Céldátum, végösszeg, katlanhangulat

Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár szerint ütemszerűen és költségemelkedés nélkül halad a jelenleg már szerkezetkész Puskás Aréna építése, amelynek a Magyar Labdarúgás Napjára, azaz november 25-ére kell üzemkésznek lennie.

A Puskás Stadion megőrizte a korábbi Népstadion jellegzetességeit, a lépcsőházak külső borításának arculata, de a korábbi alapanyagok is megmaradtak. A 67 ezer néző befogadására alkalmas lelátó sokkal közelebb került a pályához, és a meredekségnek is köszönhetően igazi “katlanhangulat” alakulhat ki a magyar válogatott meccsein.

A cél, hogy a stadionban ne csak meccsek lehessenek, hanem konferenciák, céges rendezvények, koncertek, fesztiválok otthona is legyen az aréna, ami teljesen magyar, azaz a tervezést és a kivitelezést is magyar szakemberek végezték és végzik. A stadion megőrizte a korábbi toronyépületet is, amelyben Puskás Ferencről szóló kiállítás nyílik majd – írja az Origo.

Az államtitkár, egyben a stadionért felelős kormánybiztos elmondta, a stadion elkészültének időpontja be van biztosítva, a kivitelezőnek minden nap késedelme 142 millió forintba kerülne.

Kiemelte, hogy nemzetközi szinten átlagos árból kívánták megvalósítani a létesítményt, ennek érdekében nyílt EU-s pályázatot hirdettek, amelyből a legolcsóbbat választották, így a Puskás Aréna áfa nélkül nettó 142 milliárd forintból épül fel.

A kormánybiztos szerint az építkezés 15 ezer embernek adott munkát, a kecskeméti acélgyárosoktól kezdve a kamionsofőrökön át az építőkig, a munkaterületen pedig naponta 1500-2000 ember tevékenykedik. Az építkezés során 10 ezer tonna acélt és 75 lakótelepi ház felhúzásához elegendő vasbetont használtak fel, a küzdőtér 11 ezer négyzetméteres lesz.

Csányi: “Reméljük, a válogatott is betölti a szerepét”

Csányi Sándor kijelentette, ma már nyugodtan szemléli az építkezést az európai szövetség (UEFA), de súlyos volt a helyzet, amikor 2017-ben elvették Brüsszeltől a 2020-as Eb társrendező szerepét, mert a Puskás Aréna is komoly csúszásban volt, amit viszont mostanra behoztak.

“A stadion biztosan betölti szerepét a négy Eb-mérkőzéssel. Reméljük, a magyar válogatott is betölti az Eb-részvétellel” – mondta a sportvezető, aki a sportág hazai helyzetéről is szót ejtett: sikerként értékelte a tömegesítést és az infrastruktúra javítását, elmaradásként pedig a 6 és 14 év közötti futballisták képzését említette. “Néhány éven belül lesz nemzetközi döntő a stadionban, amely ha bizonyít, akkor Bajnokok Ligája-döntő is lesz” – fogalmazott.

Csányi Sándor kijelentette, amennyiben a határidő előtt, már november 15-ére elkészül a létesítmény, akkor válogatott mérkőzéssel, ellenkező esetben kettős rangadóval avatják fel a stadiont.

“Már csak az MLSZ-en múlik a szerződés aláírása. Arra várunk, hogy az építtető írásban vállalja-e a november 15-i határidőt, ez a napokban eldőlhet” – mondta az MTI érdeklődésére a sportvezető arra a kérdésre, hogy melyik nemzeti együttes lenne a magyar válogatott ellenfele a megnyitón.

“Az országnak és a fővárosnak szüksége van egy ilyen multifunkcionális arénára” – jelentette ki Tarlós István főpolgármester.

Gera örül és sajnálja is

Gera Zoltán, a 2020-as kontinensviadal magyarországi nagykövete vegyes érzéseinek adott hangot: egyrészt örül, mert gyönyörűnek látja már most a stadiont, másrészt sajnálja, hogy nem egy-két évvel korábban készült el, mert így ő már nem futballozhat benne.

“A horvátok elleni meccsen belegondoltam, hogy mi lenne, ha az új stadionban 67 ezren biztatnának minket. Már nagyon várom. A selejtezők második meccsén a csapat már azt az arcát mutatta, amit remélem, hogy a következő meccseken is mutatni fog. Biztos vagyok benne, hogy Marco Rossi is azon lesz, hogy a válogatott Eb-meccsen szerepelhessen ebben a csodálatos stadionban. Gratulálok mindenkinek, akinek része van abban, hogy ilyen csodálatos aréna épül” – mondta Gera Zoltán.

A jövő évi Eb-n, melyet rendhagyó módon 12 ország egy-egy városában rendeznek, a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Amennyiben a magyar válogatott is résztvevő lesz, akkor legalább két találkozóját hazai pályán játszhatja a csoportkörben. (Forrás: MTI / Origo)

Az esemény sajtótájékoztatóján kiosztott videót, illetve a fotókat a magyarepitok.hu tette közzé:

TOVÁBB: A teljes galéria itt – kattints!