Mint kiderült, a szerb Milorad Mazic lesz a játékvezetője a vasárnapi Magyarország-Belgium mérkőzésnek a franciaországi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében.

A 43 éves bíró a kontinenstorna csoportkörében az Írország-Svédország (1-1) és a Spanyolország-Törökország (3-0) meccset vezette. Ő dirigálta 2013 márciusában a török-magyar (1-1) Európa-bajnoki selejtezőt is Isztambulban. A nemzetközi szövetség (FIFA) keretének 2009 óta a tagja.

Közelmúltját illetően több olyan meccse is volt a szerb bírónak, amikor akaratán kívül és nem túl pozitív értelemben is főszereplővé vált.  Ezeket gyűjtöttük össze:

 

“HOGY TUD EZ AZ EMBER ALUDNI?”

A 2014-es világbajnokság “legrosszabb ítéletének” választotta meg több mint 87 ezer szavazó a redcardtheref.com oldalán Mazic azon döntését, amelyet az Argentína-Irán csoportmeccsen hozott meg. Az 1-0-s találkozó 56. percében az airáni csatárt, Ashkan Dejagah-t egyértelműen akasztotta Pablo Zabaleta, de Mazic a 11-es helyett továbbot intett.

Az eset óriási felháborodást váltott ki, az irániak kapitánya, a portugál Carlos Queiroz például így fogalmazott: – Hogy tud ez az ember ma nyugodtan lefeküdni? Vagy akár bármikor az életében?

Egy orosz lap pedig például úgy fogalmazott, hogy “Mazic vagy teljesen inkompetens vagy egyszerűen csak vak”.

 

EZ A PORTUGÁL IS KIAKADT

Ugyancsak a 2014-es világbajnokságon vádolták meg részlehajlással a sporit. méghozzá a portugálok akkori szövetségi kapitánya, Paulo Bento, azután, hogy csapata 4-0-ra kikapott a későbbi aranyérmes németektől.

A portugálok három játékosukat is elveszítették a találkozón, Hugo Almeidát és Fábio Coentrãót sérülés, Pepét pedig egy buta piros lap miatt.

Két olyan eset is volt, amikor a játékvezető részrehajlóan döntött, az első a 11-esnél, a második a piros lapnál volt. Nem mondom, hogy csak a bíró hibázott, mert mi is, de ami az első félidőben történt a pályán, az az egész mérkőzést rendkívül nehézzé tette a számunkra. A kiállítás erőltetett volt, nem tudom, hogy Pepe hírneve miatt történt-e…

 

Az ominózus esetek:

Portugal penalty in the box against Germany-a

 

“SZERBEZETT” A MADRIDI, VÉRES FEJŰ MANDZUKIC

2015 áprilisában az Atlético Madridnál húzta ki a gyufát a szerb játékvezető. A Real elleni első BL-negyeddöntőn, a Vicente Calderónban Marcelo és Mario Suarez is vitatott sárgát kapott a bírótól, emiatt eltiltást kaptak és nem játszhattak a visszavágón.

Suarez ki is fakadt az eset miatt a lefújás után: – A bíró nagy rosszul vezette a mérkőzést. Minden tiszteletem mellett nem lenne szabad egy szerb játékvezetőt küldeni egy ilyen találkozóra. Remélem, a visszavágón jobb bírót kapunk majd – mondta a középpályás, később azonban – a további eltiltás elkerülése végett már visszakozott:

“Szeretnék bocsánatot kérni mindenkitől, akit megbántottam a szavaimmal, nem állt szándékomban. Arra akartam csak utalni, hogy olyan bírókat kellene küldeni az ilyen találkozókra, akik maguk is a topligákban vezetnek. Semmi többre nem utaltam, mindenki követ el hibákat”– írta a Twitteren.

Egy másik Atlético-játékos, a horvát Mario Mandzukic közben a pályán esett neki kis híján a bírónak, miután két nagyot kapott Ramostól és Carvajaltól is, fel is szakadt a fejbőre előbbi könyököse miatt.

 

BL-KIESÉST ÉRT A FURCSA ÍTÉLET

2015 augusztusában aztán a skót Celtic mestere, Ronny Deila kritizálta Mazicot, miután a glasgowiak kiestek a svéd Malmö ellen (0-2, 3-4-es összesítéssel) a Bajnokok Ligájából. A szerb Nir Button gólját nem adta meg végül szabálytalanság miatt 0-1-s állásnál. A menedzser finoman szólva nem értett egyet:

A meg nem adott gól óriási hiba volt. Megváltoztathatta volna a meccset teljes egészében, ha megadja a bíró, rendkívül csalódott vagyok, mint ahogy a játékosaim is – mondta.