosan szerzünk néhány pontot, hiszen három olyan klub van mellettünk, amely toronymagasan esélyese a csoportnak.

Mi vagyunk a Fradi, szóval mindent megteszünk majd a siker érdekében, a legjobb tudásunk szerint felkészülünk a riválisok ellen. Ilyenkor az ember már nem azt mérlegeli, hogy ki ellen és hány pontot szerez, ez már amolyan örömjáték lesz, ezért azt szerettem volna, ha olyan mérkőzéseket játszhatunk, melyekre mindig emlékezni fogunk. Most az a lényeg, hogy közönségszórakoztató meccseket játsszunk és tegyünk meg mindent a siker érdekében. Az egész BL-szereplésünk egy futballünnep lesz, de nemcsak nekünk, hanem az egész magyar futballnak.