Bernd Storck szövetségi kapitány és a magyar válogatottal holnap elutazik Franciaországba, ahol egy héttel később, Ausztria ellen megkezdi szereplését a labdarúgó Európa-bajnokságon. A szövetségi kapitány a második ausztriai edzőtábor, és a szombati Németország elleni mérkőzést (0-2) követően hétfőn reggel már az MLSZ elnöksége előtt tartott beszámolót a csapat által elvégzett feladatokról.

Mint elmondta, a május 9-én indult felkészülés minden időszakának, minden napjának megvolt a maga jelentősége, és a cél egyértelműen az, hogy a múlt héten kialakult 23 fős keretével a nemzeti csapat behozza esetleges lemaradását a versenytársakkal szemben, és a lehető legtöbbet kihozva magából, jól teljesítsen az Európa-bajnokságon.

A szándéka szerint való volt, hogy három erős csapattal, a nemzetközi sztárokkal tűzdelt horvátokkal (1-1), az Afrika Kupa-győztes elefántcsontpartiakkal (0-0) és a világbajnok németekkel találkozzon a csapat, hiszen – mint elmondta a testület előtt – egy gyenge ellenféllel szembeni önbizalomnövelő sikernek semmi értelme nem lett volna néhány nappal a nálunk magasabban jegyzett ellenfelekkel szembeni tétmeccsek előtt.

Csányi Sándor, és az MLSZ elnöksége támogatásáról biztosította a német szakembert, akitől a jövőben is szisztematikus, a fiatal tehetségekre is támaszkodó munkát vár.

Azok kapnak támogatást, akik élvonalbeli játékosokat képeznek

Az elnökség már korábban elhatározta az utánpótlás-képzési rendszer teljes megújítását annak érdekében, hogy a legnagyobb tehetségek ne kallódjanak el, és hogy a versenyeztetés struktúrája segítse a versenyhelyzet élesedését. Ennek a részletesen megtervezett és kidolgozott folyamatnak a része volt a belga Double Pass már 2013-ban megkezdett auditja is, amely 15 akadémia működését világította át, és állapította meg a legfontosabb konkrét és általános tanulságokat.

Most, hogy a stratégiai fejlesztési programoknak köszönhetően, az infrastrukturális, anyagi feltételek adottak, az MLSZ elnöksége döntést hozott arról, hogy 12 regionális utánpótlásközpont jelöl majd ki országos szinten. (Hogy melyek lesznek ezek, arról később születik döntés.) A leendő regionális utánpótlásközpontok szigorú működési szabályok és ellenőrzött szakmai- és pénzügyi feltételrendszer kialakításával működnek majd. A centrumok működési feltételeinek szabályozásával az MLSZ célja, hogy elősegítse a tehetséges játékosok „felfelé áramoltatását”, és megteremtse annak a szakmai munkának a feltételeit, mely biztosítja, hogy a jövőben egyetlen tehetséges fiatal se vesszen el a magyar labdarúgás számára.

A régiós centrumok kiválasztásakor, kijelölésekor a szakmai alkalmasság és a racionális gazdálkodás mellett, kiemelten fontos a regionalitás elve, annak érdekében, hogy a centrumok munkájuk során lefedjék az egész országot.

A regionális centrumok érdekeltek lesznek a hatékony munkavégzésben, mert azok az utánpótlás-nevelő centrumok kapnak több támogatást, amelyek a folyamat végén több versenyképes, élvonalbeli és válogatott játékost nevelnek és adnak a magyar labdarúgásnak.

A regionális központok kijelölésekor az MLSZ meghatározza a szakmai és infrastrukturális feltételeket, valamint meghatározza a személyi feltételek követelményeit, ennek következtében, várhatóan képzett külföldi utánpótlás-szakemberek érkezhetnek hazánkba. A döntés figyelembe veszi a belga audit eredményeit és ajánlásait. Ez alapján azoknak az akadémiáknak, utánpótlásképző centrumoknak van esélyük, ahol egyértelműen bebizonyosodott, hogy adottak a hatékony szakmai munka feltételei, és ehhez szakértelem és elkötelezettség párosul.

A lehetséges regionális centrumoknak október 31-ig kell kidolgozniuk a 3 éves szakmai és pénzügyi terveket, éves lebontásban. Ezek elfogadása után kezdhetik majd meg a tényleges működésüket, amelynek része lesz a női csapatok fönntartásának biztosítása is.

Csökkennek az adminisztrációs terhek

Új, integrált elektronikus informatikai és ügyviteli-rendszer alkalmazását tervezi a jövőben az MLSZ. A papír alapú dokumentáció (jegyzőkönyvek, szerződések, okiratok, engedélyek stb.) elektronikus úton történő beküldést és iktatását lehetővé tevő, a sportszervezetek adminisztrációs terheit jelentősen csökkentő rendszer hatékony működése érdekében néhány adminisztrációs szabály módosítása vált szükségessé. Az új elektronikus ügyviteli-rendszerre történő átállás követelményeinek elősegítése érdekében módosult a NYIÁSZ (Nyilvántartási és Átigazolási Szabályzat) valamint Versenyszabályzat, melyben tisztázták, egyértelműsítették a bajnoki osztályok feltöltésére vonatkozó szabályokat, valamint a bajnoki és kupamérkőzések helyszínének és helyének megválasztását is.

Az elmúlt 5 évben a leglátványosabb előrelépés a labdarúgás infrastrukturális fejlesztése terén volt tapasztalható. Az MLSZ Elnökségének döntése alapján tovább folytatja e sikeres programjait, ennek keretében – a megyei szervezeteinek az előértékelése és bírálatai alapján – ma döntést hozott az Országos Pályaépítési Program X. ütemének, a Kedvezményes Pályaépítési Program III. ütemének és Rekortán Pályaépítési Program II. ütemének nyertes pályázatairól.