Az észak-amerikai profiligában (MLS) szereplő Sporting Kansas City magyar válogatott hátvédje, Baráth Botond az M4 Sport Sporthíradó című műsorában elmondta, a Horvátországban elszenvedett – ahol eltiltottként csak a lelátón szurkolhatott – 3-0-s vereség után a szakmai stáb tagjainak jóval többet kellett beszélgetni a játékosokkal annak érdekében, hogy Azerbajdzsán ellen megfelelő mentális állapotban lépjenek pályára.

Kilencven százalékig tele van a pohár, de még van egy mérkőzésünk hátra. Örülünk, hogy harcban vagyunk az Eb-kijutásért – kezdte Baráth Botond, majd elárulta, mi hangzott el az azeriek elleni meccs félidejében. – Marco Rossi kijelentette, nem úgy álltunk hozzá a mérkőzéshez, ahogy azt elvárta tőlünk, sokat hibáztunk, nem koncentráltunk kellően.

Lehetséges, hogy valaki fejben nem tudta magát annyira felkészíteni, vagy egy kicsit túlgondolta a szituációkat és ezért túlizgulta az egészet.

De ez már a múlt, ezzel szerintem már nem kell foglalkozni, és inkább koncentráljunk arra, hogy minél jobban teljesítsünk Wales ellen.

Műsorvezetői kérdésre válaszolva kifejtette, a szakmai stáb milyen praktikákat alkalmazott a játékosok felkészítésének érdekében az azeriek elleni Eb-selejtező előtt.

Egy kicsit sokat kellett beszélgetni mindenkivel. A két mérkőzés között eltelt pár nap inkább beszélgetésekkel és mentális felkészítéssel telt. Próbáltuk helyretenni magunkat a 3-0-s vereség után, mert mégis hazai pályán Azerbajdzsán ellen játszottunk, ahol a kötelező három pontot kellett szereznünk.

Tizenötezer gyerek előtt játszottunk, nem tehettük meg, hogy búslakodva futballozzunk a jövő reménységei előtt, akik úgy tekintenek ránk, mint a példaképükre.

Muszáj volt összekapnunk magunkat fejben és úgy hozzáállni a mérkőzéshez, hogy jól jöjjünk ki belőle, és a három pontot behúzzuk, ami végül sikerült is.

Eb-selejtező: Ebben bízhatnak a magyarok sikertelen kvalifikáció esetén

Baráth hozzátette akadt olyan csapattársa, akivel egyénileg is beszélt a szövetségi kapitány, valamint a csapat is kollektíven megbeszélte a horvátok elleni meccs tanulságait.

Voltak olyan játékosok, akikkel szeretett volna kettesben beszélgetni, azokkal meg is tette. És volt olyan is, hogy a csapattal összeültünk és beszélgettünk és eljutottunk arra a pontra, mi az, amin javítani kellene és segíthetnek abban, hogy megoldjuk azokat a problémákat, amelyek a horvátok elleni meccsen történtek – fogalmazott a 27 éves védő és kitért az öltözői hangadókra is. – Természetesen a Dzsudzsák Balázs és a Szalai Ádám azok, akik próbálják húzni a csapatot.

Korhut góljáról kijelentette, nem számított arra, hogy ilyen nagy gólt fog rúgni annak ellenére, hogy a 10. percig nyomott végig a csapat. A hosszabbításban szerzett azeri gólra csak annyit mondott, hogy nagy kő esett le a szívéről, amikor a játékvezető érvénytelenítette. A hátvéd szerint a walesiek ellen nem is formajavulásra, sokkal inkább koncentrációra lesz szükség.

Nem csak a 90. percig kell koncentrálni, hanem a hosszabbításra is oda kell figyelni, mert ott is bármi megtörténhet, ahogy mutatta az Azerbajdzsán elleni mérkőzés is.

Végül arról is szót ejtett, hogy a Budapest Honvédnál kért edzéslehetőséget, miután a csapata, a Sporting Kansas City nem jutott be az MLS rájátszásába, és a kispestieknél várja a válogatott meghívót

Szeretném megkapni a válogatott meghívót és a Budapest Honvédnál kértem edzéslehetőséget. Már csak a papírokra várok, amiket ha megkapok, akkor már mehetek is tréningezni.

Walesi-magyar: Húsz perc alatt elkelt az összes jegy a vendégszektorba