Az észak-amerikai profiligában (MLS) szereplő Sporting Kansas City az egyik legjobb játékosa nélkül kényszerül neki vágni az alapszakasz utolsó öt mérkőzésének. Az angolok elleni szeptemberi vb-selejtezőn a magyar válogatottban debütáló, míg az Albánia elleni októberi találkozón először kezdőként szóhoz jutó Sallói Dániel, aki még hétfő hajnalban, a Vancouver Whitecaps ellen gólpasszt adott, a meccset követő orvosi vizsgálatok után rossz hírrel szembesült. Bokaszalag-szakadást szenvedett, a beszámolók szerint legalább egy hónapos kényszerpihenő vár rá. A négyszeres magyar válogatott támadó remek szezont fut(ott): eddig 27 bajnokin 16 gólt szerzett, reális esélye volt elhódítani az Aranycipőt, ám egy rossz belépő következtében megtörtént a baj.

– Nem is tudom, hol kezdjem, annyira bosszantó – kezdte megtörten a csakfoci.hu-nak Sallói Dániel, akit épp azután értünk el, miután megtudta az orvosi diagnózis eredményét. – Az első félidő hosszabbításában becseleztem magam a tizenhatoson belülre, finoman el akartam pöckölni a labdát, ekkor csúszott rám az ellenfél egyik játékosa és aláfordult a bokám. Reccsent egyet, azonban szerencsére lábra tudtam állni. Szenvedve, a fogaimat összeszorítva játszottam végig a második félidőt. Elsőre nem gondoltam arra, hogy nagy a baj, mivel két évvel ezelőtt is volt hasonló sérülésem. Akkor a jobb bokámban szakadt el a szalag és nem tudtam ráállni a lábamra. Most viszont be kellett látnom, ezúttal tévedtem. Borzasztóan bedagadt a bal bokám, alig bírtam sétálni a lefújás után. Ma (kedden – a szerk.) elmentem MRI-re, ahol az orvosok megállapították: elszakadt a bokaszalagom.

Sallói jelenleg sétálóbakancsot visel, hogy a mindennapok során könnyebben tudjon sétálni, ami egyben a sérült testrészére nehezedő nyomást is segít kiegyenlíteni.

– Nem néz ki jól a bokám, meglehetősen duzzadt és tele van vérrel, ami majd az idő múlásával fokozatosan felszívódik. Ennek érdekében kezeléseket is kapok, utána elkezdhetem erősíteni különböző gyakorlatokkal. Többnyire rehabilitációs gumiszalagok segítségével fogok erősítő gyakorlatokat végezni, aztán elmehetek kocogni, kisebb mozgásokat is végezhetek. Addig a legfontosabb az, hogy annyira terheljem a bal bokámat, hogy ne érezzek fájdalmakat lépéskor. Ha ezt sikerül elérnem, utána lassan, de biztosan pályára léphetek.

A 25 éves szélső hangján érezhető volt, hogy elszomorodott, elkeserítette a sérülése, hiszen Nikolics Nemanja után második magyar labdarúgóként “egy lépésre” volt a gólkirályi címtől.

– Az alapszakaszban senki sem rúgott gólt az elmúlt hétvégén. Belelkesedtem, megvolt rá az esélyem, hogy növeljem a góljaim számát a következő öt mérkőzésen, és ezáltal megnyerjem az Aranycipőt. Az élet ezt keresztülhúzta. Fájó, úgy néz ki, sajnos elúszott a gólkirályi cím. Viszont amit az élet elvesz valahol, azt máshol visszaadja. Fejben most fel kell felkészülnöm arra, hogy a rájátszásra készen álljak és bajnoki címhez segítsem a csapatot – jelentette ki Sallói. Hozzátette, még nem beszélt Marco Rossi szövetségi kapitánnyal a történtekkel kapcsolatban. Minden bizonnyal az olasz szakvezető nem számíthat majd a játékára a San Marino elleni november 12-i és a Lengyelország elleni november 15-i világbajnoki selejtezőkön.

Sallói ugyanakkor csalódott amiatt, hogy az MLS-ben nem a teljes idényben elért gólok számát jegyzik. Hiába volt egyénileg jó szezonja és képesnek érezte magát arra, hogy újabb gólokat szerezzen, a sérülése miatt ezen már nem tud változtatni.

– Három héten belül véget érnek az alapszakasz küzdelmei, utána a kéthetes válogatott szünet és a rájátszás következik. Összesen öt hetem van arra, hogy felépüljek. Jó formában voltam és gólokkal sem maradtam adós, ami nem is változott volna, ha nem jön közbe a sérülésem. Sosem értettem azzal egyet, hogy Amerikában a gólkirályi címbe csak az alapszakaszban elért gólok száma kerül be. Ugyanúgy hozzá kellene számolni a legnehezebb időszakban, vagyis a rájátszásban lőtt találatokat is, így lenne igazán mérvadó egy adott futballista pályán nyújtott teljesítménye – zárta szavait a Sporting Kansas City légiósa.

LENKÓ PATRIK

Az NB I legnagyobb tizenegyesölője: „Inkább nyerjünk 1-0-ra, mint 5-2-re” – interjú hatalmas bravúrokról, a végzetes Zidane-cselről és a megrázó pozitív tesztről