A számára berlini búcsúval véget ért idényt követően itthon pihen egyelőre Dárdai Pál, a magyar válogatott korábbi és a Hertha – már csak volt – szakvezetője. A szezon végén tervei szerint egy év pihenőre vonuló szakember a Kossuth Rádió “Sportvilág” c. műsorában nyilatkozott, az interjú elején pedig felelevenítette azt az 1998-as Eb-selejtezőt, amelyen ő lőtte a magyar válogatott első gólját Bakuban.

Valamennyire emlékszem, az biztos, hogy tizenöt kilóval könnyebb voltam… Szerintem Hamar szaladt el a bal oldalon, és ahogy visszagurított, kicsit furcsán jött nekem a labda, Illés Béla pedig hátulról rám kiabált, hogy “Palcsi, kell a gól!” – idézi az m4sport.hu a nyilatkozatát.

A szombati mérkőzéssel kapcsolatban a 43 éves tréner elmondta, a horvátok ellen szerzett „bónuszpontoknak” köszönhetően jó esélyei vannak a magyar válogatottnak. Dárdai szerint a Bakuban várható magas páratartalom nem okozhat problémát Marco Rossi szövetségi kapitány csapata számára.

Én nem tartanék tőle, mert egy meccsen ki lehet préselni magadból dolgokat. Lehet, hogy inkább utána fognak “megzakkanni”, a következő meccsre. Azt gondolom, hogy egyszer, arra a 90 percre, vagy legyen 95, az nettó játékidőben maximum 60 perc, arra nem kell tartani a páratartalomtól, arra fel tudja szívni magát egy játékos, ha pedig nem, akkor baj van, mert ez akarat kérdése.

A volt kapitány szerint megszerezhető a hat pont a két Eb-selejtezőn, de nem is szabad túlzott elvárásokat támasztani a játékosokkal szemben, mert az bénítóan is hathat.

Papírforma szerint benne van a hat pont, de hat pontot kitűzni célnak, az valamilyen szinten nyomás a játékosokra is. Én azt gondolom, hogy egy picit mindig le kell venni a nyomást a játékosokról. Ha 4-6 pontról beszélünk, szerintem az is jó, mivel megvannak a bónuszpontok a horvátok ellen. Azt gondolom, hogy eddig Rossinál jól dolgoznak a játékosok, a taktika rendben van, bízzunk abban, hogy a napi forma és a motiváció is meglesz. A hat pont csúcs lenne, de szerintem a négy is jó. Talán az elmúlt 30 év legnagyobb győzelmét aratták a horvátok ellen, itt most nem szabad elpotyogtatni pontokat.

A jövővel kapcsolatban Dárdai megismételte, hogy több ajánlata is volt, miután kiderült, hogy távozik a Herthától, de egyelőre nem érzi magában azt a tüzet és motivációt, ami ahhoz kellene, hogy teljes erőbedobással tudjon dolgozni egy csapatnál.

Ha olyan lehetőségem lesz, amelynél kiderülhet, hogy más játékosok és más célok esetén mit lehet kihozni az én ötleteimmel és taktikai felfogásommal, az lehet, hogy elgondolkoztatna és kipróbálnám magam, de ettől függetlenül nekem semmi problémám nincs azzal, ha jövőre ilyenkor már készítem az anyagokat, hogy hogyan szállok vissza az utánpótlásba.

Szívesen csinálom azt is, akár egyéni képzést, akár látni a gyerekeket fejlődni U15-ben, U17-ben vagy U19-ben. Ezek szép munkák, nincs stressz, az ember a fociban marad és jól érzi magát. Meglátjuk, mit hoz a sors, az is lehet, hogy azt mondom majd, hogy nekem nem is hiányzik már. Képezni fogom magam tovább, elmegyek hospitálni, figyelem a Bundesliga-csapatokat, mert ha jön egy ajánlat, amire azt mondja az ember, hogy igen, akkor képben kell lenni – tette hozzá.

Rossi: “Ha visszaesik a koncentráltságunk, bajba kerülhetünk” – így várja az azeriek elleni meccset